1. Home
  2. Prezentacije
  3. Seat Leon Cupra R (2018.)
Seat Leon Cupra R (2018.)
0

Seat Leon Cupra R (2018.)

2.11K
0
Podelite sa prijateljima:

“Svetlost na kraju tunela“

Nije tajna da je Seat dugo godina važio za najslabiji brend Volkswagen grupe. Dok je Škoda krala kupce sa jeftinim proizvodima, a sam Volkswagen preko svog slavnog imena, ovaj španski proizvođač vozila se nalazio na ivici gašenja nakon neuspelog pokušaja da predstavlja sportski alternativu nemačkih proizvoda. Trebalo je proći skoro deset godina pre nego što se Seat mogao pohvaliti sa profitnom godinom, što znači da je vreme da se ponovo proizvode automobili radi imidza. Prvi od njih, Leon Cupra R, je nedavno debitovao na Salonu automobila u Frankfurtu.

Kratka istorija

Seat je dugo godina bio poznat po saradnji sa Fiatom, a od 1986. godine njegov većinski vlasnik je postala Volkswagen grupa (Nemci će, do 1990. godine, postati jedini vlasnici). Od tada je zabeležen postepeni rast prodaje i razvoj novih modela, a najpopularniji od njih je Leon. Predstavljen 1998. godine, Leon je delio platformu sa nekoliko popularnih modela kao što su Škoda Octavia, Volkswagen Golf i Audi A3. Posebnu popularnost je stekla treća generacija, predstavljena pre pet godina, posle čega je prodaja eksplodirala, a prošle godine je prodato rekordnih 143.938 primeraka. Ovaj automobil je imao i dosta uspeha u automobilskom sportu i osvojio italijanski, britanski, danski, ruski i svetski šampionat turističkih automobila. Od samog početka, Leon je mogao da se dobije i u verzijama sa visokim performansama, kao što su Kompressor, Cupra i Cupra R. Kada je sadašnji model debitovao 2012. godine, u ponudi se opet našla Cupra, a sada je vreme i za još moćniji R.

Dizajn & enterijer

Leon već izgleda veoma moderno, iako je star pet godina, pa samim tim nije bilo potrebe za nekim većim dizajnerskim promenama. Iz tog razloga, dizajnerske promene su izuzetno male, ali dovoljno efikasne da naprave razliku u performansama. Za početak, dodati su mnogi aerodinamični detalji u vidu nešto izmenjenih branika i malog spojlera, a da se ne bi oštetila težina oni su razvije isključivo od ugljeničnih vlakana. Najlakši način za prepoznavanje R-a leži u detaljima u bakarnoj boji na prednjem braniku, felnama, retrovizorima i samim oznakama, dok su u ponudi samo tri boje (crna i dve verzije sive). Slična situacija je i kod enterijera, koji je dobio kožna sedišta u identičnoj bakarnoj boji i više standardne i opcione opreme.

Mehanika

Za svaki hot heč je najbitniji motor, a Leon se može pohvaliti sa više nego dovoljno snage. Čak 310 ks iz dvolitarskog turbo motora, što je za 10 ks više u poređenju sa standardnom Cuprom. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 5,6 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h, što znači da je R najbrži serijski Seat u istoriji. Ali motor je samo jedan od unapređenja, a tu su i veće kočnice i modifikovano ogibljenje. Kao i kod standardnog modela, snaga se prenosi na prednje točkove preko izbora šestostepenog manuelnog i sedmostepenog automatskog menjača.

Zaključak

Seat planira da proizvede samo 799 primeraka za sada po nepoznatoj ceni, a po nekim najavama ona bi u Velikoj Britaniji trebalo da iznosi oko 33.000 funti (oko 37.000 evra). Zanimljivo je da bi Leon mogao da bude poslednji samostalni model koji nosi Cupra oznaku, a španski brend planira da razdvoji ovu diviziju od ostatka Seatovih modela. Kompanija je zaštitila nekoliko imena kao što su Tango, Salsa i Bolero (po uzoru ne prethodne koncepte), pa se predpostavlja da bi Cupra za Seat mogla da bude isto što je i DS za Citroen. Bilo kako bilo, prvi čovek kompanije Luca de Meo je najavio da ćemo više detalja znati na Salonu automobila u Ženevi na proleće, kada će spomenuta vest i zvanično biti potvrđena.

Zoran Tomasović

(2112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments