1. Home
  2. Vesti
  3. Terenac Ineos Grenadier baštini zaostavštinu Defendera
Terenac Ineos Grenadier baštini zaostavštinu Defendera
0

Terenac Ineos Grenadier baštini zaostavštinu Defendera

369
0
Podelite sa prijateljima:

Ne, ne! Ovo nije klon Land Rover Defendera koji se potpisuje nekim kineskim imenom. Novitet na naslovnoj fotografiji ni na koji način nije povezan sa Azijom. Projekat je rođen i razvijen u glavi Džima Retklifa, prvog čoveka engleskog koncerna angažovanog u oblasti hemije pod nazivom Ineos, a koji je, kao što i možete pretpostaviti, veliki obožavalac originalnog Defendera.

Kada je Land Rover odlučio da obustavi proizvodnju kultnog originala, što se dogodilo još 2016. godine, Džim je izrazio želju da nastavi tradiciju proizvodnje istog u sopstvenim pogonima, za koju svrhu je predložio izgradnje nove fabrike na severu Ujedinjenog Kraljevstva.

Međtuim, tu priča dobija zaplet jer JLR odbija da otuđi pravo na dizajnerska rešenja koja je promovisao Defender, pa čak ni ako je zainteresovano lice veliki obožavatelj modela. To je nagnalo odlučnog Reklifa da osmisli „svoj Defender“. Tokom 2017. godine, formirao je automobilsku diviziju Ineos Automotive, i započeo ekipiranje kadrova i potragu za partnerima.

Sada je pred nama plod njihovog višegodišnjeg rada.

Ineos Grenadier – zadnji kraj i bok

Naravno, razvoj terenca nazvanog Ineos Grenadier još uvek nije okončan, ali je izgled istog „zaključan“, tako da smo iz ostrvske kompanije dobili i prve zvanične fotografije novajlije. Za novog proizvođača je svakako bitno da ispromoviše svoj artikal još u ranoj fazi tržišnog nastupa, ali isto tako i da uštedi na „potrošnji“ kamufliranih prototip primeraka.

Gledajući Grenadier, lako je prepoznati siluetu originalnog Land Rover Defendera, iako ovaj nije u potpunosti iskopiran. Karoserija vozila je izrađena od aluminijuma, ali se novajlija od ikone razlikuje po još nekim dovoljno bitnim detaljima. Naime, različite su svetlosne grupacije, poklopac motora, ručice za otvaranje vrata, lukovi iznad točkova, dvostruka vrata poklopca prtljažnika i svašta nešto još.

Deluje da je Džim Retklif konsultovao dovoljno iskusne advokate koji su posavetovali i kompanijske dizajnere o tome koja je mera jedinstvenosti koju novitet mora da iskaže, kako Ineos Automotive ne bi bio razapet od strane ostrvskog pravosudnog sistema i pravne službe indijske podružnice s engleskim genima, to jest firme JLR.

Kao što je iz kompanije ranije već i saopšteno javnosti, Ineos Grenadier će biti izrađivan u SUV verziji s petoro vrata, ali i kao pikap kamionet s četvoro vrata.

Ineos Grenadier – bok

Nadležni u kompaniji iznose ponosnu tvrdnju da je prikazani SUV razvijen „od nule“, odnosno od praznog papira na kom je nacrtana skica terenca. Grenadier poseduje sopstvenu platformu, ali su pojedinosti i dalje skrivene od očiju javnosti. Počiva na jakoj šasiji, kontinualnim osovinama s oprugama. Diskovi su montirani na sva četiri točka, a najavljeno je i da će terenac, logično posedovati pogon na točkove obe osovine, što bi dodalo ozbiljnu dozu off-road duha najavljenom četvotočkašu s Ostrva.

Uzgred budi rečeno, austrijska kompanija Magna je bila po ugovoru angažovana na poslovima razvoja šasije. MBtech je takođe dao svoj doprinos u oblasti inženjeringa, dok će nemački BMW isporučivati motore za Grenadier. Tu se pre svega misli na legendarne redne šestocilindraše, kako benzinske tako i dizel. Naravno, motori će biti fino podešeni onako kako Britanci budu zahtevali i procenili da ciljana klijentela očekuje.

Ineos Grenadier – njuška

Kako Grenadier izgleda u unutrašnjosti, još uvek je u istoj ravni s mistikom istočnjačke filozofije. Dakle, odgovore slutimo, ali nisu javno obelodanjeni. Englezi tvrde da će enterijer biti lišen vulgarnog luksuza, a da je ugradnja kožne obloge na sedištima imperativ, ali jedino u smislu poboljšanih performansi u pogledu trajnosti prekrivke.

Pod će posedovati mogućnost odvoda eventualno nakupljene vode. Umesto standardnog audio sistema, novajlija će ponuditi gedžete koji raspolažu naprednim funkcijama konektivnosti. Naposletku, sudeći po rečima Džima Retklifa, automobil mora biti veoma pouzdan, kako bi se izbeglo, ne daj Bože, razočarenje korisnika koji ga nameravaju koristiti za rad i dugometražna putovanja.

Procesi testiranja i finog podešavanja Grenadiera su daleko od završne faze, tako da ćemo morati da pričekamo na serijsku verziju sve do 2021. godine, koja više i nije tako daleko u budućnosti, kako je to samo donedavno izgledalo. Paralelno sa sprovođenjem testova, u toku je i izgradnja nove fabrike u Velsu. I u ovom smislu, potpisan je ugovor o ispomoći od strane austrijskog entiteta Magna Steyr.

Već sada je ambiciozni Džim Retklif najavio proizvodnju 25 do 30 hiljada primeraka godišnje.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments