1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Oldtajmeri zagađuju manje od savremenih vozila, EV su dželati prirode
Istraživanje: Oldtajmeri zagađuju manje od savremenih vozila, EV su dželati prirode
2

Istraživanje: Oldtajmeri zagađuju manje od savremenih vozila, EV su dželati prirode

943
2
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled je nalaz ovog istraživanja potpuno neverovatan, ali bi u stvari bilo za ne poverovati da je drugačije. Potpuno logično, automobili koji prevaljuju drastično manji broj kilometara, zagađuju manje od onih koji su u frekventnoj eksploataciji, pa makar i prvonavedeni trošili i po dvadeset litara goriva na sto kilometara, što u neko davno vreme i s motorima iole veće zapremine i nije bio baš redak slučaj. A svi znamo da je visina nivoa emisija CO2 direktna posledica količine sagorelog goriva tokom rada SUS motora. 

Studija koja je omogućila da se dođe do ovog veleumnog zaključka je sprovedena od strane britanskog osiguravajućeg zavoda Footman James, koji se specijalizovao u posebna i istorijski značajna vozila. U njoj se takođe navodi da je za male stope zagađenja prirodne okoline, ključno voziti manje, i nije od esencijalnog značaja posedovanje katalitičkih konvertora koji su nužan integralni deo modernih četvorotočkaša.

Studija je sprovedena na uzorku s teritorije Ujedinjenog Kraljevstva gde je zaključeno da je „automobil veteran“ u proseku godišnje pređe svega 1.931 kilometar, tokom koje vožnje se u atmosferu ispusti u proseku nekih 563 kilograma ugljen-dioksida.

Savremeni automobili, s druge strane, opet uprosečeno gledano, emituju mnogo manje CO2 po prevaljenom kilometru vožnje, ali se koriste nekoliko puta više nego oldtajmeri. Evo još jednog zanimljivog podataka za ovdašnje ljubitelje vožnje i četvorotočkaša. Prosečan broj kilometara koje vozači na Ostrvu prevale tokom godine je 2019. bio na nivou od 12.200, dok je u koroničnoj 2020. on nešto pao na skoro 11 hiljada kilometara.

Pored toga, emisije CO2 iz proizvodnje nisu zanemarljive – i one su veće za električne automobile nego za konvencionalne automobile koji se danas sklapaju. Istraživači koji su učestvovali u izradi studije kažu da se u proizvodnji prosečnog putničkog automobila, kao što je na primer Volkswagen Golf, emituje 6,8 tona CO2. Ali zato, kada govorimo o električnom automobilu, kao što je recimo Polestar 2, emisije u tom ciklusu su dramatično više i dostižu čak 26 tona CO2.

Volvo je u prošlosti priznao da je proizvodnja električnih automobila uzrok za 70% višeg nivoa štetnih emisija jedinjenja ugljen-dioksida, u odnosu na onu koju nameće proces montaže konvencionalnih automobila. Niže opterećenje prirode ugljenikom (u odnosu na konvencionalne četvorotočkaše) pripisuje se električnom automobilu tek nakon desetina hiljada kilometara; u energetskom miksu kakav karakteriše Evropsku uniju, taj prosek kilometara iznosi 77 hiljada.

Treba znati da je taj blok država u proseku veoma razvijen i da je udeo proizvedene struje na temelju obnovljivih izvora veliki. Kod nas, sumnjamo da bi ekološki skor električnih automobila bio pozitivan i nakon 120 hiljada prevaljenih kilometara, a onda bi već baterija mogla doći na zamenu…

O ovome smo pisali davnih dana.

AutoRepublika

(943)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, automobil sa SUS motorom koji se ne vozi i ne troši gorivo pa i nema „emisije“ kao produkta sagorevanja goriva 😊

YugoFlorida

Definitivno je jasno, električna vozila su nametnuta iz svih samo ne ekoloških razloga.