1. Home
  2. Vesti
  3. Jubilej u Poljskoj – 2,5 miliona proizvedenih Fiata 500
Jubilej u Poljskoj – 2,5 miliona proizvedenih Fiata 500
5

Jubilej u Poljskoj – 2,5 miliona proizvedenih Fiata 500

2.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Stellantis odnosno Fiat obeležavaju vrlo impresivan jubilej – čak 2,5 miliona primeraka Fiata 500 sišlo je sa proizvodnih linija iz fabrike u Tišiju u Poljskoj. 

Jubilarni automobil odlazi u Francusku gde je kupac već uplatio novac za svog novog mezimca na četiri točka. Automobil je pod oznakom Hybrid, mada se ovde radi samo o primeni sistema tzv. blagog hibrida, koji se koristi kao ispomoć SUS motoru.

Fiat 500 ovako je ujedno postao i rekorder u samoj Poljskoj. Do sada je u toj zemlji proizvedeno najviše jedinica Fiat Pande 2.168.000, kao i Fiata 126p 2.165.000. Aktuelni Fiat 500 Hybrid, koji je i glavni junak ove priče već je testirao naš Perica Rajković, a njegove utiske o ovom automobilu možete pročitati OVDE. 

„Fića“ je izuzetno važan model za Fiat. Ne samo što je godinama unazad u vrhu prodajnih lista u A segmentu, već zato što za razliku od Pande apeluje na znatno veći broj kupaca van matičnog tržišta. Tako čak 80% od ukupnog broja dostavljenih jedinica Fiata 500 završi van Italije.

U međuvremenu, Stellantis priprema velike promene za fabriku u Tišiju koja je do sada sa velikim uspehom proizvodila modele iz FCA alijanse. U poljskom pogonu će se u narednim godinama proizvoditi i tri potpuno nova modela iz tri brenda. Svi će biti krosoveri i biće bazirani na CMP platformi.

Prvo će 2022. godine početi proizvodnja Jeepovog modela na CMP arhitekturi, zatim će 2023. godine stići Fiatov i Alfin model koji će koristiti ovu platformu. Svi navedeni automobili trebalo da dobiju i EV izdanje. Eto mnogo posla za radnike u Tišiju!

AutoRepublika 

(2754)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

znaci, dzukele dale platformu fiat motore. Koji frankenstajn, imaces pezoe sa talijanskim motorima (benzinci i dizelasi) pa ce kokosari napokon da vide kako se prave motori, i talijana sa talijanskim motorom i francuskim zeljezom. Ostaje da se vidi koliko ce fiat biti u stanju da izmijeni unutrasnjost a da ne bude samo volan.
Ovi posljedni fiati i alfe u buducnosti ce zlata vrijediti.

Balkanboj

Što se talijana tiče, imaće oni svoje srce u tim automobilima, a gvojze može da bude bilo čije, obući će ga oni u svom studiju.

moron

Budite sigurni da sui neki fanovi PSA vozila veoma razočarani i zbog Opela, ali i Stelantisa, i da ih je strah da će u PSA vozilima ubuduće da se pojave pozicije i „sumnjivog kvaliteta“ … poreklom od „onih drugih“ 🙂
Tako da je taj „brak“ jedno opšte razočaranje za sve fanove tih brendova, ali i radost – za akcionare.

Don

A nema nista od Opela u psa. Zar Pežo ima fanove???🤭🤭
Ajmo reć, nova Moka djeluje solidno, samo ne znam kakav joj je pogon. Ne svidja mi se volan, koji je iz ere sa GM kao i dugmad iz istog razdoblja.nažalost, opel nije ni to u stanju da razvije, neg vuče to kao relikviju prošlosti.
Ne znam baš da fiatovog motori imaju nekih problema, dočim čudovišta od dijela svako malo puštaju dušu djavolu. Zajedničko im je curenje ulja (mora da slini ) koje te eliminira sa tehničkog.

Don

Sto mrzim kad mi telefon sam piše rijeci a da ni ne skontam…