1. Home
  2. Održavanje
  3. Da li je turbo pobedio kompresor?
Da li je turbo pobedio kompresor?

Da li je turbo pobedio kompresor?

6.36K
13
Podelite sa prijateljima:

Pitanje je staro „eonima“, da li je bolji turbo punjač ili kompresor? Oba rešenja imaju svoje pristalice, svoje prednosti, ali da li je moderna turbo tehnologija zadala smrtni udarac mehaničkom kompresoru?

Pitanje je aktuelno od kada su sistemi dostupni na automobilima i neodvojivi su deo auto-moto sporta i tjuning supkulture. Svaki ljubitelj klasika zna da su kompresori tradicionalno korišćeni na velikim V8 motorima, dok su turbo punjači više vezani za manje motore, koji su na taj način dobijali snagu većih blokova.

Veliki broj istraživanja je podrazumevao optimizovanje oba sistema, tako da se logično na kraju nameće pitanje – koji je bolji? Kompresori obezbeđuju viši obrtni moment na nižim obrtajima, pokreće ih remen, a stvaraju povećani pritisak već pri radu u leru, značajno povećavajući obrtni moment i snagu. Nedostatak ovog sistema je kako broj obrtaja kolenastog vratila raste, parazitski gubici koji se javljaju u radu kompresora nadvladavaju beneficije koje on donosi. Prednost leži i u mogućnosti „pakovanja“, jer se sjajno uklapaju u „V“ konfiguraciju cilindarskih redova. Rani kompresorski sistemi su crpili konjske snage već na nekih 3.000 o/min, tako da su ugrožavali krajnje performanse. Različiti dizajni poput „Blower Bentleyja“ i „Avantija“, značajno su unapredili karakteristike. Potonji je inkorporirao lamele u cilju odvajanja pri visokim obrtajima, ali se u tom slučaju moraju premostiti lopatice kompresora, što dodaje na složenosti sistema.

Za razliku od kompresora, turbo izvlači energiju iz vrelih izduvnih gasova, koje koristi za okretanje turbine. Mana se ogleda u tome što pri niskim obrtajima nema dovoljno energije da se stvori visok pritisak. Prva generacija automobila sa turbo motorima bi benefite turba osetila tek pri 2.500 o/min, ali nakon toga sve do „crvenog“.

Istraživanja su se zatim fokusirala na izvlačenje više energije pri nižim obrtajima radilice. Napravljeno je nekoliko vrhunskih dostignuća, tako da moderni turbo punjači imaju ekstremno lako kompresorsko kolo i vrte se mnogo brže u odnosu na sisteme iz ranijih generacija.

Mali turbo punjači, razvijeni osamdesetih godina, koristili su novu tehnologiju u cilju bržeg rotiranja i izvlačenja što je više energije iz izduva.

Jedna od opasnosti kod malih turba je ta da povratni pritisak može lako da nadvlada onaj željeni. Pri visokim obrtajima, povratni pritisak zapravo može da zaustavi vazduh koji bi trebalo da ulazi u cilindre, tako da su kreirani regulacioni ventili, koji premošćuju turbo pri visokim obrtajima.

Međutim, i ti ventili koji regulišu protok gasova imaju sopstvene probleme, kao što je „rupa“ koja se stvara kada se otvaraju a sva energija se izbaci kroz izduv. Često je potrebno nekoliko sekundi da se vrati pritisak. Porsche 930 Turbo je verovatno najbolji primer turbo „rupe“, jer kasni pri niskim obrtajima, ali kada se aktivira, momentalno se dobija 100 ks.

Teškoća koja je prisutna i kod kompresora i kod turba se ogleda u tome što je sabijeni vazduh vreo, što dramatično redukuje efikasnost ukupnog sistema.  Tada na scenu stupaju međuhladnjaci koji su postali čuveni na Subaru Imprezi STI i Mitsubishi Lanceru EVO, u velikoj meri unapređujući performanse, što je za rezultat imalo od 30 do 50 ks više u odnosu na postojeće turbo i kompresorske postavke.

Svi smo videli turbo motore sa ogromnim međuhladnjacima. To naravno radi posao, ali i dodaje složenije sprovođenje i odvođenje komprimovanog vazduh u i iz jedinice.

Intenzivna istraživanja su dovela do naprednih turbo sistema, uključujući Porsche 959 i Mazdu RX-7 sa FD sekvencijalnim twin-turbo punjačima. Jedan punjač je optimizovan za rad pri nižim obrtajima dok je drugi zadužen za funkcionisanje pri višim obrtajima. Ova postavka je izuzetno složena, zahteva kompjuter koji njom upravlja a cena je naravno vrtoglava. Međutim, radi posao, jer je dodatna snaga dostupna od 1.500 do 13.000 o/min.

Tu su i „dual-scroll“ turbo punjači, razvijeni da koriste impulse u izduvnom sistemu da bi se „zavrteli“ ranije, ali i dalje funkcionišu pri višim obrtajima. Po ovom rešenju je danas poznat BMW.

Još jedan revolucionarni proboj u dizajnu turbo punjača se dogodio sa Shelby Dodge Garrett Variable Nozzle Turbom, skraćeno VNT-om, 1989. godine.

VNT koristi seriju pokretnih krilaca na vreloj izduvnoj strani turba da bi se efektno promenila veličina punjača. Rešenje je sjajno jer je dodatni pritisak dostupan gotovo pri „leru“, a ide sve do „crvene linije“. Porsche je tvrdio da je izumeo tu tehnologiju 28 godina kasnije, kada su je usvojili Boxser i Cayman 2017. godine.

Na kraju, da li je turbo pobedio? Mada je razvoj turbo punjača otišao daleko ispred, ljubitelji kompresora ne odustaju. Otkriće ekstemno efikasnih elektromotora je dovelo do povratka kompresorskog dizajna. Više nema potrebe da se koristi remen ili bregasto vratilo, jer se elektromotori koriste da zavrte kompresor, stvarajući pritisak sa značajno manjim parazitskim gubicima.

Proizvođači automobila rade i na hibridnim sistemima, koji uključuju kompresore pokretane motorima za niže obrtaje i turbo punjače za više obrtaje. Zbog sve većeg imperativa efikasnosti i manje potrošnje goriva u današnje vreme, za očekivati je da u godinama koje dolaze imamo sve više ovih naprednih, u suštini kompjuterizovanih sistema.

Pavle Barta

 

(6360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da najnoviji PSA 1,2 e-THP od 156 ks koristi sistem pomenut u poslednjem pasusu (električni kompresor+turbo).

Dejan

Još jedan profesorski članak. Malo je reći svaka čast! Od kako sam bio malo dete čitam razne časopise i tekstove o automobilima. Siguran sam da negde kući mogu da nađem prve Vrele gume koje sam dobio i tu video tekst potpisan od strane Pavla Barte. Od tada do sada ti tekstovi su za mene kao Aston Martin: sa dosta snage i stila, direktno u metu i baš muški. Iskreno i bez imalo namere da nekome dižem cenu ali veliki deo njegovih članaka treba sastaviti i dati mladima koji žele da žive od svog pisanja o automobilizmu kako to treba da… Pročitaj više »

Dejan

Nadam se, biće mi to čast i zadovoljstvo!

Mad Max

U ovo savremeno vreme je potpunosti zaboravljen mehanički kompersor. Mislim potpuno nepravdno. Možda je razlog, korišćenje benzinskih motora male kubikaže. Minimalna kubikaža za kompresor je 1,8 L. Kompesor daje pirodnu elastičnost motora u niskim obrtajima. Na visokim obrtajima, praktično da je sa njim snaga zanemarljive dobiti. Ove kompresore su do skora koristili u Mercedesu. I što ovde nije navedeno, bilo je i kombinacija mehaničkog kompresora i turba. Kompresor odlikuje jednostavnost konstrukcije, dugovečnost i jeftino održavanje. Ovo se odnosi na vijčane komprsore. VW je u modelima GTI G40 i G60, imao mehaničke kompresore specifične konstrukcije i načina rada, koji su bili… Pročitaj više »

moron

Za taj G60 sam „čuo“ da je jedva prelazio po 60 kkm u fabričkom stanju.

'79 DeVille

Mini Cooper gen 1, R53 je bio opremljen superchargerom, zapremina motora 1.6 l.

Renault Terminator

Renault je izbacio novi 2.0 dCi motor 200ks i 400nm…daj’te detaljnije informacije,tekst…

Zvezdan Božinović

Brate Terminatorče, evo za vikend imaš reč

Renault Terminator

Budite prvi kako se to sad kaze u „regionu“ sa ovom vijescu/informacijom?.

Zvezdan Božinović

Hahaha, pa evo ti si je izneo prvi 🙂

Renault Terminator

Ja imam „sture“ informaciju…nemam detalje.Ali informacija je tacna 100.

moron

Eh, umesto da i u 2023. godini sa žarom polemišemo „Da li je turbo pobedio kompresor?“, u strahu i neverici čitamo savremene tekstove, u stilu, koja vrsta baterije EV-a se teže zapali; kakvu bateriju izabrati ako živite u toplim, a kakvu ako živite u hladnim krajevima; kakvu bateriju ako želite punjenja i do 100% kapaciteta bez rizika po zdravlje baterije, a kakvu ako vam je dovoljno i do 80% …
Totalna šizofrenija od savremenih tema, o izabranom krajnje suludom putu u budućnost …