1. Home
  2. Održavanje
  3. Da li će električni automobili upokojiti tržište lubrikanata?
Da li će električni automobili upokojiti tržište lubrikanata?
0

Da li će električni automobili upokojiti tržište lubrikanata?

473
0
Podelite sa prijateljima:

Manje pokretnih delova, prostija konstrokcija, i iznad svega, odsustvo neophodnosti zamene motornog ulja i manje-više nepotrebnost redovnog servisiranja, obradovaće mnoge vozače u kontesktu nastupajuće ere elektromobilnosti. Međutim, promene koje se događaju bi mogle da dovedu i do poremećaja na tržištu tečnosti neophodnih u automobilskoj industriji. Čuvene marke su započele proces prilagođavanja nastupajućoj situaciji.

Shell, Total, Castrol, Yacco, Elf… Svi oni već brinu na temu pitanja iznetog u naslovu. Istina je da se s baterijskim automobilima uspostavlja doba u kom su potrebe za redovnim održavanjem automobila svedene na najmanji mogući nivo, posebno u poređenju s konvencionalnim vozilima.

Međutim, iako je sve gore pobrojano istinito, i dalje postoje tečnosti koje cirkulišu kroz električni automobil. Tu je rashladna tečnost čija je funkcija držanje temperature baterijskog pakovanja pod kontrolom, pa čak na pojedinim modelima postoji i potreba za uljem koje hladi izvesne sklopove. Dakle, tržište lubrikanata svakako neće obamreti.

Hyundai je, na primer odlučio da koristi sintetička ulja kako bi rashldio motore koji će pogoniti modele postavljene na kompanijsku arhitekturu namenjenu električnim vozilima. Platforma nosi naziv E-GMP, a modeli kojima će biti baza, poseduju hlađenje elektromotora nezavisno od sistema hlađenja baterijskih ćelija. I na ovom primeru se vidi da će tražnja nastaviti da postoji, ali obim, to jest širina i dubina iste neće ostati na ranijem nivou, pa je prilagođavanje sa strane ponude apsolutno neophodno.

Castrol je, na primer preuzeo lidersku poziciju u razvoju i plasmanu palete tečnosti, posebno osmišljenih za potrebe implementacije u električnim vozilima. Britanski industrijski div se poslužio „lukavstvom“ u imenovanju svojih proizvoda, pa tako za nove lubrikante skoro da imamo prozaične nazive. Tu su: „e-grease“ (e-masnoća), „e-transmission fluid“ (e-ulje za menjače) i „e-coolant“ (e-hladiša).

Ovde treba naglasiti da pojam ulja treba tumačiti u širem smislu. Naime, biće prilično teško razlikovati kompozicije poput masti, menjačkog ulja i rashladne tečnosti od onih koje su u upotrebi već duže vreme za potrebe implementacije kod vozila pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments