1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kruševac postaje Goodyearovo carstvo
Kruševac postaje Goodyearovo carstvo

Kruševac postaje Goodyearovo carstvo

10.83K
19
Podelite sa prijateljima:

Goodyear Tire & Rubber Co. i Cooper Tire & Rubber Co., kompanije iz američke savezne države Ohajo koje proizvode automobilske gume, objavile su da prva preuzima drugu u transakciji vrednoj oko 2.8 milijardi američkih dolara.

Goodyear je rekao da će akvizicija kombinovati dva portfolija komplementarnih marki i učvrstiti svoju poziciju trećeg najvećeg globalnog proizvođača guma, mereno na osnovu iskazanih prihoda. Cooper, sa sedištem u Findlleju i prvobitno osnovan 1914. godine u Akronu, peti je najveći severnoamerički proizvođač guma. Prilika je da podsetimo da su Bridgestone i Michelin dva najveća svetska proizvođača pneumatika.

„Ovo je prekretnica za naše kompanije“, rekao je Rič Krejmer, izvršni direktor i predsednik Goodyeara, na konferenciji za novinare.

Industrijski analitičari pozdravljaju ovu saradnju.

Džejms Pikarijelo, analitičar kuće KeyBanc iz Klivlenda, je izjavio da misli da akvizicija, odnosno preuzimanje „predstavlja redak primer čistog, odličnog i velikog dogovora za obe strane“. On je u svojoj cirkularnoj poruci klijentima, čin preuzimanja nazivao „jasnom pobedom“.

Pikarijelo je napisao da će akcionari Coopera imati koristi od više cene akcija, dok će Goodyear ovo iskoristiti za poboljšanje svojih marketinških pozicija u Sjedinjenim Državama i Kini. Kada se ugovor zaključi, očekuje se da će ta činjenica odmah doprineti jačem profitu Goodyeara, rekao je on.

Industrijski analitičar Džon Hili, iz kompanije Northcoast Research Holdings, napisao je u trgovinskoj publikaciji Modern Tire Dealer da dodavanje društva Cooper većoj grupaciji, daje Goodyearu priliku da preuredi, odnosno repozicionira svoje brendove, i to na način na koji možda nije mogao ranije. Takođe je naveo da je prerano reći da li će biti eventualnih zatvaranja nekih pogona, ali da očekuje da će u određenom trenutku doći barem do „usklađivanja unutar game gotovih proizvoda“.

Akcije obe kompanije, to jest Goodyeara i Coopera su značajno dobile na vrednosti. Cooperove akicije su se “ugojile” za 29,4% dok su oni koji poseduju akcije Goodyeara trljali ruke zbog rasta vrednosti od 21,1%.

Zbirni prihodi obe kompanije su za 2019. godinu bili iskazani na nivou od oko 17,5 milijardi američkih dolara, moglo se pročitati u saopštenju za štampu. Dogovor koji je već postignut, prema očekivanjima, stupa na snagu u drugom delu godine, nakon što budu pribavljene dozvole od svih relevantnih nacionalnih (antimonopolskih) tela, i nakon što ga verifikuju skupštine akcionara oba društva.

Goodyear je izneo da je ukupna vrednost ugovora 2,5 milijarde dolara, dok je ukupna vrednost kapitala obe kompanije oko 2,8 milijardi dolara.

Akcionari Coopera će, uz akcije kompanije Goodyear, inkasirati i 41,75 dolara po jednoj hartiji od vrednosti. S druge strane, kako navodi Goodyear okvirna procena vrednosti gotovine i zaliha se kreće na nivou od 54,36 dolara po akciji, što je blizu cifre po kojoj su u ponedeljak na berzi prometovane akcije Coopera. Ujedno, cena od 54,36 dolara po akciji čini vrednost ovog dogovora vrednim skoro 2,8 milijardi dolara, a na osnovu broja Cooperovih akcija.

Kada pripajanje bude završeno, odnosno registrovano u nadležnim institucijama, Goodyear će posedovati oko 84% novoformirane kompanije dok će akcionari držati preostalih oko 16%. Kako bi isfinansirao ovaj poduhvat, Goodyear će se delimično zadužiti, ali će deo obaveza pokriti i iz raspoložive gotovine.

Marke kojim upravlja kompanija Cooper uključuju sledeća imena: Cooper, Mastercraft, Roadmaster i Mickey Thompson. Kompanija ima oko 10 hiljada zaposlenih širom sveta i 10 fabrika. Zajednička kompanija će zapošljavati oko 72 hiljade duša i posedovaće 56 fabrika razasutih širom sveta.

