1. Home
  2. Vesti
  3. Veliki i teški BMW M modeli dobijaju „plug-in“ hibridni pogon
Veliki i teški BMW M modeli dobijaju „plug-in“ hibridni pogon
0

Veliki i teški BMW M modeli dobijaju „plug-in“ hibridni pogon

244
0
Podelite sa prijateljima:

Šef M divizije je zabrinut da bi elektrifikacija mogla da „razvodni“ performantne modele bavarske marke u očima kupaca.

Elektrifikacija je igra koju igraju svi igrači u vaskolikoj automobilskoj industriji. Prvenstveno za cilj ima smanjivanje potrošnje goriva i redukovanje emisije izduvnih gasova, jer proizvođači žele da izbegnu ogromne kazne koje ih čekaju ukoliko se ne usklade s ekološkom regulativom. Međutim, često se previđa da se elektrifikacijom mogu poboljšati i performanse. Nakon što je Audi najavio „plug-in“ hibridni RS4 Avant sledeće generacije, BMW sada izlazi s informacijom da će njegovi „teškaši“ takođe iskoristiti beneficije koju donosi PHEV postavka.

Vesti dolaze od čoveka broj jedan u M odeljenju, Markusa Flaša. On kaže da elektrifikacija nije deo kratkoročnih planova koji se tiču osnovnih modela kao što su M2, M3 i M4, ali to sve više ima smisla kada su u pitanju teža vozila. Da podsetimo, X5 M ima masu od 2.385 kilograma, tako da baš i nije „Miata“ po pitanju težine.

Flaš kaže da BMW ne žuri da bude prvi koji će elektrifikovati performantne modele, jer je M divizija prvenstveno zainteresovana za to da u ponudi ima najbolje moguće proizvode. On doduše gaji zabrinutost u vezi sa rizicima koji postoje oko lansiranja PHEV modela, jer neki tvrdokorni ljubitelji marke to vide kao „razvodnjavanje“. Flaš je zapravo više zabrinut oko ovog problema nego oko onih tehničkih, koji se neminovno nameću u transferu na elektrifikovani pogon.

On je dodao da BMW M razvija i proizvodi automobile skrojene u skladu s afinitetima klijenta, te da iz tog razloga ima „veoma direktne razgovore s kupcima“, da bi saznao šta oni zapravo žele. „Ne proizvodim automobile za demonstrante, za ljude koji ih ne kupuju. Proizvodim automobile za naše kupce, a oni imaju veoma, veoma jasno mišljenje vezano za ono što žele da vide“, rekao je Flaš, koji je već vozio PHEV model sa M oznakom, ali nije želeo da otkrije o kojem konkretno primerku se radi, niti  je obelodanio bilo kakve detalje, sem što je potvrdio da će u proizvodnju ući pre ili kasnije.

Mercedes će pratiti identičan put, jer potonji izveštaji sugerišu da će sledeći AMG C63 biti „plug-in“ hibrid sa četvorocilindarskim SUS motorom.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments