1. Home
  2. Vesti
  3. Pokrenuta istraga protiv PSA povodom dizel motora
Pokrenuta istraga protiv PSA povodom dizel motora
0

Pokrenuta istraga protiv PSA povodom dizel motora

246
0
Podelite sa prijateljima:

Francuski tužioci su otvorili formalnu istragu povodom sumnje o eventualnom varanju PSA grupe pri testiranjima na izduvne gasove.

Kompanija je pod istragom zbog navodne prevare kupaca, izjavio je sudski izvor u ponedeljak, potvrđujući izveštaj iz dnevnika Liberation.

U februaru, PSA grupa je postala četvrti proizvođač automobila koji je pod sumnjom o verodostojnosti rezultata na standardnim testiranjima, nakon izbijanja poznatog skandala sa Volkswagenom.

PSA, koja negira optužbe, „dala je na znanje“ u vezi sa odlukom tužioca da otvore punu istragu, ponovivši da su vozila kompanije u skladu sa kompletnom regulativom tržišta na kojima se prodaju.

Nakon „dizelgejta“ u SAD, Francuska je započela nasumično testiranje vozila da bi ispitala eventualne razlike između laboratorijskih nalaza i emisije u realnim uslovima saobraćaja. Testovi su pokazali da su nivoi azotnih oksida i ugljen-dioksida iznad zakonski dozvoljenih granica kada se automobili nalaze u redovnoj eksploataciji, kao i da postoji široka upotreba uređaja koji redukuju izduv u određenim uslovima. Proizvođači su se masovno pozvali na „rupu“ u evropskoj regulativi, koja dozvoljava upotrebu dotičnih softvera iz razloga bezbednosti ili zaštite motora. Do sada, VW, Renault, FCA i PSA se suočavaju sa mogućim pravnim gonjenjem.

 

Čisti dizeli

Dizeli PSA pod Evro 6 standardom imaju čistiju emisiju od mnogih rivala, zahvaljujući standardnoj upotrebi (skupog) selektivnog katalizatora (SCR).

Međutim, u prošlogodišnjim test programima, pet PSA modela iz Evro 5 generacije su emitovali znatno više nivoe azotnih oksida u uslovima vožnje na autoputu, kako se povećavala temperatura motora.

Takozvani EGR tretman izduvnih gasova se namerno redukuje pri višim temperaturama da bi se poboljšala efikasnost i emisija ugljen-dioksida pri vangradskim vožnjama, gde je prisustvo azotnih oksida i čađi manje kritično.

Kompanija (za zaštitu potrošača) je prošle godine započela nezavisan test program na emisiju CO2 u realnim uslovima saobraćaja, nakon čega je objavljivala rezultate, merene za sva vozila u saobraćaju.

 

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments