1. Home
  2. Vesti
  3. Lada Niva će biti jedan od junaka naredne sezone Top Geara
Lada Niva će biti jedan od junaka naredne sezone Top Geara
1

Lada Niva će biti jedan od junaka naredne sezone Top Geara

538
1
Podelite sa prijateljima:

Kako prenose mediji s Ostrva, ali i oni iz Rusije, na snimanju nove sezone čuvenog serijala Top Gear u produkciji britanske medijske imperije BBC, koje je organizovano u Plimutu, zapažena su tri klasika, među kojima je nama verovatno najzanimljiviji ruski terenac s troje vrata – Lada Niva. U jednoj od novih epizoda kultnog serijala, pojaviće se i legendarna Buba iz Volkswagena, kao i MGB Sebring. 

Sudeći prema podacima kojima raspolaže administratorski tim sa stranice na društvenoj mreži Facebook, LADA NIVA Documentary, ruski SUV koji će postati jedan od junaka epizode Top Geara, prodat je prošle godine na aukciji u organizaciji kuće Brightwells za sumu od 3.360 britanskih funti. Konkretna Niva je proizvedena 1979. godine i namenjena je tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, što nije bilo teško zaključiti na osnovu toga što je obruč upravljača instaliran na „pogrešnu“ stranu.

 

Kao što rekosmo, narandžasta Lada neće biti jedina klasična zvezda u toj epizodi. Lokalni list Plymouth Live, prenosi da će se pojaviti i sivi MGB Sebring (iz šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka), kao i bela VW Buba iz 1967. godine.

Ovo neće biti prvi put da se Niva nađe u glumačkoj ekipi serijala BBC-a, jer je već bila gost u delu emisije koji se bavi prezentacijom oldtajmera. Tada su Džeremi Klarkson i Džejms Mej, zaglavljeni u izvoznom primerku sovjetskog terenca, negde u gustoj travi, morali u pomoć da zovu „kapitalistički Land Rover“.

Izvoz Lade Nive na britansko tržište je započeo u 1978. godini, dok je tokom naredne decenije Velika Britanija postala jedna od ključnih izvoznih destinacija. „Niva“ je zaradila simpatije tamošnjeg stanovništva zbog svoje jednostavnosti i terenskih sposobnosti, ali je 1997. godine, izvoz morao biti obustavljen zbog strožijih ekoloških normi koje Lada nije bila u stanju nikako da ispuni s dostupnim tehnološkim rešenjima.

Od 2010. do 2016. godine, terenac je na Ostrvo dopreman od strane privatne kompanije, ali kako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Evropsku uniju, prodajna akcija je obnovljena pa se tako može naći podatak o ceni Lade Nive na sajtu: lada4x4.co.uk. Prodajna cena iznosi 15.280 britanskih funti.

AutoRepublika

(538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Da se proizvodi, došao bi i jugo na red.