1. Home
  2. Vesti
  3. Čemu se nada Citroen sa novim C5 X u Evropi?
Čemu se nada Citroen sa novim C5 X u Evropi?
7

Čemu se nada Citroen sa novim C5 X u Evropi?

2.10K
7
Podelite sa prijateljima:

Može li francuski model do ozbiljnijeg uspeha na Starom kontinentu? 

Retke su marke koje se tokom svoje istorije nisu plašile da eksperimentišu sa izgledom automobila. No, to nije slučaj sa Citroenom koji je oduvek važio za avangardu među evropskim proizvođačima. Možda njegovi novi modeli nisu po ukusu mnogih, ali je činjenica da su jedinstveni.

Citroen očito veruje da je došao kraj konvencionalnim hečbek i sedan modelima, stoga i velike promene u njegovoj gami. Počelo je sa C4 koji je poprimio oblike nekakvog kupeolikog krosovera, a nakon njega stigao je C5 X koji je preuzeo sasvim drugačije forme u odnosu na prethodnu generaciju.

Novi C5 je teško opisati, mada mu kros-liftbek kategorizacija najbolje odgovara. Suštinski Citroen je želeo da zadrži eleganciju sedana, uz praktičnost karavana i koketiranje sa krosoverima uz veći klirens. Koliko je rezultat uspešan u estetskom smislu je stvar ukusa, ono što je sigurno jeste da je unikatna ponuda na tržištu, pogotovo u D segmentu.

Citroen će i uživo zvanično upoznati javnost sa C5 X u narednim danima na Salonu automobila u Šangaju. Ova informacija već govori mnogo toga o namerama francuske marke. Naime, ovaj model proizvodiće se u Kini, odakle će dolaziti u Evropu. Tako je i određen prioritet, rukovodstvo „dvostrukog ševrona“ veruje da je najmnogoljudnija zemlja na svetu upravo tržište broj 1. za ovaj automobil.

Od Starog kontinenta ne očekuju mnogo. Raniji podaci govore o tome da je interna procena Citroena da će u Evropi na godišnjem nivou plasirati oko 20.000 primeraka novog C5. No, tu možda i dođe do iznenađenja, pa novitet stigne i do većeg broja kupaca na našem kontinentu.

D segment je već duže vreme pod velikim pritiskom sve jačeg SUV trenda. Prethodne godine je u Evropi prodato nešto manje od 300.000 automobila koji su pripadali ovoj klasi. Od toga je više od trećine isporučenih jedinica otpalo na lidera – Volkswagen Passat (115.763). Sledi ga njegov rođak iz Češke – Škoda Superb koja je upisala 60.254 dostavljenih vozila, dok je trećeplasirani bio Peugeot 508 sa svega 28.741 prodatim automobilom.

Jasno je da će bilo ko vrlo teško da ugrozi liderski dvojac iz VW grupacije, a za očekivati je da Peugeot ima bolji plasman od Citroenovog modela, jer se ipak radi o vozilu koje je krojeno za evropske kupce. S druge strane, Citroen veruje da će većina njegovih isporuka C5 X na Starom kontinentu otpasti na flotne kupce.

Tako da će suštinski uspeh Citroena C5 X zavisiti od Kineza, odnosno od prodaje u toj zemlji. Na globalnom nivou, to je dobar plan, jer se ovo tržište munjevito oporavilo od korona krize, dok se Evropljani i dalje „tresu“ usled pandemije COVID-19.

AutoRepublika 

(2098)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sa ovako velikim klirensom, relativno skromnom visinom, a i padajućom linijom krova, bojim se da će komfor zadnje klupe za visoke ili dugotrupne biti jako skroman.
Ali, generalno, dopada mi se dizajn (spolja).

BB

I meni se sviđa i imam iste bojazni ali malo je kineza mojih i tvojih proporcija, to će se tamo prodavati ko jogurt na akciji… A za Evropu, šta ostane, u tragovima…

Cuore sportivo

Ma jok sta vam je. Pa viditel koliko je auto, a izgled krosovera

BB

I Peugeot 5008 je veliki pa na zadnjem sjedištu mi glava udara u plafon. A koncepcija ovog C5 me podsjeća na A4 All Road, što će reći podnica je visoka ali ne i krov. Sad sve zavisi koliko je bio visok dizajner i njegov šef 🤣, nije nemoguće pomiriti te krajnosti…

Renault Terminator

U Evropi ce proci kao VelSatis i C6.Meni se auto svidja bas zato sto je jedinstven u D segmentu,poseban,drugaciji od drugi.Za mene Citroen i Renault takvi treba da budu.

mkm

VelSatis je bio izuzetno ruzan auto a i C6 nije zracio lepotom

Renault Terminator

Ukusi su razliciti.Meni se bas zato svidjaju i zato ih volim.
Danas,za Talismanom se na ulici niko nece okrenuti ili za starim C5…ali kada vide VelSatia ili C6 nema sanse da prodju nezapazeno ako ni zbog cega drugog onda bas zbog toga „sto je ruzan“.