1. Home
  2. Prezentacije
  3. Vreli sedan Acura TLX Type S
Vreli sedan Acura TLX Type S
1

Vreli sedan Acura TLX Type S

1.63K
1
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija sedana Acura TLX je zašla u izložbeno-prodajne salone Amerike tokom prošlog septembra, kada je japanska premijum marka na prelepu limuzinu postavila cenovnu etiketu od 37.500 američkih dolara. Ali, jednovremeno s promocijom civilne verzije limuzine, Japanci su najavili i skoru premijeru nabrijane verzije. Po običaju Honde, takve modifikacije nose oznake Type S.

Kompanija je oživela ovo izvođenje nakon duge pauze, a poslednja Acura s tim indeksom koja je videla svetlost dana, to je učinila još 2009. godine. Predah je bio dug i sadržajan, ali evo nas ponovo tu. Sedan Acura TLX Type S pretenduje da osvoji srca mnogih preko bare, pa i nas sa ove strane Atlantskog okeana.

Ponosni konstruktor za ovaj model kaže da je, ne samo najbrži u istoriji marke, već i onaj sa najverovatnije najboljom voznom dinamikom ikada, kada se priča o Acuri. Tvrdnje nisu bez osnova, pa tako čak i uvodna verzija poseduje dvostruka poprečna ramena na prednjoj osovini, umesto Mekfersonovih opruga, što je bilo tehnološko rešenje iz prethodnog pokolenja.

Pored toga, verzija s indeksom „S“ poseduje i neke karakteristike koje su svojstvene samo njoj. Iako je na karoseriji malo obeležja koja govore o kakvoj besnoj limuzini je reč, poznavaoci će ipak znati o čemu se radi zbog uvećanih usisnika za vazduh napred, difuzora na zadnjem kraju vozila, spojlera na poklopcu prtljažnika. Ako ni to ne upali lampice u očima posmatrača, onda će to svakako učiniti par dvostrukih završetaka izduvnih cevi vanserijskih gabarita.

Ispod haube se nalazi novi trolitarski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva u V6 konfiguraciji. Agregat uživa u asistenciji elektronski kontrolisanog dvostepenog turbo punjača. Istini za volju, izlazna snaga koju motor nudi nije spektakularna, ali je 360 „konja“ i 480 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, svakako dovoljo za „žurku“.

Desetostepeni automatik se može koristiti i putem igranja s polugicama za izmenu stepena prenosa na obruču upravljača, i u stanju je da u jednom momentu izmeni, čak za četiri „brzini“ naviše ili naniže, ako se takva potreba ukaže.

Novajlija nudi prenos snage na sva četiri ugla karoserije, i taj sistem se naziva SH-AWD. Poseduje spojnicu za zasebni prenos na pojedinačni zadnji točak. Postavka sistema je takva da je moguće da se do 70% snage motora šalje na točkove zadnje osovine što je nužna predispozicija za sportski doživljaj u vožnji.

Ne samo to, već se i sva ta snaga može preneti na samo jedan zadnji točak, po potrebi, kao što smo i napisali gore.  Vozač će kod noviteta od sada moći da izaberi i režim vožnje kome ime kaže sve: Sport +. Pored njega, standardni režimi su i: Comfort, Normal i Sport.

Napredak je ostvaren i po pitanju šasije. Na primer, instalirani su adaptivni amortizeri, a proširen je i trag točkova. Kočni mehanizam nosi ime Brembo, i oslanja se na četvoroklipne čeljusti na prednjoj osovini.

Standardna oprema uključuje točkove, pardon felne prečnika 20 inča uz montirane odlične pneumatike Pirelli P-Zero. Dodatno, verzija Type S vlasniku nudi i „kol’ko ‘oćeš“ opcionala. Avaj, Acura nije obelodanila karakteristične cifre koje oslikavaju dinamičke sposobnosti, tipa: međuubrzanje, zaustavni put sa 100 km/h do nule… Ipak, znamo da ovaj model ubrzava do 97 km/h za nešto malo više od šest sekundi, što i nije toliko besan rezultat.

Amerikanci će uživo u salonima videti hot limuzinu Acuru TLX Type S već u maju. Tačnu cenu ne znamo, a i da je imamo, teško da bi nam valjala čemu, jer nećemo biti u prilici da ga kupimo. Ipak, informacije radi da navedeomo da će definitivno biti skuplji od 50 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
mkm

Lijem suze….