1. Home
  2. Zelene strane
  3. Izvršni direktor BMW-a poziva na umerenije ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida
Izvršni direktor BMW-a poziva na umerenije ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida
2

Izvršni direktor BMW-a poziva na umerenije ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida

45
2
Podelite sa prijateljima:

EU će postepeno pooštravati ograničenja flote CO2 za proizvođače automobila u narednim godinama, postepeno sa sadašnjih 95 grama po km na 49,5 grama 2030. i nula grama od 2035. godine. Izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse kaže da evropski proizvođači automobila nisu raspoloženi za ispunjavanje ovih ograničenja: „Smatramo da je sveobuhvatna revizija zakonodavstva o flotnoj emisiji CO2 u EU od suštinskog značaja“, rekao je Cipse na konferenciji o godišnjim rezultatima kompanije prošle nedelje.

Ova izjava je donekle iznenađujuća, na kraju krajeva, BMW se redovno hvali da je emisija CO2 njegovog novog voznog parka već znatno ispod ciljnih vrednosti EU. Prema analizi, BMW je 2023. godine bio na nivou granice za 2029. godinu. U isto vreme, BMW stalno proširuje svoje proizvodne kapacitete za električne automobile; od 2027. glavna fabrika u Minhenu će proizvoditi isključivo električne automobile – koji su uključeni u proračun CO2 na nula grama. A sa „novom klasom“, nova generacija modela je u planu za 2026. godinu, kojom BMW želi da zaista „uzburka“ tržište električnih automobila.

Ipak, Cipse pretpostavlja da će BMW-u i celoj evropskoj automobilskoj industriji biti teško da nastave da ispunjavaju ciljeve nakon daljeg pooštravanja zahteva za CO2 od 2025. godine: „Do kraja 2025. svet će shvatiti da to nije tako lako”, rekao je Cipse.

Ključ za proračun EU dozvoljava nekoliko izuzetaka za proizvođače koji prvenstveno imaju velike i teške automobile u svom portfelju. BMW-u je stoga dozvoljeno da emituje znatno više od gorepomenutih 95 grama po kilometru: prema proizvođaču, ograničenje specifično za BMW je 128,5 grama, što je minhenska kompanija snizila za dobrih 26 procenata prošle godine sa vrednošću od 102,1 grama.

VW grupa je takođe zatražila od EU da ublaži zahteve za 2025. godinu. „Nema smisla da industrija mora da plaća kazne ako okvirni uslovi za porast električnih automobila nisu na snazi“, rekao je generalni direktor VW grupe Oliver Blume na godišnjoj konferenciji o zaradama kompanije prošle nedelje. VW je takođe smanjio vrednost CO2 i u svom bilansu prikazao samo 118,4 grama umesto dozvoljenih 122 grama po km.

Od 2025. kompaniji sa sedištem u Volfsburgu biće dozvoljeno da emituje samo 105 grama po km; za svaki gram iznad ovoga plaća se kazna od 95 evra za svako novo vozilo prodato u EU. Za VW bi moglo biti teško ako električna strategija kompanije sa sedištem u Volfsburgu uskoro ne dovede do povećanja prodaje električnih automobila.

Cipse, s druge strane, kaže da je BMW na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve za 2025. godinu, jer proizvodnja i prodaja električnih automobila u stalnom porastu. Prošle godine, 15 odsto svih novih vozila u BMW-u je bilo čisto električno, kompanija sa sedištem u Minhenu trenutno ide ka 20 odsto, a do 2030. očekuje se da će električna vozila činiti 50 odsto ukupne prodaje za osnovni brend BMW. Od tada, ćerke marke Mini i Rolls-Royce će u svom asortimanu imati samo električne automobile.

Šef BMW-a Cipse vidi otpor kupaca kao problem za uspeh električne mobilnosti, koji još uvek nije postignut kako se nadao: „Nešto što se ne uzima u obzir je da je to slobodna odluka miliona kupaca“, rekao je Cipse. izbor pogona pri kupovini novog automobila. On stoga poziva na poboljšanja u zakonodavstvu: „Ne zanima me da branim stav ili tehnologiju, ali ako danas pogledamo razvoj u narednim godinama, sadašnji zakon će značiti da će biti veoma, veoma skup za sve i to tržište koje ne učestvuje“.

Ono što je Cipse takođe rekao: „Radi se o maksimalnom uticaju na klimu“. Tada bi put zapravo trebao biti jasan ako šef BMW-a zaista misli na ovu izjavu: sve staviti na električne automobile, za koje je po nekima dokazano da imaju daleko najbolji klimatski balans od svih pogona. Minhenčani (valjda se tako kaže) bi trebalo da imaju neophodnu volju i novac za transformacijom, na kraju krajeva, prošle godine su ponovo ostvarili „rekordni profit“, kako se kaže u objavi na X-u o prošlogodišnjem bilansu stanja.

AutoRepublika

(45)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Nešto što se ne uzima u obzir je da je to slobodna odluka miliona kupaca“

Uvek je problem do prokletnih kupaca. Nezahvalnici …
„Brate“, sve im spremiš i obezbediš, a oni samo treba da kupe … Ali, ne. Moraju onu da zajebu stvar. Ali, uvek je to tako. Može da te zajebe samo onaj kome prethodno pokloniš veru …
Nema druge nego da se proizvodjači oslone više sami na sebe, pa da i sami počnu da u potrebnoj meri kupuju to što i proizvode i tako ostvare zacrtane ciljeve … 😊

Matija

Pismo koje je sef Renaulta Luka de Meo uputio EU parlamentu izaziva reakcije ostalih proizvodjaca. Pored sefa BMWa, slicnu reakciju izjasnio je i sef VW korporacije Oliver Blume. Njegovo misljenje je sledece:

„Nerazumno je da auto industrija placa ceh zato sto elektro-vozila jos uvek nemaju zdrave uslove za dominaciju“.

Sef Mercedesa za sada cuti iz dva razloga:
– iza njega stoji Kinez Geely, kome ide u racun da EU uvali svoje proizvodjace u teskoce.
– Mercedes proizvodi premijum vozila koja opravdavaju sve moguce investicije.