1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je novi Volkswagen Taos
Ovo je novi Volkswagen Taos
1

Ovo je novi Volkswagen Taos

411
1
Podelite sa prijateljima:

Gradski krosover Volkswagen Taos, na prvi pogled deluje kao svaki drugi proizvod na četiri točka od strane nemačkog proizvođača vozila. Dizajn se može okarakterisati kao osvežena verzija onoga šta viđamo već barem desetak godina, a i s mehanikom smo imali prilike da se upoznamo mnogo puta u drugim modelima kompanije. Ali, Volkswagen nas uverava da situacija nije toliko crno-bela i da je Taos najbitniji model koji je firma iz Volfzburga predstavila u Americi još od sredine sedamdesetih godina kada je „Buba“ poslata u penziju kako bi se otvorila pozicija za novog Golfa.


Dozvolite da pojasnimo. Sve od kasnih pedesetih godina prošlog veka, pa u narednih dvadesetak godina, Volkswagen je bio najprodavaniji inostrani brend „preko bare“. Uspeh je ostvaren zahvaljujući spomenutoj „Bubi“, ali kada je njegova karijera završena, Nemci nisu uspeli da prenesu deo uspeha i na novije i skuplje modele.

Krajem sedamdesetih godina, Toyota je prestigla „Švabe“, a od tada prodaja nemačkog giganta na ovom kontinentu je samo delić one koju beleži u ostatku sveta. Volkswagen nas sad ubeđuje kako je svaki kontinent dobio poseban studio i centar za razvoj noviteta, i to s ciljem da prouči šta kupci iz određene države žele.

U prošlosti Volkswagen bi “preko bare” dobijao kritike kako ne razume “Jenkije” i da pokušava da im “uvali” automobile razvijene za tradicionalnog nemačkog kupca, pa tako možemo zaključiti da bi Taos trebalo da predstavlja veliku prekretnicu za kompaniju.

U američkoj ponudi model T-Roc nije dostupan, a Taos će da popuni njegovu poziciju, odnosno odigraće ulogu gradskog krosovera pozicioniranog ispod omanjeg SUV-a s oznakom Tiguan. VW Taos takođe ima još jedan bitan posao, a to je da privuče nekadašnje vlasnike Golfa. pošto osma generacija nekada popularnog heča više nije dostupna u Americi.

Kao većina modela Volkswagena iz današnjih vremena, za bazu je preuzeta MQB platforma, a sa dužinom od 4.465 milimetara, Taos je među najvećim predstavnicima u klasi. Zapravo, u toj kategoriji ga nadmašuje samo Subaru Crosstrek, ali čak i u tom slučaju Nemci nam obećavaju da su lideri. Prikladno je da ovde napomenemo da je međuosovinski razmak na nivou 2.689 milimetara. Visina vozila iznosi 1.635 milimetara, dok je širok 1.841 mm.


Zatim stižemo i do mehanike, a ispod haube se krije novi 1,5-litarski turbobenzinac sa 158 konjskih snaga. To stavlja Taos u neku zlatnu sredinu zajedno sa Chevroletom Trailblazerom, ali opet daleko od lidera kao što je Kia Seltos i njen turbobenzinac koji razvija 175 „grla“.

Nepoznato je da li će ponuda kasnije biti proširena i sa ekstremnijim R izdanjem, a neće nas začuditi ako do toga dođe. Jedini menjač u izboru je osmostepeni automatik koji prenosi snagu na prednje ili sva četiri točka. Još uvek čekamo da vidimo koliko će potrošnja da iznosi, a Volkswagen nam kaže da će biti vodeća u svojoj klasi. Za sada ta čast pripada Nissanu Kicksu koji u proseku troši 7,4 litre na 100 km/h.


Taos će se izdvajati u moru rivala i po enterijeru. Nemački proizvođač vozila nema u planu da prodaje verziju sa mnogo opreme, pa tako čak i osnovni S paket stiže sa digitalnim komandama, kompletnom elektronikom na dugme, povećim 8,0-inčnim monitorom, LED farovima, 17-inčnim felnama i visokim bezbednosnim merama.

Za one koji su spremni još više odrešiti kesu, tu su i paketi SE i SEL sa 19-inčnim felnama, panoramskim krovom i kožnim sedištima. Sam dizajn enterijera je inače u velikoj meri povezan sa novim Golfom.

Detalj koji je najmanje iznenadio je svakako sam dizajn. Kao što smo spomenuli, većinu stilskih linija viđamo već duži broj godina, što i ne mora da bude mana pošto je javnost navikla na njih. S druge strane, američki kupci su navikli da detaljno osvežavanje svakih nekoliko godina, pa nam se čini da Volkswagen još uvek nije naučio sve lekcije.

U svakom slučaju, Taos stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, i nudiće po početnoj ceni od 23.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Niti sam amerikanac, niti ljubitelj VW, ali bih se mogao vidjeti u ovom Taosu (dok T-rock nemogu ni da gledam).