1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Megane IV – restilizacija
Renault Megane IV – restilizacija
6

Renault Megane IV – restilizacija

3.88K
6
Podelite sa prijateljima:

Restilizovani Renault Megane dolazi s „plug-in“ hibridnom varijantom.

Već je četiri i po godine prošlo od lansiranja Meganea IV, tako da je bilo krajnje vreme za osveženje. Sada stiže s elegantnijim  stajlingom, modernizovanom instrument tablom s novim ekranima i sistemom poluautonomne vožnje. S tehničkog aspekta, glavni događaj predstavlja E-Tech „plug-in“ hibrid.

Lansiran krajem 2015., Megane 4 je ušao u „zrelo“ doba, a dolazak novih generacija rivala, poput VW Golfa i Seat Leona, svakako ga neće učiniti mlađim. Dakle, Renault je morao da restilizuje svog predstavnika u C segmentu, koji će u prodajne salone pristići početkom leta.

Šta se sve menja?

Spoljašnjost

Kao i u slučaju ostalih modela iz ere Lorensa van den Akera, direktora dizajna u kompaniji Losange, i Megane će proći kroz suptilne izmene. To se pre svega ogleda u dodatnoj dozi elegancije oličenoj u masci hladnjaka s kaskadnom temom i više hroma, kao i oštrijim linijama svetala za maglu. Restilizovani Megane od prvobitne verzije dobija kompletno LED osvetljenje.

Što se zadnjeg dela tiče, signalne LED grupe su takođe rafiniranije, sa dinamičkim pokazivačima pravca. Tu su i novi naplaci od 16 do 18 cola, a kupci će moći da biraju i između 10 boja karoserije, uključujući tri nove: solarno bakarnu, baltičko sivu i planinsko sivu. GT Line će se transformisati u RS Line, s novim prednjim odbojnikom, koji preuzima F1 sečivo u boji aluminijuma.

Unutrašnjost

I ovde je na delu evolutivni princip. U više pozicioniranim verzijama, Megane konačno dobija kompletnu digitalnu instrumentaciju u vidu ekrana od 10,2 inča, koji prikazuje i satelitsku navigaciju. Centralna konzola će ugostiti ekrane info-zabavnog sistema od 8,7 do 9,3 inča, u zavisnosti od nivoa opreme. Ujedno, bolje je optimizovan prostor s tasterima za prečice. Kontrola klima uređaja je dizajnirana tako da prikazuje temperaturu na točkićima.

Oprema

Renault će modernizovati tehnološki sadržaj Meganea, da bi nadoknadio „razliku u godinama“ u odnosu na mlađe rivale. Ono što je značajno je uvođenje polu(autonomne) vožnje nivoa 2. Naravno, reč je o adaptivnom tempomatu i sistemu održavanja vozila u voznoj traci.

Adaptivni tempomat dobija funkciju zaustavljanja i ponovnog pokretanja (automobil se potpuno zaustavlja i ponovo pokreće u roku od tri sekunde). Sistem autonomnog kočenja dobija funkciju detekcije pešaka, dok tehnologija monitoringa „mrtvog ugla“ poboljšava preciznost i domet, zahvaljujući novim radarskim senzorima. Takođe, omogućava detekciju vozila prilikom izlaska iz parkinga.

Što se multimedije tiče, vlasnici restilizovanog Megane će moći da uživaju u novom Easy Link sistemu s interfejsom inspirisanim svetom pametnih mobilnih telefona. Ovaj sistem je dostupan sa 7,0-inčnim ekranom (sa ili bez navigacije) i 9,3-inčnom jedinicom, koja je standardno kompatibilna s Apple Car Play i Android Auto funkcijama.

Ispod haube

Megane je već revidirao svoju ponudu motora s prelaskom na WLTP standard. Osnovu ponude čini 1.3 TCe, dostupan u verzijama sa 115, 140 i 160 ks. Renault uvodi i ulaznu jedinicu od 100 konja, koja je uz onu sa 115, standardno uparena sa šestostepenim ručnim menjačem. Motor od 160 ks sarađuje u sinergiji sa sedmostepenom EDC transmisijom. Što se motora od 140 ks tiče, Renault kupcima ostavlja da biraju kada je o menjačima reč. Renault najavljuje dolazak novih 1.0 TCe od 120 ks krajem godine.

Boje dizela brani 1.5 Blue dCi s nivoima snage od 95 i 115 ks. Potonji nudi opcioni, sedmostepeni EDC. Očigledno je da je ovde učinjen prvi korak ka postepenoj eliminaciji dizela iz ponude, jer motora od 150 konja više nema.

Važnu vest predstavlja dolazak hibridne E-Tech varijante s mogućnošću punjenja. Ovaj sklop Megane deli s Capturom, a čini ga 1,6-litarski četvorocilindarski benzinac i dva elektromotora. Maksimalna snaga iznosi 160 konja. Baterija je kapaciteta 9,8 kWh. Renault je najavio autonomiju od 50 kilometara čisto na električni pogon u mešovitom ciklusu. Emisija CO2 hibridnog modela se svodi na 40 grama ovog nepoželjnog gasa po pređenom kilometru. U početku, hibridni sklop će biti u ponudi isključivo kod karavana.

RS

Standardni RS model dobija snagu Trophy verzije, tako da „konjica“ 1.8 Turba „skače“ sa 280 na 300 ks. Maksimalni obrtni moment raste na 400 Nm (u verziji s manuelnim menjačem) odnosno 420 Nm (EDC). Izduvni sistem dobija mehanički ventil u cilju isporuke atraktivnijeg zvuka.

Trophy ostaje na 300 ks. Odlikuje ga „Cup“ šasija, rezervisana isključivo za njega. Podrazumeva 10%  kruće horizontalne stabilizatore, kruće amortizere za 25% i opruge za 30%. Torsen mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem je takođe u igri, kao i lakši prednji kočni diskovi i crvene čeljusti koje potpisuje Brembo.

AutoRepublika

(3884)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1,0 sa 120 ks? Znači, 1,33 sa 115 ks ispada iz priče? Mogao bih da se kladim da ce sa tim 3-cilindrasem koštati barem koliko i sa onim sa 4 koga zamenjuje.

Slavko

Kakva su vremena dosla, kad 1,33 deluje kao velika zapremina. Jos sa 4 cilindra…
A taj motor deluje ok, sa 220nm (116ks), trebao bi solidno pogoniti vozilo, po relativno povoljnoj nabavnoj ceni.

Don

Tek razvijen u suradnji sa mega teta epsilon giga stručnjacima iz Mercedesa mora biti zamijenjen novim francuskim 1.0 radi (samo?) nižeg CO2.
Stručnjaci, nema sta. I onda ti kupi njihova vozila .

Zoca

Ovaj Megane 2016- je ,interesantno ,jeftiniji kao polovnjak iz uvoza od odgovarajuceg P-308 a meni se vise dopada.Broj prodatih komada u Evropi je slican,mozda u Fr.vodi Peugeot.

s mile

P 308 je atraktivniji, kažu i sa kvalitetnijim materijalima enterijera… zato je i traženiji / skuplji

Simon

Postovanje,
Da li je moguce zameniti ceo motor na vozilu megane 4 sedan 2017. godiste koji je 1.5 dci, za 2.0 benzinca?