1. Home
  2. Vesti
  3. Honda Ridgeline ima problema sa korozijom
Honda Ridgeline ima problema sa korozijom
1

Honda Ridgeline ima problema sa korozijom

216
1
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend sa toliko uspešnom istorijom i imidžom, Honda je takođe marka i s velikim brojem promašaja. To se posebno odnosi na američko tržište, gde na svaki Civic, Accord i CR-V, koji se prodaju u rekordnim brojevima, opet postoje i CR-Z, Insight i Ridgeline, gde je prodaja na nivou statističke greške.

Japanski gigant se takođe često opirao trendovima, pa nikada nije ponudio motor sa osam cilindara u serijskoj konfiguraciji, a nije ozbiljno shvatio ni kategoriju pikap kamioneta. Svi znamo da ih Jenkiji jako vole i trenutno oko trećina svih prodatih četvorotočkaša su baš takvi, ali je Hondin pokušaj da se oproba u ovoj kategoriji u najmanju ruku smešan.

Toyota i Nissan su razvili prave i sposobne kamionete, dok je Honda preuzela minivan Odyssey i na njegovu samonoseću šasiju ugradila školjku pikapa. Zove se Ridgeline i u prodaji je do današnjeg dana, ali za našu priču je najbitnija ona prva generacija. Proizvodio se od 2006. do 2014. godine, a u tom periodu je pronašao svega 289.377 kupaca. Radi poređenja, Ford je prodavao više primeraka svog bestselera Serije F za tri meseca, nego Honda u osam godina proizvodnje.

Ridgeline je opet u medijima, a ovaj put vest stiže u Kanade i širi se i na Sjedinjene Američke Države. Sve je započelo još pre tri godine kada su kanadske vlasti za bezbednost na putevima primetili sve veći broj Ridgelinea kojima zbog korozije otpadaju rezervoari. U dosta slučajeva bi pao direktno na asfalt pri višim brzinama, da bi zatim dolazilo do curenja benzina, a zabeleženo je i pet slučajeva direktnog požara.

Slučaj se zatim proširio i na Amerikance i Honda je bila primorana da prizna da je zaštita protiv korozije izuzetno loša u 23 savezne države sa jakim zimama, gde dosta soli završava na putevima. U današnja vremena se ništa ne prašta i japanski proizvođač vozila je odlučio da opozove 112.060 Ridgelinea.

Honda nije ulazila u detalje kako će rešiti problem i kažu da moguća solucija zavisi u kakvom je stanju sama šasija. U nekim slučajevima će biti ugrađen novi rezervoar, ali u onim ekstremnim situacijama Honda će možda morati da kompletno zameni vozilu ili vlasniku isplati realnu vrednost Ridgelinea plus još po koji dodatni dolar za „pretrpljen dušeni bol“.


Da je reč o nekom drugom brendu, možda situacija i ne bi bilo toliko loša pošto ona masovno proizvedena vozila često završavaju na otpadima kada im istekne životni vek. Međutim, Honda sa ponosom kaže da je 96% svih proizvodenih četvorotočkaša u poslednjih dvadesetak godina još uvek na putevima, pa će japanski gigant svakako imati skupoceni opoziv ispred sebe.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bruka.