1. Home
  2. Vesti
  3. GMC Hummer će uskoro biti dostupan i kao terenac
GMC Hummer će uskoro biti dostupan i kao terenac
0

GMC Hummer će uskoro biti dostupan i kao terenac

461
0
Podelite sa prijateljima:

Još uvek se navikavama na vremena da je jedna od najvećih grdosija ikada viđena u serijskoj proizvodnji, sada dostupna kao čistokrvni električni model. Naravno, reč je o Hummeru koji je pre dvadesetak godina važio za omiljeni izbor muzičara, sportista i ostalog bogatijeg sloja koji je želeo da vlada putevima u modelu, inače toliko glomaznom da nije mogao da uđe u većinu američkih garaža.

Hummer naravno nije mogao da preživi recesiju od pre desetak godina, ali General Motors veruje da su danas neka druga vremena i da civilna verzija vojnog modela ponovo ima svoje mesto na tržištu. Ali, ne kao zaseban brend već kao model komercijalne divizije GMC. Već smo imali prilike da ga vidimo u formi pikap kamioneta, dok je proizvodnja startovala ovih dana. Ispred nas je sada i terenac koji je najavljen od prvog dana, a zove se jednostavno Hummer EV SUV.


Kao i kod rođaka s prikolicom, i terenac će biti dostupan u nekoliko različitih verzija, a u izložbeno-prodajne salone treba da stigne krajem 2023. godine kao model za 2024. godinu. Ponuda će startovati s takozvanim paketom Edition 1 koji će karakterisati puna oprema, dok će za takvo zadovoljstvo kupci će morati da izdvoje 105.595 američkih dolara. Kasnije će uslediti i verzije sa cenama od 89.995, odnosno 99.995 najmanjih zelenih novčanica, a najjeftiniji model Hummer EV2 stiže na proleće 2024. godine po ceni od 79.995 „zelembaća“.

Koliko će se terenac razlikovati od pikapa? Pa zapravo jako malo, s izuzetkom naravno prekrivene prikolice i rezervnom gumom koja će biti postavljana na vrata prtljažnika, kao što je to slučaj kod Jeep Wranglera i novog Ford Bronca.

Edition 1 će takođe pružati i 22-inčne felne i tehnologiju autopilota, mada GMC svakako ne želi da ga zove takvim imenom. Opisanu verziju će pokretati električni motor sa 830 konjskih snaga, i zato će biti u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,5 sekunde i razvije maksimalnu autonomiju od 480 kilometara, što je za oko 80 km manje nego što bi trebalo da može da izvede blizanački kamionet. Razlog za tako nešto leži u podatku da je SUV za 226 milimetara kraći od pikapa, pa ne samo što razvija 170 „konja“ manje, već se takođe može pohvaliti i manjim baterijama.

Oni jeftiniji modeli poput EV2X i EV3X razvijaju 625 „grla“ uz autonomiju od takođe 480 km dok će najpristupačniji paket EV2 moći da prevali do 400 kilometara s jednim punjenjem baterije, uz identičnih 625 konjskih snaga. I pored svojih glomaznih dimenzija, i terenac je zadržao samo dva reda sedišta za dovoljno prostora za do pet osoba. Ostatak enterijera i opreme je uglavnom identičan kamionetu.


Tokom narednih godina će stići i ekstremno t,erensko izdanje sa 18-inčnim felnama i 35-inčnim pneumaticima, povišenim klirensom, boljom zaštitom ispod vozila i još s velikim brojem modifikacija.

Ako se po jutru dan poznaje, novi Hummer će imati više nego uspešnu karijeru. Naime, prvi primerak njegovog pikap izdanja je nedavno prodat za čak 2,5 miliona dolara.

AutoRepublika

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments