1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai će morati da zameni baterije na više od 80.000 električnih automobila!
Hyundai će morati da zameni baterije na više od 80.000 električnih automobila!
2

Hyundai će morati da zameni baterije na više od 80.000 električnih automobila!

264
2
Podelite sa prijateljima:

Nova baterijska glavobolja u automobilskoj industriji! 

Ovaj put nedaća je zadesila Hyundai odnosno njegova dva modela: Konu i Ioniq. Problem je sličan kao i onaj koji je Ford imao sa plug-in hibridnom Kugom – dolazi do samozapaljenja baterija!

Priča se inicijalno potegla krajem prošle godine, kada su korejske vlasti pokrenule istragu protiv Hyundaija. Naime, već tada je ovaj brend opozvao neke od serija Kone, ali nije bilo govora o globalnoj problematici. Ispostavilo se da je reč o temperaturi baterija koja dostiže isuviše visok nivo, te lako može doći do samozapaljenja.

Južnokorejska marka navodi da je već bilo čak 14 požara kod modela Kona Electric zbog ovog problema, kao i da će svi primerci tog automobila proizvedeni između 2018. i 2020. godine morati u servise.

Rešenje je jednostavno, ali skupoceno – moraju se postaviti nove baterije! Hyundai će u servise pozvati čak 82.000 automobila, a pored Kone, opozivom je pogođen i manji broj primeraka modela Ioniq.

LG Chem, koji je dobavljač baterija za navedene Hyundaijeve električne četvorotočkaše, za sada odbacuje optužbe da je reč o fabričkom nedostatku kod proizvoda koji je isporučio proizvođaču automobila. Korejsko Ministarstvo za saobraćaj upire prstom kako u Hyundai, tako i u LG Chem.

Dok se traži odgovornost za ovaj problem, vlasnici opozvanih modela moraće u servise gde će im besplatno biti ugrađena nova baterija. Hyundai će ova muka mnogo skupo koštati – inicijalna procena je čak 740 miliona evra!

AutoRepublika 

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije istina …

don

hihihi