1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW diže cene svim konvencionalnim modelima
VW diže cene svim konvencionalnim modelima

VW diže cene svim konvencionalnim modelima

2.69K
2
Podelite sa prijateljima:

Iako je Volkswagen uspeo da u januaru proda samo 34 hiljade vozila u matičnoj državi, uz pad realizatorskih performansi za 30% u odnosu na komparativni mesec lanjske godine, uprava kompanije je donela odluku o povećanju cena u Nemačkoj, koje stupa na snagu s početkom marta. Poslednji put kada se slična stvar dogodila bilo je u maju 2020.

„Konkretnije, cene za konvencionalne modele su u proseku uvećane za 1,5%,“ stoji u pismu koje je VW grupa poslala na adrese svojih distributera, piše Handelsblatt koji je imao uvid u pismeno gigantske firme. Prošlog maja je povećanje cena iznosilo 2%. Sada je, na primer, mali Up poskupeo za 1,2%, dok je za četvorotočkaše iz opusa Passata potrebno izdvojiti za 1,7% više novca nego ranije.

Već po navici, Volkswagen poskupljenje pravda inflacijom čiji teret kompanija konzistentno prevaljuje na teret mušterija. Ono što je novina tiča se ekološke komponente ove odluke, odnosno različite politike uvećanja cena pojedinačnih modela Volkswagena.

„Želimo da budemo dosledni u realizaciji strategije „Volkswagenov put do nule“, pa smo po prvi put cene uvećali, u skladu s željom da utičemo na opredeljenje kupca tako da oni budu stimulisani da biraju modele koji su s nultom emisijom CO2,“ reči su koje su u istom onom pismu mogli pročitati dileri vozila ove kompanije. Drugim rečima, VW je za veći procenat uvećao cene automobila koji emituju više ugljen-dioksida.

Originalno nazvan „Volkswagen Way to Zero“, program grupacije predviđa postizanje ugljenične neutralnosti kompanije do 2050. godine. Novinari Handelsblatta su dobili potvrdu o povećanju cena u poslovnim krugovima Nemačke, dok sama kompanija nije želela da komentiraše bilo šta dalje s ovim u vezi.

Kompanijska flota ubrzano postaje električna

Distributeri Volkswagena se sada pripremaju za činjenicu da će najizloženiji poskupljenju biti najveći i najteži modeli iz game. “Očekujom da će rast cena velikih konvencionalnih automobila biti na nivou od 4%,” kazao je novinarima jedan od dilera s juga Germanije. Volkswagen još uvek nije dostavio saradnicima detaljan pregled poskupljenja, odnosno novu cenovnu listu, ali se zna da će dalja cenovna politika biti prilagođena težnji da se električni četvotočkaši učine prihvatljivijim za kupce u odnosu na dizele i benzince.

Novi baterijski modeli Volkswagena, ID.3 i ID.4 su klasifikovani kao ugljenično neutralna vozila. U liniji s novom ekološkom orijentacijom grupacije, VW želi da izuzme vozila iz ovog segmenta iz značajnih poskupljenja. Pride, još uvek ne postoji politika redovnog usklađivanja cena elektromobila. Stvari stoje baš tak i zbog velikih državnih podsticaja za kupovinu ekološki podobnih vozila. Stimulans dostiže i do 9 hiljada evra.

Treba reći da je VW u januaru isporučio čak trostruko više baterijskih vozila nego lani, uprkos opštem drastičnom padu prodaje, i uprkos opštem padu tražnje na nemačkom tržištu. Za direktora prodaje VW-a Klausa Celmera, to je svojevrsna potvrda ispravnosti proklamovane strategije. „Naša električna ofanziva dobija na zamahu,“ pohvalio se on.

Volkswagen pokušava da sredi stanje i u svom dvorištu, pa tako iz upotrebe eliminiše konvencionalne automobile na čije mesto dolaze baterijski četvorotočkaši. Desetine hiljada vozila imaju status kompanijskih, i to samo u Nemačkoj, pa je odluka o „uvođenju reda“ u sopstvenoj kući, važna i sa nacionalnog stanovišta. Krajem prošle godine, zaposleni VW-a su „ohrabreni“ da kupuju elektromobile iz sopstvene kuhinje, pa je tako više hiljada primeraka iz porodice ID, dospelo na javne drumove najmoćnije evropske države.

Dileri u strahu od pada tražnje

Uvećanje cene i nije nešto što su s radošću i odobravanjem dočekali Volkswagenovi dileri. Nakon lošeg početka godine i pada prodaje u januaru, nikako se ne može očekivati da će rast cena vozila doneti entuzijazam u glave i srca kupaca, pa da će ovi navaliti na izložbeno-prodajne salone. Dileri Volkswagena u Nemačkoj trpe posledice pandemije, pa ih ovakvi planski potresi, slobodno možemo reći „interno izazvani“ dodatno plaše.

„Potrebno je probuditi tražnju i to je hitno neophodno,“ rekao je Dirk Vedigen fon Knap, rukovodilac nemačke asocijacije partnerskih firmi Volkswagena i Audija. Sve je teže poverovati da će nam 2021. godina ponovo doneti rezultate prodaje koje smo videli u pretpandemijskoj 2019. Već sada se kaska za tom godinom stopom od 30 procenata.

Na sve aktuelne probleme se nadovezala i nestašica poluprovodika i mikroprocesora pa su skoro svi proizvođači morali da „uštinu“ proizvodnju u decembru. Sam Volkswagen bi mogao da iz ovog razloga proizvede 100 do 200 hiljada manje vozila u prvom polugođu. Sada distributeri strahuju da bi i ta okolnost mogla da optereti njihovo poslovanje, povrh muka s koronom.

I za kraj najslađe. Kako se bude približavalo proleće, tako će rasti izgledi da i ostali proizvođači automobila slede Volkswagen i uvećaju cene i sopstvenih proizvoda. VW grupa je tržišni lider u Nemačkoj i primer za celu privredu…

AutoRepublika

(2694)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo što radi VW su mnogi još davno najavljivali kao izvestan, ali i najjednostavniji ( a za proizvodjače najprofitabilniji ) način smanjenja cenovnog jaza izmedju WV i SUS vozila. Naravno, sv preko ledja kupca. Ali, ko .be kupce …

Slavko

I bez ovog poskupljenja, cene su…sulude. Secam se, pre par godina, Passat B8 1.6tdi, osnovne opreme, je kostao kao sadasnji ulazni Polo. Jos sad kad zabibere cene…