1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota prikazuje svoj prvi EV u aprilu
Toyota prikazuje svoj prvi EV u aprilu
1

Toyota prikazuje svoj prvi EV u aprilu

168
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka će na predstojećem Salonu automobila u Šangaju predstaviti svoj prvi električni automobil. 

Nadolazeći model biće SUV i gabaritima će biti sličan konvencionalnom RAV4, ovo bi trebalo da bude prvi od šest alternativnih četvorotočkaša, od kojih će neke Toyota razviti zajedničkim snagama sa Subaruom. Sva vozila koristiće modularnu e-TNGA platformu kao svoju bazu.

Pomenuta arhitektura osim što će moći da bude temelj za automobil iz raznih tržišnih niša, ujedno podržava i modele koji mogu koristiti pogon na zadnje, prednje ili sve točkove. Osim toga postoji širok dijapazon baterija koje se mogu kombinovati sa ovom platformom.

Toyota navodi da će joj njeno iskustvo na polju hibrida doneti neophodno znanje u vezi sa dometom automobila, kao i kod dugovečnosti baterija. Japanski proizvođač potvrdio je da ima veoma visoka očekivanja od električnog noviteta pogotovo u Evropi, mada će ovaj model biti plasiran na globalnom nivou.

Baterijski SUV proizvodiće se u fabrici u Japanu, odakle će stizati na ostala tržišta. Toyota sa ovim modelom otvara novo poglavlje i kreće u ofanzivu na EV segment. Posle njega trebalo bi da se pojave još tri električna SUV-a, jedan sedan i MPV.

Japanski brend ulaže u razvoj nove generacije baterija, a tokom ove godine plasiraće i EV varijante vozila Proace i Proace City. Toyota očekuje da će u Evropi hibridi biti njen glavni oslonac, te da će 70% prodatih automobila pripadati toj klasi, dok će 10% otpadati na alternativne pogone poput električnih četvorotočkaša, onih koji koriste gorivne ćelije i plug-in hibrida.

AutoRepublika 

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
karburator

Kupio sam ovde, u Srbiji, polovan Prius plug-in (PHEV), pre nekoliko meseci. (5 god. / 190.000km), i zadovoljan sam. „Natočim struje“ iz kućne priključnice, i vozim 25km bez ili sa vrlo malo benzina. Ako želim na duži put, benzina uvek imam i krenem smesta. Evo danas, punio sam strujom sa punjača ispred Ikee, a ima i na više mesta u Bgd, svuda besplatno. Baterija se ponaša odlično, u svemu po očekivanju. Kažu da traje koliko i vozilo, a to znači bar 20 god. Održavanje se svodi na ulje, filter ulja i svećice. Želim da ohrabrim ljude da poklone poverenje Toyoti… Pročitaj više »