1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda zahteva fabriku baterija za električne automobile u Češkoj
Škoda zahteva fabriku baterija za električne automobile u Češkoj
0

Škoda zahteva fabriku baterija za električne automobile u Češkoj

204
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač iz Mlade Boleslav vrši pritisak na VW grupaciju kako bi se i u Češkoj otvorio pogon za baterije. 

Šef Škode, Tomas Šefer, naveo je da bi centralnoevropska zemlja bila idealna lokacija za „najmanje jednu“ fabriku za proizvodnju baterija od ukupno najavljenih šest koje će otvoriti VW grupa na Starom kontinentu. Šefer je istakao da je geostrateška pozicija Češke odlična, potom da postoji pristup litijum, kao i da će u budućnosti biti daleko veća potražnja za EV modelima Škode.

„Ne možete doveka uvoziti tako važne komponente, moramo ih i proizvoditi“, kazao je prvi čovek češke marke. Volkswagen je ranije najavio da će prve dve evropske fabrike baterija biti osnovane u Švedskoj i Nemačkoj, s tim da će ona u skandinavskoj državi početi sa radom već 2023. godine.

Treći pogon nalaziće se u nekoj od ovih država: Francuska, Španija, Portugal i biće otvoren do 2026. godine. Za četvrtu fabriku bore se sledeće zemlje: Poljska, Slovačka i Češka, i taj pogon bi trebalo da počne sa montiranjem baterija za električne automobile do 2027. godine.

Tomas Šefer je potvrdio da je Škoda već počela sa potragom za odgovarajućom lokacijom u Češkoj za potencijalnu proizvodnju baterija. Izvršni direktor Škode ističe da veruje da će 50% prodaje češke marke do 2030. godine činiti električna vozila, a nakon toga i više. „EV segment će biti naš fokus u budućnosti“, tvrdi Šefer.

Škoda trenutno ima dva električna modela u gami. To su baterijsko izdanje gradskog mališana Citigo koje je na zalasku karijere, kao i prvi potpuno električni član iV familije vozila Škode – model Enyaq. U toku godine, ova marka bi trebalo da predstavi još jednu derivativnu varijantu Enyaqa, te će EV portfolio porasti na tri izdanka.

AutoRepublika 

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments