1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimler ponovo upozorava na značajan pad profita
Daimler ponovo upozorava na značajan pad profita
0

Daimler ponovo upozorava na značajan pad profita

225
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je saopštio da će dobit iz poslovanja kompanije pasti za više od 10 odsto ove godine. Ovo je drugo upozorenje u vezi sa padom profita od juna, a okrivljuju se pre svega „vladine procedure i mere u različitim regionima“, kao posledica strožeg kažnjavanja dizel tehnologije.

Daimler je upozorio investitore da očekuje da godišnja zarada pre zaračunatih kamata i taksi bude „značajno ispod“ prošlogodišnjeg nivoa. Prihodi Mercedes-Benz Carsa, na kojeg se odnosi najveći doprinos, će takođe doživeti značajan pad.

Analitičari iz firme Evercore ISI, saopštili su da upozorenje nije motivisano sporijom prodajom, jer je potražnja za Mercedesovim vozilima i dalje visoka, već se radi o jednostranim faktorima, kao što su nametnuta regulativa i sudske presude.

Kompanija nije išla u detalje na osnovu čega je utemeljeno najnovije upozorenje, koje je stiglo pred redovno izveštavanje o kvartalnim rezultatima, zakazanim za sledeću nedelju.

„Udarac“, reflektovan u evropskim novčanicama, mogao bi da bude „težak“ do 400 miliona evra, a povezan je sa vladinim procedurama u vezi sa dizel motorima i presudom Evropskog suda pravde oko Mercedesevog korišćenja zabranjenog rashladnog sredstva R134a, kažu analitičari iz Evercore ISI-ja.

Daimler je takođe pod tekućom istragom u vezi sa emisijom dizel motora, kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Prošlog meseca je šef kompanije, Diter Ceče, najavio istupanje za pozicije generalnog direktora 2019., da bi mesto predsednika preuzeo počev od 2021.

Upozorenje iz Daimlera je došlo nakon što je došlo do usporavanja prodaje u Kini, najvećeg automobilskog tržišta na svetu. Ritam prodaje je na najnižem nivou od 2009. u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Tome se može dodati i zabrinutost vezana za druge sektore poput kamionskog. Naime, švedski Volvo je prognozirao slabiju potražnju za kamionima u Evropi i Kini sledeće godine, dok je francuski proizvođač pneumatika, Michelin, takođe redukovao svoju godišnju prognozu.

Predviđanja koja nisu „svetla“

Daimler je saopštio brojke vezane za zaradu u trećem kvartalu, a one su poprilično ispod očekivanja.

Upozorenja u vezi sa profitom dolaze usred nesuglasica između automobilske industrije i nemačke vlade, povodom toga ko treba da plati skupe modifikacije novih izduvnih sistema za starija vozila, kao i aktuelne istrage koje vode američke vlasti.

U maju, nemački tužioci su pretresli Daimlerove prostorije, što je bio deo istrage oko potencijalne manipulacije sa rezultatima testova na izduvne gasove i naknadnog tretmana izduvnih gasova u dizel motorima. Portparol kancelarije štutgartskog tužioca je saopštio da nema „ništa novo“ da se kaže u vezi sa istragom koja je u toku.

Februara 2016., američka EPA (Environmental Protection Agency) je zatražila od Mercedes-Benza da pojasni nivoe izduvnih gasova u nekim dizel modelima.

Kompanija iz Štutgarta je takođe izvestila o slabijoj prodaji vanova zbog kašnjenja isporuka, kao i potrebi da se uvide troškovi vezani za presudu Evropskog suda pravde u vezi sa vozilima koja koriste staro rashladno sredstvo.

Daimler je saopštio da je zarada u trećem kvartalu, pre zaračunatih kamata, dostigla 2,49 milijardi evra, što je 27 odsto manje u odnosu na 3,41 milijardu godinu dana ranije, u najvećoj meri zbog 35-odstotnog pada EBIT-a u Mercedes-Benz Carsu na 1,37 milijardi evra.

Pavle Barta

 

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments