1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi Ford Mustang za 2024. godinu prodat za 565 hiljada dolara
Prvi Ford Mustang za 2024. godinu prodat za 565 hiljada dolara
3

Prvi Ford Mustang za 2024. godinu prodat za 565 hiljada dolara

146
3
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da prevrćete očima i verovatno se pitate „pa kad već za 2024. godinu kad smo tek ušli u 2023. godinu“ i bili biste sasvim u pravu ako biste reagovali na taj način. Moraćemo da sačekamo još minimalno šest meseci pre nego što nova generacija Forda Mustanga počne da pristiže u izložbeno-prodajne salone, a čak i posle toga, još dugo vremena ćemo čekati pre nego što ponuda bude zadovoljavajuća po obimu.

Ali kao i sa svakom novom generacijom, američki proizvođač vozila bi napravio određenu zalihu ranih primeraka koje bi zatim prodao na aukcijama, a sav prihod bi donirao u dobrotvorne svrhe. Na taj način Mustang iz ove priče se vodi kao model za godinu 2024. iako će napustiti fabriku dvanaest meseci ranije. Šta je tu je, i ne verujemo da će se trend ikada promeniti pošto su Amerikanci navikli na njega.


U svakom slučaju, automobil sa takozvanim VIN brojem 001 se „pojavio“ preko aukcijske kuće Barrett-Jackson pre nekoliko dana u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone. Tehnički, nismo ga još videli pošto još nije napravljen, ali sada kada imamo kupca, njegova ručna proizvodnja bi trebalo da usledi za par sedmica.

A jedan s(p)retković sa dubokim džepom je platio čak 565 hiljada dolara da bi se u njegovoj garaži našao takav Mustang. Ono što je poznato jeste podatak da će taj primerak biti opremljen paketom GT, i da će doći s 5,0-litarskim benzincem sa osam cilindara i maksimalnih 486 konjskih snaga.

Vlasnik će takođe moći da izabere menjač (šestostepeni manuelni ili desetostepeni automatski), zatim boju vozila (Ford ih nudi jedanaest na novom Mustangu), felne (od 18 do 20 inča), boju Bremboovih kočnih čeljusti (crne, crvene ili plave) i bilo koju drugu opciju.

Celokupan iznos od prodaje će biti doniran organizaciji Juvenile Diabetes Research Foundation koja se bavi sprečavanjem dijabetesa kod dece, tako da su na kraju obe strane zadovoljne. Ako se pitate zašto bi neko platio toliku sumu za Mustanga kada ga za šest meseci možete kupiti za deset puta manju brojku, razlog je, pored humanitarne i  fiskalne prirode.

Naime, pošto novac odlazi u dobrotvornu organizaciju, „kupac“ ima pravo da ga uključi kao poreski priznat trošak, a pritom dobija specijalni Mustang čija će vrednost uvek biti veća od ostalih primeraka za 2024. godinu sa nekim drugim brojem šasije. Ford je inače sproveo isti potez i s primercima iz prethodne dve generacije, pa nema razloga da tradicija bude stopirana…

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Čuj, vodi se kao model za 2024. godinu, a prodaje se skoro godinu dana ranije.
To više kod nas ne prolazi ni kod prodaje polovnjaka.

Yankee

To je u Americi normalno. Nekada se modelska godina proizvodi po 18 meseci.

'79 DeVille

Nije za nas srbe ni pravljeno tako da je totalno nebitno.