Dogovor će ojačati Goodyear u Sjedinjenim Državama i skoro će udvostručiti prisustvo kompanije u Kini, rekao je proizvođač guma Akron. Pripajanjem Coopera povećava se broj poslovnih kontakata s kineskim proizvođačima automobila. Goodyear je naveo da očekuje uštedu od oko 165 miliona dolara kroz sinergetske efekte, i da će se to dogoditi za dve godine nakon što posao bude završen.

Početna ušteda na troškovima ne uključuje gubitak bilo kakvih radnih mesta u proizvodnji ili zatvaranje fabrika, rekli su rukovodioci. Veliki deo uštede će doći od uklanjanja dvostrukih korporativnih i istraživačko-razvojnih funkcija, rekli su oni.

Iz kompanije Goodyear se moglo čuti da će kompanija nastala nakon pripajanja imati sedište u Akronu (inače sedištu Goodyeara), ali očekuje da će i dalje biti prisutna u Findleju, što je iskonsko sedište Coopera.

Pripajanje manje kompanije će dodati na širini i jačini nastupa Goodyeara, pre svega u segmentu marki koje se nalaze po sredini između premijuma i onih uvodnih. Nova kompanija će u odnosu na Goodyear pre statusne promene, biti jača posebno u ponudi pneumatika za lake kamione i u SUV segmentu, tvrde iz Goodyeare.

Ugovor će pružiti značajne trenutne i dugoročne finansijske koristi, stvoriti mogućnosti za proširenje nekih Cooperovih fabrika i omogućiti dodatni rast prihoda dodavanjem brendova iz sastava Coopera u globalnu distributivnu mrežu kompanije Goodyear.

Goodyear je naveo da će moći da koristi dostupne poreske kredite u SAD i da će na taj način prištedeti oko 450 miliona dolara, smanjujući plaćanja poreza i omogućavajući dodatni slobodni novčani tok.

„Dodatak Cooperovog komplementarnog portfelja proizvoda i visoko sposobnih proizvodnih sredstava, zajedno sa Goodyearovom tehnologijom i vodećom distribucijom u industriji, pruža novonastaloj kompaniji mogućnosti za poboljšanu troškovnu efikasnost i širu ponudu za maloprodajne mreže obe kompanije“, rekao je Krejmer u izdanju vesti. „Uvereni smo da će nam ova kombinacija omogućiti poboljšanu uslugu za naše kupce i potrošače, dok istovremeno donosi i novu vrednost za akcionare. “

Bred Hjuz, Cooperov predsednik i izvršni direktor, napisao je u saopštenju za javnost da se Cooper transformisao u dinamičnu, potrošačku organizaciju.

„Ova transakcija označava početak novog poglavlja za Cooper, u koje ulazimo sa pozicije sile“, rekao je Hjuz. „Verujemo da to predstavlja atraktivnu priliku da maksimiziraju vrednost za naše akcionare, koji će dobiti značajnu premiju, kao i priliku da učestvuju u usponu nove kompanije. Radujemo se prilici da ukrstimo značajne Cooperove talente sa Goodyearovim, i srećni smo da budemo deo veće, jače organizacije koja će biti konkurentno dobro pozicionirana za pobedu u globalnoj industriji guma.“

Dogovor je objavljen uporedo s rezultatima kompanije Cooper u poslednjem tromesečju i finansijskim rezultatima za 2020. godinu. Cooper je izvestio da je generisao dobit u visini od 143 miliona dolara, i to uz godišnju realizaciju na nivou od 2,5 milijarde.

Goodyear je početkom meseca iskazao gubitak od 1,25 milijardi dolara, ili 5,35 dolara po akciji, i to uz ostvareni prihod od 12,3 milijarde dolara za poslovnu 2020. Zarad poređenja s 2019, da kažemo da je tada ostvaren gubitak od 311 miliona dolara, ili 1,33 dolara po jednoj akciji, na prihode od 14,7 milijardi dolara za fiskalnu 2019. godinu. Kompanija je poslovala profitabilno u poslednjem kvartalu prošle godine.

Za nas u Srbiji je ovo bitno jer je Cooper Tire kupio kruševački Trayal, tako da možemo očekivati neke promene i na našem tlu.

AutoRepublika

(10827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Divne reci o jednoj kupovini, koja se naziva akvizicija. O neukidanju fabrika, ali u smanjivanju troskova razvoja. Ode ceo R. I. D iz Coopera.
Pitanje je da li ce u KŠ u buducnosti staviti Goodyear brend, sto bi bilo fantasticno, ili ce ostati Cooper.

Licno bih zaista voleo i uzivao da citam o auto kompanijama u Srbiji. Kad bi neko mogao malo da probije kontakte i udje u par kompanija svetskih ali u SRB.

