1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Ford Bronco Sport poslati model Escape (Kuga) u penziju?
Da li će Ford Bronco Sport poslati model Escape (Kuga) u penziju?
1

Da li će Ford Bronco Sport poslati model Escape (Kuga) u penziju?

291
1
Podelite sa prijateljima:

Do sada smo sigurno svi čuli vest da je Ford u potpunosti eliminisao ponudu putničkih vozila na američkom tržištu, s izuzetkom Mustanga, i odlučio da se koncentriše na krosovere, terence i pikap kamionete, odnosno na vozila s povišenom pozicijom sedenja. Takav plan uglavnom daje odlične rezultate, pošto su ove kategorija vozila dosta profitabilnije. Ali, jedan model koji je „ni na nebu ni na zemlji“ jeste kompaktni krosover pod imenom Escape.

Kao stariji blizanac evropskog modela Kuga, Escape je trebalo da predstavlja alternativu svima onima koji su u prošlosti vozili limuzine kao što su Focus, Fusion/Mondeo i Taurus.

Ford se potrudio da ponudi za svakog po nešto, pa je Escape jedan od retkih modela u svojoj kategoriji koji je dostupan s dva turbobenzinca, hibridom i na kraju takozvanim plug-in hibridom. Ali, dok se rivali poput Toyote RAV4 i Honde CR-V ne mogu braniti od mušterija, Fordov predstavnik je prošle godine privukao „samo“ 178.496 mušterija, što je za 26,1% manje nego godinu dana ranije.

Ok, neko će reći „bila je kriza i pandemija je kriva“, ali i posle prva tri meseca ove godine prodaja nastavlja da pada. Isporučeno je 40.990 vozila, ili za oko 14% manje nego u istom periodu prošle godine, dok je drugi Fordov model Bronco Sport neočekivani uspeh, i to s 23.356 zadovoljnih mušterija.

Istina, spomenuta brojka je nešto niža nego ona kod Escapea, ali istovremeno je potrebno reći da proizvodnja još uvek ne funkcioniše punom parom i da određeni izložbeno-prodajni saloni nemaju više od nekoliko jedinica.


Zanimljiva je priča da su Escape i Bronco Sport ispod školjke zapravo veoma slični. Dele identičnu platformu i mehaniku, ali je Bronco kockastog stila sa standardnim pogonom na sva četiri točka i nešto skuplji (24.885 prema 26.820 dolara).

Osim onog malog broja kupaca koji se odlučuju za bazni Escape sa pogonom na prednje točkove (više od 80% njih bira opcioni pogon na sva četiri točka) ili neki od hibridnih modela, teško je opravdati kupovinu ovog krosovera umesto modernih verzija modela Bronco Sport.

To je bilo dovoljno nekim medijima da krenu sa spekulacijama u smislu razmatranja da li Escape ima svoju budućnost.

Ranije je bila popularna priča da će njegova produžena verzija s tri reda sedišta, koja se uveliko prodaje u Kini, zameniti dosadašnji model Edge. Naravno, postoji i ona izreka prema kojoj od „viška glava ne boli“, pa je za sam Ford bolje ukoliko se opredeli da ponuda bude šira.

Jedno je sigurno, a to je podatak da je nova generacija Escapea tek debitovala i opstaće na tržištu najkraće još pet do šest godina. A posle toga, na kompaniji je da donese neke zaista velike i bitne odluke…

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne verujem da bi ovaj Bronco Sport imao baš neku jaku prodju u Evropi umesto Kuge. A Kuga svakako neće biti ukinuta dok joj „ne istekne rok trajanja“