1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen „šatro“ terenac Haval DaGou
Predstavljen „šatro“ terenac Haval DaGou

Predstavljen „šatro“ terenac Haval DaGou

389
2
Podelite sa prijateljima:

Dok je ogromna većina automobilskih manifestacija ovog tipa, otkazana širom sveta, ima i onih lokalnog tipa koje se održavaju. Upravo pre par dana je otvoren Salon automobila u Čengduu, a mi smo vam već doneli priče o dva noviteta, tamo premijerno prikazana. Očigledno je da je Great Wall imao zapažen nastup pa je nakon krosovera Wey Tank 300, zbog kojih kompanija trpi optužbe za kopiranje američke legende Ford Bronco, predstavio i krosover Haval DaGou.

Da se radi o, možda i glavnoj zvezdi sajamske smotre, govori i to što se naziv noviteta može prevesti s kineskog jezika kao „Veliki pas“, iako će verzija namenjena izvozu, s velikom verovatnoćom poneti neko zvučnije ime, ali za zapadni deo planete.

Haval DaGou zadnji kraj i bok

Inicijalno, pretpostavljalo se da će DaGou nastupiti kao zamena za SUV Haval H5, kao logični naslednik loze punokrvnih terenaca Great Walla, i istaknutog predstavnika marke s oznakom Hover i konceptom „karoserije na šasiji“. Međutim, novajlija je dobio, ne samo drugačiji naziv, već se i stilski u velikoj meri razlikuje od zamišljenog uzora.

Povrh svega, Haval DaGou je krosover, pa tako poseduje samonoseću karoseriju. Tu je i poprečno postavljen motor, što implicira i prednje točkove kao pogonske. Konstruktor je najavio da je DaGou nasađen na novu platformu, uz Mekferson oslanjanje na prednjoj i multilink na zadnjoj osovini.

Ono što je verovatno najveće iznenađenje, jeste činjenica da je izložbeni eksponat na četiri točka, koristio samo prednji par istih, za prenos pogonske sile na podlogu.

Pa opet, sa spoljne strane posmatrano, DaGou navodi posmatrača na krivi trag. Deluje kao da se radi o zaista brutalnom SUV-u koji nema nikakve dodirne tačke s ostatkom game Havala sa povišenom pozicijom sedenja. Utisku umnogome doprinose, sirovi, „nedorađeni“ branici i zaštitne oplate iznad lukova točkova, kao i masivni krovni nosači.

SUV iz Kine je dizajnirao Fil Simons, to jest, ista ona „faca“ koja je u leto 2018. godine, napustila poziciju šefa dizajna spoljašnosti vozila Land Rovera, i prešla u Kinu na poziciju glavnog stiliste marke Haval.

DaGou je u smislu gabarita, klasić SUV modela Haval F7, Nissan X-Trail ili pak Mitsubishi Outlander. Dugačak je 4.620 milimetara, Širok je 1.890 milimetara dok je visok koliko i prosečan Srbin (1.780 mm). Među osovinama se nalazi 2.738 milimetara. Celokupna rasveta je diodna (LED), dok je prečnik instaliranih točkova na nivou od 19 inča.

Iluzija pripadnosti segmentu pravih terenskih vozila se nastavlja sa stilskim rešenjima koje je konstruktor izabrao za organizaciju prostora unutar putničke kabine. Postavljeni su masivni držači za ruke, kako bi se putnici spasili lelujanja pri prolasku kroz razne rupe i useke, a oni su montirani na krovu, za persone sa zadnje klupe.

Oplate sa unutrašnje strane svakih vrata, poseduju ostave predviđene za smeštaj flaša, dok su gumene zatezne trake predviđene za fiksaciju podesnog prtljaga, tokom vožnje po vukoje… ups, tokom vožnje po negostoljubivim terenima.

Pa opet, arhitektura centralnog grebena je usklađena sa najsavremenijim trendovima zapaženim u današnjoj automobilskoj industriji. Imamo displej koji poseduje virtuelnu instrumentaciju, iznad koje se nalazi dodatna sekcija s kontrolnim lampicama. Kakav bi to centralni panel bio, bez ekrana osetljivog na dodir, impozantne dijagonale, koji služi za praćenje postaviki informativno zabavnog sistema?!

Vozač će se tokom korišćenja vozila služiti i ručicom menjača na „dvospratnom“ centralnom tunelu. Dostupni su i klimatizacija s dve zasebne zone dejstva, elektropokretana prednja sedišta, sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, stakleni panormski krov, i listi nikad kraja…

Za sada, krosover Haval DaGou je predstavljen samo u bazičnoj verziji koju pogoni relativno mali, 1,5-litarski turbobenzinski motor koji isporučuje solidnih 169 konjskih snaga. Uparen je s automatskom transmisijom s dvostrukom spojnicom. Stepene prenosa će biti moguće menjati i po volji vozača, korišćenjem polugica smeštenih uz obruč upravljača.

Ubeđeni smo da će kasnije, pod haubu biti uglavljen i dvolitarsku turbo četvrorocilindraš s oznakom 4N20, koji je predstavljen pre desetak dana, i o kom tekst možete pronaći ukoliko radni naziv agregata, utipkate u polje za pretragu na našem sajtu. Kladimo se i na skoru promociju verzije s pogonom na točkove obe osovine, koja bi trebalo da poseduje i izbornik za različite režime vožnje („pesak“, „blato“ i „sneg“).

Kako se budemo bližili zimi, tako će rasti šanse da ga Kinezi vide premijerno na ulicama svoje velike zemlje. Nema podataka o paketima opreme, niti se zna išta o cenovnoj politici koju je Great Wall nameran da izgura s ovim četvorotočkašem.

Pišemo o ovim Kinezima već dosta, pa nas iskreno interesuje kako vam deluju vozila iz ove prijateljske države, i biste li ih poterali našim drumovima?

AutoRepublika

(389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boris

Bio sam na premijeri nekoliko kineskih automobila u Pekingu prošle godine. Mogu reći da sam prijatno iznenađen. Razvijaju svoj dizajn, ne kradu kao ranije. Automobili deluju kvalitetno. A cena je ono što mi se najviše svidelo. Mislim da bih uživao vozeći neki od njihovih automobila.