1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koje marke automobila imaju najbolje cene delova i rokove isporuke u godini na zalasku?
Koje marke automobila imaju najbolje cene delova i rokove isporuke u godini na zalasku?

Koje marke automobila imaju najbolje cene delova i rokove isporuke u godini na zalasku?

407
3
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođači su se i ove godine, kao i prethodne dve, našli na dnu liste po vremenu koje je potrebno za slanje rezervnih delova. Od 56 Peugeotovih prodajnih mesta na kojima su vršene ankete za ovu studiju, više od polovine ispitanih je bilo nezadovoljno. Brend sa znakom lava dobija ocenu 4,52/10 za dostupnost svojih delova.

Firma iz Sošoa se ipak može umiriti jer njeni sunarodnici ne rade mnogo bolje. Sa odgovarajućim rezultatima od 4,72 i 4,42/10, Citroen i Renault takođe ne premašuju prosek (5,35/10). Mora se reći da je, kao i prošle godine, Volvo postavio lestvicu veoma visoko i ima ocenu 8,10/10, što je veoma dobar rezultat koji mu, međutim, ne dozvoljava da zadrži vođstvo na rang listi.

Sa ocenom 8,25/10, Honda je zaista najefikasnija u stavljanju rezervnih delova na raspolaganje. Tokijski proizvođač je napravio značajan napredak po ovom pitanju za godinu dana (4,67/10 prošle godine). BMW i Mini su takođe dobro pozicionirani, posebno zahvaljujući njihovom 24-časovnom samouslužnom sistemu za prikupljanje naručenih rezervnih delova. Nasuprot tome, britanska grupa Jaguar-Land Rover ostaje verna svojoj reputaciji i ponovo se ponaša suludno sa rezultatom od samo 1,20/10. Ali, Alfa Romeo, ocenjen sa 1,29/10, uopšte nije daleko od penjanja na tron…

Anketa o zadovoljstvu Cote d’amour otkriva ohrabrujuće rezultate o cenama rezervnih delova, uprkos godišnjem povećanju troškova popravki od 11,5% prema barometru idGarage. Pozitivno mišljenje o ovom pitanju daje 72% menadžera salona, odnosno 25% više nego lani. Na ovoj rang listi proizvođača koji nude najbolji odnos cene i usluge za rezervne delove, japanski brendovi se široko nameću.

Ovo zapažanje takođe ide ruku pod ruku sa vrhunskim brendovima koji imaju najmanje grešaka u proizvodnji, u kojima takođe dominiraju japanske firme. Kako je potražnja za rezervnim delovima manja, logično je da cene prate ovaj trend. I ponovo je Honda koja vodi sa rezultatom 8,75/10, a slede je Suzuki (7,53) i Toyota (7,33). Francuski proizvođači su se ponovo našli u nevolji. Ocenjen sa 5,92/10, Renault jedva uspeva da postigne prosek (5,17), za razliku od Peugeota (4,61) i Citroena (4,46). Račun će stoga verovatno biti veći za brendove grupe Stellantis. Posebno za vlasnike Alfe Romeo, Fiata, Jeepa ili čak Opela.

U ovoj temi rezervnih delova, mreže su takođe pozvane da daju svoje mišljenje o razvoju niza komplementarnih delova. Ova alternativa je rešenje od kojeg svi profitiraju, jer omogućava dilerima da zadrže vlasnike vozila čija je garancija istekla i kupcima da koriste rezervne delove po konkurentnijim cenama. Francuski proizvođači su to dobro razumeli i koriste.

Ovo je slučaj Renaulta sa asortimanom delova Motrio koji obuhvataju kočenje, paljenje, vešanje, distribuciju… Jeftiniji u proseku za 20% od originalnih delova, njegovi proizvodi se nude na Renaultovim modelima starijim od 5 godina, ali i na Dacijama starijim od tri godine. „Dijamantska“ firma se pozicionira kao jedan od glavnih igrača u ovoj oblasti sa ocenom 6,50/10, odmah iza Minija, Toyote, Forda i BMW-a. Dacia, Peugeot i Citroen su u zasedi sa ocenama 6,30, 6,04 i 5,94, redom. Ovaj put, loš učenik je japanski brend – Mitsubishi. Članovi njegove mreže dali su mu ocenu 1,75/10 u ovoj oblasti.

AutoRepublika

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zaista interesantna vrsta statistike.

BB

Ne znam čime su se vodili, ali meni održavanje u ovlašćenom servisu je jeftinije i brže održavanje Citroena nego u „garaži“. Mali servis sa svim filterima, plus prednji diskovi i pločice, ukupno 260 EUR

S mile

Kod nas su se majstori valjano progospodili, skoro mi je trebao majstor u subotu. Nekoliko njih ne radi subotom. Drugi zauzeti.
Jedva nadjoh coveka koji ima redovan posao, a posle posla u garazi servisira kola. Kvar od 20min, ali treba dizalica. Popravi mi kola oko 18h.