1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Nissan X-Trail će se oslanjati na trocilindarski motor
Novi Nissan X-Trail će se oslanjati na trocilindarski motor
2

Novi Nissan X-Trail će se oslanjati na trocilindarski motor

1.46K
2
Podelite sa prijateljima:

Američki krosover nove generacije Nissan Rogue je debitovao početkom leta koje je za nama, i već ga je moguće kupiti na tamošnjem tržištu. Ali, skoro pa u potpunosti isti SUV s oznakom koja je nama dobro poznata, X-Trail namenjen globalnom tržištu i dalje kasni. Prve informacije o istom stižu iz Kine gde je ovaj model sertifikovan od strane zajedničkog poduhvata Dongfeng Nissan.

Očekuje se da pre početka leta krene da napušta fabrički kompleks, pa bismo mogli na kratko da se pozabavimo i detaljima po kojima će se razlikovati od rođaka iz Amerike.

Gledano iz vana – razlika skoro da i nema. Primetna je samo blago različita linija na branicima. Dvodelna rasveta na prednjem delu vozila je postala zaštitni znak nove generacije Nissanovih četvorotočkaša. Kineski X-Trail će nuditi identično međuosovinsko rastojanje kao prethodnik, dok je novajlija u dužinu porastao jedva primetnih 6 milimetara, pa tako dobacuje do 4.681 mm. Ali, značajniji je „širinski“ prirast od dva centimetra, pa će tako širina biti 1.840 mm.

Još uvek nisu obelodanjene vizuelne ilustracije kabinskog prostora, ali zato pikanterije pronalazimo među tehničkim specifikacijama. Nissan X-Trail namenjen osobama s kineskim ličnim karatama će se oslanjati na trocilindarski motor s varijabilnim kompresionim odnosom. Taj agragat je označen kao 1.5 VC-Turbo.

U pitanju je tehnološko rešenje analogno onom koje je pod haubom krosovera Infiniti QX50, ali mu nedostaje jedan cilindar kako bi bio potpuno isti motor. Kompresioni odnos varira između 8:1 do 14:1, uz najvišu izlaznu snagu od 204 „konja“ i obrtni moment od 300 Nm, kada je motor u zenitu. Nije predviđen hibridni pogonski sklop, ali zato jeste onaj koji nudi prenos snage na obe osovine.

Kinezima će svakako značiti ova rokada pod haubom. U slučaju X-Traila prethodne generacije, 181 konjska snaga i 239 njutn metara je „izranjalo“ iz starog 2,5-litarskog motora, što je, ne samo manje moćno od novajlije, nego i skuplje za vlasnika zbog viših dažbina koje donosi veća zapremina motora.

Dakle, Japanci verovatno s pravom očekuju da novi X-Trail bude vidno češći prizor na ulicama od prethodnika. Nama je interesantna najava dolaska trocilindarskog SUV-a, pozicioniranog negde na granici između C i D segmenta, i na naše tržište.

Međutim, za Rusiju i Ameriku, u ponudi svakako ostaje i atmosferski motor od 2,5 litra. Ako ta jedinica po performansama i karakteru liči na onu Mazdinu iste zapremine, koja kuca pod haubom modela CX-5, onda uvek i svakako glasamo za turbo motor slične snage (pod uslovom da ima najmanje četiri cilindra).

AutoRepublika

(1458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1,5 sa 204 ks i 300 Nm?
Blago Kinezima !
Koja je kod njih „eko norma“? Niža dosta nego u Evropi, čim kod njih još prolazi i 1,4 TSI …

HondaMan

2.5 i 3.5 motori idu i na tržišta bliskog istoka pošto su pouzdani a potrošnja… Koja potrošnja? Haha