1. Home
  2. Vesti
  3. Renault planira da uđe u tržišnu bitku s Teslom i Volkswagenom na planu EV
Renault planira da uđe u tržišnu bitku s Teslom i Volkswagenom na planu EV
2

Renault planira da uđe u tržišnu bitku s Teslom i Volkswagenom na planu EV

184
2
Podelite sa prijateljima:

Renault pokušava da drži korak s rivalima kada je reč o potražnji za električnim vozilima u Evropi, vrlo verovatno uz asistenciju Nissana.

Francuski proizvođač razmatra novi čisto električni model, veći od Zoe, koji bi trebalo da uđe u tržišnu bitku s Tesla Modelom 3 i Volkswagenom ID.3.

Dotični automobil bi mogao da počiva na zajedničkoj platformi s Nissanom i Mitsubishi Motorsom, bar tako kaže Emanuel Buvije, komercijalni direktor Renaultovog odeljenja za električne automobile.

„Mi radimo na razvoju portfolija naših modela tako da pokrijemo sve segmente s električnim automobilima“, kaže Buvije, dodavši da bi nova vozila mogla takođe da budu derivati postojećih modela.

„Suviše je reano govoriti da ćemo biti konkurentni s Teslom, ali očigledno je da planiramo da zauzmemo veći deo tržišta“, rekao je on.

Renault i Nissan su među proizvođačima koji su među prvima u ponudu stavili električna vozil sa Zoe i Leafom, čije testove možete pročitati OVDE i OVDE. Međutim, njima nedostaje dovoljan broj zajedničkih komponenti i platforme.

Perspektiva automobilskog partnerstva koje bi izrodilo nove automobile je za sada prilično maglovita, još od pada Karlosa Gona, čije je hapšenje izazvalo dodatne tenzije u okviru dvadesetogodišnje alijanse.

Francuski i japanski proizvođač ubrzano šire svoju električnu ponudu da bi bili u skladu sa sve strožom ekološkom regulativom na globalnom planu. Dok prodaja raste, električni automobili ostaju „zakucani“ za sopstvenu nišu, s kupcima koji su odustaju od njih zbog ograničene autonomije i deficita stanica za punjenje.

Međutim, to bi moglo da se promeni kada novi priuštivi modeli budu pristigli u prodajne salone, poput električnog Peugeota 208 i ID.3, koji koštaju oko 30.000 evra.

Renault, koji je na putu da sledeće godine isporuči novu verziju Zoea s produženom autonomijom, takođe radi na jeftinijem vozilu, kaže Buvije. K-ZE niskobudžetni model se proizvodi za kinesko tržište, delimično baziran na indijskom Kwidu, a mogao bi da bude iskorišćen kao osnova za evropski niskobudžetni model.

Očekuje se da potražnja za Zoe (24.000 evra) bude i dalje jaka, s tim što Renault ima plan da do 2022. poseduje osam električnih modela u svojoj gami.

Prethodni planovi alijanse iz 2017., sugerisali su 12 novih baterijski pogonjenih automobila do 2022 u okviru Renault, Nissan i Mitsubishi marki.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne bih imao ništa protiv najavljene „bitke“, kada njene troškove ne bi pokrivali kupci SUS vozila …

Ercegovac

Ионако их шишају, неће ни примјетити.