1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto je poželjno češće a žešće „nagaziti“ papučicu gasa?
Zašto je poželjno češće a žešće „nagaziti“ papučicu gasa?
28

Zašto je poželjno češće a žešće „nagaziti“ papučicu gasa?

23.96K
28
Podelite sa prijateljima:

Mnogi iskusniji vozači i majstori tvrde da je penzionerski način vožnje poguban za motor i da je ponekad korisno, pa čak i neophodno, malo „nagariti po gasu“, kako bi se produžio životni vek pogonskog bloka. Pokušaćemo na što jednostavniji način da pojasnimo da li je to zaista tako.

Čak i iskusniji auto-mehaničari kažu motor prosto traži da se „zavrti“ na autoputu i da se potera velikom brzinom. Oni navode da tako tretiran pogonski blok funkcioniše bolje, mirnije radi, odnosno ima stabilniji takt, pa idu i do toga da kažu da ga je lakše startovati tokom ledenih dana. Evo zašto.

Apsolutno svi moderni menjači, u standrdnom a posebno ekonomičnom režimu vožnje, su podešeni na način da obrtaji kolenastog vratila budu u što nižoj zoni, na donjoj granici obrtnog momenta. Pored toga, i sami vozači su veoma oprezni, dodatno podstaknuti medijskim napisima o opasnostima koje donosi brza vožnja, pa preferiraju gospodski stil vožnje, što će reći da se nikada ne trude da izvuku maksimum od automobila, odnosno od pogonskog sklopa. U skladu s tim, vozači koji koriste ručni menjač, teže tome da na više izmene stepen prenosa, u najranijem mogućem trenutku.

S druge strane, kao što rekosmo, kod četvorotočkaša s automatskom transmisijom, podešavanja su takva da se kolenastom vratilu ne dozvoli da se zavrti na više od 2.000 rpm (obrtaja), bez razlike u odnosu na to kojom brzinom se vozilo kreće. U takvom režimu vožnje, delovi radilice su izloženi većem opreterećenju, dok uljna pumpa radi smanjenim kapacitetom.

Ceo splet okolnosti preti da dovede do deficita ulja u motoru, pojave pukotina na zidovima cilindara, a u najgorem slučaju i do brisanja antifrikcionog sloja na klipovima. Ovo poslednje može dovesti do činjenice da klipovi počinju da vise u cilindrima. A ovakva situacija se glatko može nazvati prečicom do nužne generalne popravke.

Stoga, od vitalne je važnosti, s vremena na vreme „spržiti“ motor. Dobrobiti su očigledne, jer se pri visokim obrtajima radilice, od nalaga čađi, ugljenika, čiste svećice i komore za sagorevanje. Pride, neophodan je i ozbiljan protok izduvnih gasova kako bi se sistem pročistio. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da zaobilazni ventil turbine ne funkcioniše u celom radijusu broja obrtaja, već je često u „hibernaciji“ tokom vožnje kroz gradske saobraćajne gužve. Na taj način, turbina gubi na funkcionalnosti to jest pokretljivosti.

Drugim rečima, vozač mora pomoći motoru svog automobila da ostane u najboljoj formi i da se pročisti. Kako bi se to postiglo, najjednostavniji način je povremeno provozati automobil na slabo opterećenim autoputevima u trajanju od nekih trideset do četrdeset minuta.

Nikako ne savetujemo da divljate i vozite brže od onog što je dozvoljeno, ali recimo da kod automobila s automatskim menjačem možete da izaberete neki niži od najvišeg stepena prenosa, i da tako i pri brzini od 120 km/h, držite kolenasto vratilo u zoni obrtaja blizu „crvenog“. Slična priča je na snazi i za četvorotočkaše opremljene, sve ređim ručnim menjačem. Još je jedna važna opaska, a ona podrazumeva relaksirajuće obaveštenje za vozače. Ne brinite se da ćete oštetiti motor time što ćete ga eventualno preforsirati, jer… Nećete! Elektronika to neće dozvoliti.

Ako poslušate ovaj savet, kažu eksperti, i na svakih mesec-dva, malo zabiberite čorbu motoru svog limenog ljubimca, produžićete mu život, i pritom nećete morati da kupujete skupe aditive za pročišćavanje sistema za ubrizgavanje goriva.

AutoRepublika

(23958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja vrlo često na uzbrdicama jako „zavrtim motor“. Baš zato da bi se malo očistio od gareži. Otprilike, uvek stepen niže od stepena u kome on subjektivno može „lepo da vuče“. Npr, auto put i blaga uzbrdica, odmah u četvrtu. I neka se „vrti“, u veoma visokim obrtajima. Slično radim i na magistralnim putevima. Pokušavam da i detetu usadim tu naviku, „higijene motora“, ali, imam osećaj da „taj detalj“ (potrebu za time) baš i ne razume najbolje i prosto „popizdim“ na auto putu (kao suvozač) kada on na početku uspona od npr. 4-5 stepeni, prešalta samo stepen niže i onda… Pročitaj više »

Branko

Morone, analogija je skijanje na vodi; što je veća brzina, skijaš manje tone jer je dinamički uzgon veći. Isto je sa hidrodinamičkim kliznim ležajevima radilice. Što se radilica brže “vrti”, dinamički uzgon je “gura” bliže centru osi. Kod malih brzina vrtnje i velikog opterećenja dinamički uzgon pada i može doći do kontakta čahure i glavine ležaja (suhog trenja).

moron

Znam ja ( onako kao samouk i nestručno lice koliko može da shvati ) da postoje brojne blagodeti viših obrtaja i ako mi na nešto dolazi odmah baš loše, to je kada zbog greške rukovaoca (neprilagodjenih obrtaja opterećenju motora ) osetim sitne vibracije motora. Ali, hajde ti do objasni mladim ljudima – ako su „oni operisani od tehnike“ (moj pok. otac je npr. isto bio teški drvoseča za kola, „Bog da mu dušu oprosti“, ali, za njega je u smislu razumevanja tehnike bio samo kramp, a ne i automobil).

Branko

Isto kao i moji sinovi, tretiraju auto kao ja veš mašinu… 🙄

don

Sa 40 na čitavih 60 km/h. Zavrtio ti jer ti je motor slab 🙂

moron

A, šta da više očekuješ od Honde … Rezultati njene prodaje u Evropi ti sve govore …

Sasa

Samo vozite malo ispod crvene skale pa cete se brzo oprostiti od vozila.

igi

Ne važi za EV 🙂

s mile

Čitao sam o „italian tuning“, ako ne grešim tako ga nazivaju. Povremeno forsiranje broja obrtaja u cilju „čišćenja“ motora. Ne sumnjam da će se „neke“ naslage očistiti, ali sumnjam da će to biti više od 10%, jer su te naslage poprilično zalepljene, i teško ih je skinuti, mehanički, pa i ultrazvučno. Svojevremeno sam benzinske dizne prao u ultrazvučnoj kadici, morao je majstor dvaput da ih pusta, iako sam imao 12% vožnjena BMB, iako sam koristio neka sredstva za čišćenje benzinskog sistema i sipao ih u BMB. Jednostavno, malo se može očistiti bez demontaže i nekog tretmana. Bez obira na gore… Pročitaj više »

Balkanboj

Kakvih na mesec, dva za oštru vožnju. Pa to svaki dan ide čišćenje motora. Još pametni BMW Steptronic pamti način vožnje, nema potrebe da idem u „sport mode“. Ako lagano dodam gas, on sam menja brzine na nižim obrtajima, dok ako odmah krenem „oštrije“ zadržava motor nekad i do 4.000 obrtaja.

Ovi benzinci što ih imam svojim reskim zvukom traže da ih vozim oštro. Što oštrije, to bolji zvuk.

Obavezno je što bolje motorno ulje za ovakav stil vožnje.

Laki

Svaki motor voli disati punim plućima ako uslovi dozvoljavaju!Nakon 2 sata vožnje na „otvorenom“ kao da je drugi auto u pitanju samo prede nebitno dali je Otto ili Rudolf!

Mad Max

Ajmo ovako 🙂 Svaki klipni mehanizam i ventilski razvodi voli niže obrtaje, jer duže živi. To je realnost i prvi postulat priče. Habanje cilindara, karika, lagera i rukavaca radilice, je nelinearno, to jeste habanje u zavisnosti od obrtaja eksponencijalno raste. Inercijalne sile rastu sa kvadratom ugaonih brzina. Ovo je i teorija i praksa. Današnji motori imaju dovoljno podmazivanje i na najnižim obrtajima, jer su pumpe predimenzionisane, a m otori se prave sa velikom rezervom i iskustvima. Motori ne vole niske obrtaje na kojima se se stvaraju samodetonacije, što je štetno za klipni mehanizam i ventile. Zašto nije dobro voziti stalno… Pročitaj više »

Mad Max

Nemam neko iskustvo sa runflat guma. Idu na veće i skupe aute, poput BMW 🙂
Jesam ih vozio, nikad ih nisam kupovao ili montirao, pa ćemo nešto drugo

Don

Nije ni moron, pa ga interesuje. Čudan čovjek .

moron

Sve je više novih vozila bez prostora predvidjenog za smeštaj rezervnog točka. Ima ih „kao blata“ ( mnogi modeli iz sveta MHEV, HEV, PHEV i EV ). Retki su izuzeci u tim segmentima, jer mnogi taj deo gepeka koriste za smeštaj baterija i/ili kablova za punjenje.
Jako sam osetljiv na „komfor“ koji pruža kit za reperaciju (koji je kod svih njih neminovnost, dok je kod SUS-a to i dalje samo stvar izbora). Run-flat mi deluje kao manje zlo od „komfora“ kita …

Slavko

Moze li mi neko pojasniti kako u kontextu zdravlja motora funkcionise uredjaj/indikator koji sugerise promenu stepena prenosa, koji u velikoj vecini slucajeva to cini na prilicno niskom broju obrtaja, tj da li je „zdravo po motor“ saltati kako pomenuti indikator sugerise?

igi

Mislim da je proizvođačima akcenat na ekološkoj vožnji sa tim indikatorima, a trajnost motora ih ne brine previše. Niti im je u interesu. Taj indikator je u svakom slučaju samo sugestija.

moron

Mislim da postupanje po uputama računara u odnosu na pravi trenutak za šaltanje u viši stepen prenosa, predstavlja najkraći put do potpunog uništenja motora.

S mile

Otkud sad toliko nepoverenje u „inzinjere“, ili ko je vec to smislio, dok si sa druge strane u potpunosti za sistem bezbednosti adaptivni itd znas vec nasta mislim one silne skracenice … 😁

moron

mislim da je Mad Max (u komentaru ispod) najlpše rečima izrazio pravilo upotrebe koje i ja spontano primenjujem, a mislim da je put dužem životu motora ( rekao je: „Ono što treba poštovati je mali obrtaju, mali gas, veliki obrtaji veliki gas, ubrzanja oštrija kretati od obrtaja max obrtnog momenta + nešto (min 100-200 obrtaja), uz odgovarajući gas.“). Zašto verujem sistemima aktivne bezbednosti? Neke od njih sam u ovih godinu dana baš istestirao, i uz poštovanje ograničenja njihovih sposobnosti i uslovima u kojima optimalno rade (a kako je sve to detaljno opisano u upustvu), nisam u praksi uočio anomaliju u… Pročitaj više »

Mad Max

Preporuka je voziti prema sugestijama bord kompa. Ima boljih adaptivnijih i onih običnih koji kad pređeš neke obrtaje traže šaltanje. Ali u principu treba poštpvati u normalnoj opuštenoj vožnji. I vedećeš, ako nagaziš gas, on neće tražiti šaltanje, sve do obrtaja max snage. Ako voziš lagano, daje ti najpovoljnije min obrtaje, koji imaju najmanju potrošnju i najmanje habanje motora. Jednostavo, bord komp ne preporučuje guslanje srednjih obrtaja koje obožava većina klasičnih vozača, a koji samo gutaju gorivo i realno habaju bez potrebe motor. Ono što treba poštovati je mali obrtaju, mali gas, veliki obrtaji veliki gas, ubrzanja oštrija kretati od… Pročitaj više »

moron

šta da ti kažem – moron ostaje moron 😊

Mad Max

Od svih tih asistencija na vozilu, meni najviše nedostaje radar detektor. To bi mi značilo bašššš. Ovo drugo, ravno 0. Možda tempomat na autoputu da odmorim nogu, i to nekad – ponekad.
Raduje me upotreba ZAJEB-a kod „kolega“ vozača u saobraćaju. Kad pretičem, lepo ukoče pa imam mesta. Što je dobro, jeste nema šta. Pogotovo table, Bg, NS, Pa, od kojih većina ne shvata da više nisu u gradu, nego da voze vangradskim putevima.

S mile

To i mene cudi, nisam se vozio u automobilima koja preporucuju promenu prenosa, i verujem da bi se razlikovalo moje misljenje, tj nacin voznje, ali da je taj preporuceni toliko los po motor, iskreno sumnjam. Ipak su to samo preporuke, vozac drzi pedalu gasa i menjac. 😁

Mad Max

Ma sve OK. Poenta je što po džep to može da izgleda prilično osetno. Doista zavisi koliko je kome dubok džep. Mada ja to gledam profesionano, ili vozim ekonomično, ili mu vadim „mast“ maksimalno.

Transporter92bg

Ne razumem cemu toliko idete iz krajnosti u krajnost. I zasto se uopste raspravlja o necemu sto postoji decenijama unazad. Naravno da nije pametno dugo voziti dizel motor na 1300obrtaja i ne promeniti mu sat vremena rezim rada, pogotovo ako za to vreme naidje na bilo kakvo uzvisenje. Isto tako drzati ga blizu crvene zone dakle preko 4000obrtaja i to kao sto pise pola sata isto je druga krajnost. Zavisno od toga koliki je uspon svaki dizel agregat najbolje radi od 2200 do 3000obrtaja i sve preko 3000 nema sta da trazi , nista vise nece dobiti , osim sto… Pročitaj više »

Maśa

Vjerujte da ovo nema neke velike koristi sto se tice ciscenja naslaga unutar motora i usisne grane egr ventila jer su te naslage mokre od ulja i zalijepljene kao lijepkom. Ko je čistio egr zna o cemu pricam. Jedino mozda ima efekta na izduvni sistem poslije turba, ali i tu sve kupi DPF ako je u funkciji. Ako ga nema onda mozda ok.