Npr Krusevacki FAM, koji je preuzeo Valvoline. Kao i brojne druge firme…

igi

Npr Krusevacki FAM, koji je preuzeo Valvoline – misliš „kojeg je preuzeo“, ili je FAM preuzeo Valvoline?

S mile

Da naravno, Kojeg je preuzeo Valvoline

Zoca

Kod poznanika su Starfire gume iz Krusevca solidno odradile posao na starom P -406.

s mile

Da, sasvim OK gume, u klasi Tigra, ili čak nešto višoj… Imao sam ih kao letnje na fabiji, završavaju posao. Naravno toliko koliko koštaju…

Бранило

„Starfire“ зимске 14 цола … после једне сезоне … пластични опанак 🙁 🙁 🙁

п.с. тако је то кад купиш гуму на распродаји у Темпу

PoBalkanboj

Trayal i Tigar gume (i njima slične) su dobre tek toliko da automobil ne stoji na klocnama.

Da su barem u rangu Fulde ili Save, pa da ima smisla što su naše fabrike u vlasništvu korporacija koje proizvode vrhunske gume.

Smeće.

BB

Prilično autošovinistčki komentar… D anašenje sve najgore, i bolje da nikad nije postijalo. Što su naši djedovi pravili na Omladinskim radnim akcijama, njihovi unuci guraju na doboš u namještenim stečajnim postupcima i još dobijaju aplauz pride…

A štto se tiče naših guma, vozio sam se i na Trayal 620 (mislim da se tako zvala, i na T-5, i T-10, Tigar Wintera itd. Naravno da nisu P Zero ali za svoju cijenu odlične gume… Bile…

moron

Ja vozio na 307 Winteru pet zima. Meni je bila sasvim dobra.

BB

I meni su bile dobre, jedini proizvođač, uslovno rečeno domaći, je Sava kamionska, to jest za prikolicu (tzv. balonka), ve stavio na prednju osovinu prikolice. Kad se vrati s puta pipnem gumu, zadnje mišelinke (i to drugi protektt) mlake (ako je prikolica pod teretom) a Save vruće. Nije prošlo 15 dana, jedna eksplodirala, vozač jedva održao kamion na cesti. Nakon 20 danani druga eksplodirala. Pazi, to se duva na 8 bara, to kad rukne, pocijepa blatobran, a 3m uokolo ne možeš naći ni jedno zrnce pijeska. Od tada Savu ni na ručna kolica ne stavljam. Neko mi reče kako sam… Pročitaj više »

S mile

Ko moze da kaze da je Sava bitno bolja od Tigra, svaka mu cast na znanju. Da je 10% bolja. Mozda. Vise od toga, sumnjam.

Licno sam vise za kupuj domace, pa cu uvek pre kupiti Tigar, nego se za malo prodati, i kupiti Savu.

PoBalkanboj

Pazi, ono što su naši đedovi radili na omladinskim akcijama je za respekt. I jako cenim gradnju za vreme „partizana“ i druga Tita jer je rađeno da traje i kako struka nalaže. Ovde samo iskazujem svoje mišljenje o domaćim proizvodima, pneumaticima. Tigar sam par puta dobijao na polovnim automobilima kad kupim i odmah menjao sa nekim drugim koje su primerenije mom stilu vožnje. Tigar ni po suvom ne uliva poverenje a po mokrom je katastrofa. A sve kao u Michelin korporaciji. Ni M od Michelina. Možda je Wintera na snegu ok, ali van toga nije dobra. Priznajem, vozim dosta brzo… Pročitaj više »

BB

Vjerujem da tvom stilu vožnje ne odgovara, sudeći po izrečenom tebi treba jako dobra (a i skupa) guma, ali to ne znači da je Tigar loš za ogromnu većinu vozača koji se drži bitno ispod granica fizike, a ako se uporedi sa cijenom može se reći da je dobar.

Balkanboj

Ja tek sam vidim da sam pogrešno upisao „nick“…

Ja sam školu za loše gume platio jednim izletom u prirodu, preko krova pa na pontu, na pjenu od mora. I to sa 50km/h. Jaka kiša.
Od tada, biram šta je na točkovima, jako pažljivo. I nije mi žao tih para za gume.

Don

Trayal i tigar? To nije guma, to je kurton.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Rikošet

A ta gumica koju spominješ je poznata kao veoma jaka i kvalitetna, jer ako pukne moj Done ode mast u propast 🙂

Don

Pa neće baš u propast 🤭

Zoca

Tigar UHP nahvalise i Rusi i Englezi .Sasvim solidno se pokazao na testovima ovaj pneumatik….Najsmesniji su mi (i od virusa😊)oni sto pljuju Tigar i na kraju kupe Goodride-Westlike Linglong i sl.

Don

I majka fali ludu kćerku….
Davno ti je vrag, zaseo na prag, zemljo Srbijo….