1. Home
  2. Vesti
  3. BMW ostavlja Mini samo s električnim pogonom od 2030. godine
BMW ostavlja Mini samo s električnim pogonom od 2030. godine
0

BMW ostavlja Mini samo s električnim pogonom od 2030. godine

116
0
Podelite sa prijateljima:

Minhenska kompanija će počev od 2030. godine, u segmentu malih automobila, nuditi samo električne četvorotočkaše. Ostali nemački proizvođači takođe ubrzavaju tempo oproštaja od motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Bavarski proizvođač luksuznih automobila BMW grupa želi da promoviše Mini kao prvu marku pod kontrolom grupacije, koje će se transformisati u čisto električni brend do pomenute godine. S ovom objavom će u javnost izađi izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse, kada budu predstavljani finansijski rezultati kompanije tokom naredne nedelje. Očekuje se da šef tada saopšti da će poslednji novi model konvencionalnog Minija debitovati 2025. Očekivanja uprave nemačke firme idu u smeru očekivanja prema kojima će do 2027. godine, polovina prodatih Minija biti elektropokretana.

Povrh toga, poslovnim planom je predviđeno da početkom tridesetih godina, grupacija proizvodi samo elektropokretane modele iz segmenta malih automobila. Do sada je u ponudi BMW grupe, figurirao jedino čisto električni Mini koji je proizveden u engleskom Oksfordu, dok će elektrifikovani (hibridni) naslednik Countrymana biti sklapan u Lajpcigu, počev od 2023. godine.

Zajednički poduhvat koji su ustanovili BMW i kineski proizvođač Great Wall Motor igra važnu ulogu u realizaciji planova za Mini. Prvi električni Mini koji će biti sklopljen za kinesko tržište će se prema očekivanjima tvoraca, u ponudi naći 2023. godine. Mali automobil je predodređen za uspešno lansiranje u segment elektromobila, pre svega je cilja na zadovoljenje potreba u urbanoj eksploataciji, i to na onu grupu kupaca koja je posebno zainteresovana za korišćenje proizvoda iz sfere poslednjeg krika tehnologije.

Očekuje se da šef BMW-a Cipse sledeće nedelje postavi više i teže dostižne ciljeve u smislu elektrifikacije cele game, na događaju koji smo već pomenuli.

Nemački proizvođači hvataju korak u elektrifikaciji

Ostali proizvođači iz Nemačke su nedavno već formulisali ambicioznije planove napuštanja motora s unutrašnjim sagorevanjem. Tako je Volkswagen grupa zacrtala da marka VW do 2030. godine proizvodi i prodaje čak 70% električnih, od ukupnog broja sklopljenih četvorotočkaša. Originalno je bilo planirano da učešće električnih vozila bude polovina maločas navedenog procenta, to jest 35%. Treba imati u vidu da prema ovde korišćenoj klasifikaciji, u električne modele spadaju i dopunjivi hibridi. Kod Porschea, lestvica je podignuta na 80%, i odnosi se na period do kraja ove decenije.

Šef Daimlera Ola Kelenijus je još ranije izjavio da će inicijalno postavljeni ciljevi, koji su predviđali da će četvritna prodaje do 2025. a polovina do 2030. godine tangirati elektrifikovana vozila, biti ostvareni ranije, i da će sledstveno nova stremljenja biti teže dostižna. Volvo je u namerama otišao još jedan korak dalje i najavio da diže ruke od SUS motora u potpunosti, i to već počev od 2030. godine, na koji način se nalazi u istoj grupi brendova kao i Mini, po ovom pitanju.

Prodaja električnih automobila je u drastičnom porastu svuda u Evropi, a posebno u Nemačkoj gde su na snazi izdašni podsticaji za nabavku vozila iz tog segmenta, pa su tako Germani uspeli da nadmaše Amerikance po tom pitanju. Kada se analiziraju proizvođači četvorotočkaša, primetno je da su nemačke kompanije sustigle pionira u segmentu, američku firmu Tesla. Verovatno je to i glavni razlog zašto su akcije američkog društva značajno izgubile na vrednosti tokom nedavnog perioda.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments