1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Kushaq debitovala u Indiji
Škoda Kushaq debitovala u Indiji
0

Škoda Kushaq debitovala u Indiji

284
0
Podelite sa prijateljima:

Češki krosoveri Karoq, Kodiaq i Kamiq upravo dobiše brata. Ime mu počinje istim slovom (K), a istim se i završava (Q). Četvrti model u liniji četvorotočkaša Škode s povišenom pozicijom sedenja se naziva Kushaq, a to ime je izašlo kao pobedničko u konkurenciji pet alternativa: Konarq, Kliq, Karmiq, Kosmiq i Kushaq. Pred nama je danas nova Škoda Kushaq.

Treba reći da izabran naziv nije slučajno pobedio na konkursu. Naime, prevedeno sa sankritskog jezika, Kushaq znači “kralj” ili “imperator”, što nam jasno govori i o ambicijama češkog konstruktora u klasi krosovera srednje veličine. Trenutno, u tom segmentu se na indijskom potkontinentu posebno ističu Hyundai Creta, Kia Seltos, MG Hector i Tata Harrier.

Kushaq je pionirsko otelotvorenje pažljivo osmišljene strategije za postizanje uspeha na tržištu Indije, kojoj je dodeljen kod 2.0. Nakon inicijalnog neuspeha, ovaj put je Škoda dobro promislila nastup, ili je bolje reći da je to u njihovo ime učinila Volkswagen grupa. Veoma interesantnu analizu s ovim u vezi smo priredili pre dve-tri godine.

Međutim, ako ste pomislili da je VW planirao da realizuje nekakav osoben model zarad uspeha na ciljanom tržištu, prevarili ste se. To se naravno nije desilo, pa je tako Škoda Kushaq preimenovan i, uslovno rečeno blago prilagođen lokalnom tržištu, evropski Kamiq iz 2019. godine.

Ono što je temeljnije menjano jeste karoserija, i tu ne pričamo samo o najočiglednijim modifikacijama na prednjem kraju vozila. Na primer, umesto prozora, samo se mali umeci protežu između zadnjih stubova. Česi se nisu potrudili da uglave Kushaq u četiri dužinska metra, što bi im omogućilo da kupcima ponude povoljniji poreski tretman, a tako nešto ni ne bi bilo u skladu s „kraljevskim“ imenom kakvo je krosover dobio.

Zato s druge strane, Kushaq i Kamiq imaju identičan međuosovinski razmak (2.651 mm) i veoma su bliski po veličini jer je Indijska modifikacija 4.221 milimetar duga, uz širinu od 1.760 mm. Međutim, Kushaq je osetno viši SUV pa meri 1.612 milimetara spram Kamiqovih 1.531 mm.

Novitet je posađen na platformu MQB-A0-IN koja je verzija globalne modularne arhitekture koju je Škoda prilagodila potrebama indijskog tržišta, ili je verodostojnije navesti da je temelj prilagođen mogućnostima pre nego potrebama lokalne tražnje. Dakle, u pitanju je pojednostavljena i jeftinija verzija globalnog rešenja.

Istini za volju, treba reći da se to čerupanje globalne platforme nije odrazilo na visinu klirensa koji ostaje isti u Indiji kao u ostatku sveta, a to je 188 milimetara. Zapremina prtljažnika zato jeste varijabla i kreće se u rasponud od 385 do 1.405 litara.

Iako je enterijer zadržao generalni stil globalnog modela, centralni panel jeste drugačiji. Instalirani su veći otvori za ventilaciju, što se može reći i za senzornu jedinicu uređaja za klimatizaciju. Tu je ekran multimedijalnog sistema koji se proteže po dijagonali na distanci od 10 inča, dok prestižnije verzije poseduju i ambijentalnu rasvetu, pa čak i ventilaciju prednjih sedišta. Škoda Kushaq tretira Indijce „kao niko“, pa nudi i do šest vazdušnih jastuka, što je kraljevski tretman kupaca čiju bezbednost retko ko toliko ceni.

Konstruktor nije predvideo nijedan dizel za indijsko tržište, dok je rasploživa paleta pogonskih sklopova adaptirana uslovima koji vladaju u toj državi. Bazični motor je turbobenzinski s tri cilindra i litrom zapremine 1.0 TSI i taj i takav razvija 115 konjskih snaga. Sarađuje s ručnim ili klasičnim šestostepenim automatikom.

Skuplje verzije nude jedinicu 1.5 TSI. Iza te oznake se skriva turbo motor s četiri cilindra i isporukom 150 konjskih snaga. U tandemu je sa manuelnom ili sedmostepenom automatskom (robotizovanom) transmisijom DSG. Pogonski točkovi mogu biti jedino oni ispred vozača.

SUV Škoda Kushaq će silaziti s proizvodnih traka fabrike izgrađen u gradu Puni, dok je obelodanjeno da je stepen lokalizacije proizvodnje na impozantnom nivou od 95%! Čak će i jednolitarski motori biti izrađivani na indijskom potkontinentu.

Sledeći krosover koji će biti sklapan u Indiji će biti Volkswagen Taigun, a u pitanju je dvojnik koji je predstavljen u predserijskoj verziji. Još se dva modela nakon ovog Volkswagena očekuju na pomenutoj arhitekturi MQB-A0-IN. Preliminarne informacije govore da će se u Indiji pojaviti prilagođena verzija južnoameričkog sedana s oznakom VW Virtus, i da će biti nuđen pod dva „različita“ bedža.

AutoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments