1. Home
  2. Vesti
  3. Preminuo dizajner automobilskih modela Hot Wheels
Preminuo dizajner automobilskih modela Hot Wheels
0

Preminuo dizajner automobilskih modela Hot Wheels

259
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste kolekcionar automobilskih modela, kao što je autor ove priče, onda sigurno znate za firmu Mattel i popularnu liniju autića nazvanih Hot Wheels. U mojoj kolekciji se nalazi više hiljada primeraka raznih dimenzija, od 87 puta manjih od stvarne veličine, pa sve do onih u proporcijama 1:12. Hot Wheels nikada nisam preterano voleo, ali teško je ne poštovati ono šta je firma Mattell postigla.

Kada je prvi Hot Wheels debitovao davne 1968. godine, svet je po prvi put dobio izuzetno kvalitetnog i detaljnog proizvođača autića po veoma pristupačnoj ceni.

Prvi dizajner ovih modela je bio čovek po imenu Eliot Hendler, a većinu njih u poslednje vreme je stilizovao Ri Asada. Nažalost, gospodin Asada više nije među nama pošto je preminuo 23. marta u 42. godini života posle dugogodišnje borbe sa rakom.

Ri je rođen 1978. godine u Japanu, a interesovanje za automobile je pokazao od mladih nogu. Odrastao je u blizini čuvene staze Suzuka Circuit, a u Sjedinjene Američke Države je stigao kada je počeo da pohađa fakultet. Reč je o veoma uglednoj školi nazvanoj ArtCenter College of Design, koji su takođe završila neka od najvećih imena u industriji kao što su Širo Nakamura (Nissan), Luk Donkervolk (Hyundai), Čip Fus i Piter Brok.

Nakon diplomiranja je na kratko radio za Peugeot, a „preko bare“ se vratio 2004. godine kada je dobio posao u Mattelu. Tokom rada u ovoj američkoj firmi je stilizovao svaki Hot Wheels koji se našao u prodaji, a poseban specijalitet su mu bili Hondini modeli. U svakome od njih se mogao videti napredak u detaljima i kvalitetu iako je cena na domaćem tržištu uvek ostala simboličnih 99 centi (oko 98 dinara).


Od Asada su se oprostile mnogobrojne kolege koje kažu da, ne samo što je svet izgubio velikog dizajnera, već je ovaj stilista takođe bio veliki čovek i omiljeni u industriji.

Slava mu!

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments