1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Novi Nissan X-Trail se obrukao na testu bezbednosti
Novi Nissan X-Trail se obrukao na testu bezbednosti

Novi Nissan X-Trail se obrukao na testu bezbednosti

5.27K
5
Podelite sa prijateljima:

Američko telo nadležno za bezbednost saobraćaja na drumovima (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) je sprovelo niz testova bezbednosti nad novim krosoverom iz Nissana, modelom Rogue koji je preimenovani X-Trail za Evropljane. Debitovao je tokom leta za nama, i mada ga nešto i ne viđamo po ulicama, trebalo bi da je već dostupan i kod nas.

Nissan važi za ozbiljnog proizvođača automobila pa tako, ne malo iznenađenje predstavlja rezultat na sprovedenim testovima koji je, u ranijim generacijama ekstremno popularni krosover ostvario.

Američka institucija je zaštitu u slučaju čeonog sudara s fiksnom preprkom koja nije sklona defomaciji, i to pri brzini od 56 km/h navela da smatra da Rogue zaslužuje svega tri od dostupnih pet zvezdica. Istovremeno. zaštita vozača je ocenjena s prihvatljive četiri zvezdice, dok je saputnik, odnosno suvozač zaštićen u onolikoj meri u koliko je se to zahteva za svega dve zvezdice.

Ako ćemo biti blagonakloni ka Nissanu, onda ćemo reći da to nije dobar rezultat u 2021. godini. Na primer, Toyota RAV4 je bila dovoljno dobra da zaradi (jedva) zadovoljavajuće četiri zvezdice, dok je na testu s maksimalnim rezultatom briljirao Subaru Forester.

U Nissanu su se očito potresli rezultatima, pa su pohitali da prokomentarišu ishod. Prema zvaničnoj verziji se navodi da je tri zvezdice rezultat koji se odnosi samo na pedesetak hiljada primeraka koji su proizvedeni u fabrici u japanskom gradu Kjušu, i to pre 28. januara 2021. godine.

Nakon navedenog datum, izvršene su korekcije u dizajnu pojaseva za vezivanje, jer ovakav tip testa nameće veći izazov upravo na ovaj sistem, zatezače i graničnike sile. Zato se u punoj meri bezbedna vozila, od samog starta izrađuju u američkoj fabrici podignutoj u Tenesiju, a uglavnom takvi primerci se i nude u američkim izložbeno-prodajnim salonima.

NHTSA je shodno tome već zakazala testiranje redizajniranog Nissana s oznakom Rogue, pa je termin određen za najlepši mesec u godini, odnosno za maj.

Sada uprava Nissana razmatra mogućnost da povuče pomenutih 50 hiljada vozila koja su opremljena nesavršenim sistemom za vezivanje pojaseva. Iskreno se nadamo da nekim čudom ta vozila neće završiti na našim drumovima, pošto znamo kakav je poslovni moral instaliran u našem okruženju, gde se rešenja državnih institucija kupuju kao roba na pijaci, s tim da se ove transakcije obavljaju, koliko-toliko ispod tezge.

Za kraj, nepošteno prema Nissanu bi bilo ne reći da je ovaj krosover zaslužio maksimalnih pet „Bambija“ za bezbednost koju pruža u slučaju bočnih udaraca, kao i prihvatljive četiri zvezdice za slučaj prevrtanja.

AutoRepublika

(5274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Može meni jedan? Voziću pažljivo, majke mi…

S mile

Ono, sigurno je da ce zavrsiti negde u zemljama treceg sveta… Greota da se baci… 😁

moron

Biće bolje drugi put.

Mile kontraš

Nek uče od Francuza, Reno u samom vrhu po bezbednosti skoro 20 godina.

Don

Neću razumjeti firme čiji sigurnosni standardi nisu bolji od standarda regulacijskih tijela. Mada sam se svačega nagledao kad odeš u inspekciju tokom neke havarije, pa vidiš da neki nemaju standarda, a na upit a dobro, kako ocjenjujete da ste ispravno ugradili i da će izdržati propisane sile, kažu: pa to nam radi jedan iskusan mehaničar, al on je tad bio na odmoru. Jebote , krelci imaju vremena da samo ispitaju vozilo prije neg ga puste u prodaju (bar po zakonu ako je vjerovati onom Rimcu) i da isprave greške , da se ne sramote na ovakvim testovima jer šteti ugledu… Pročitaj više »