1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tužba protiv šampiona iz šampionata Formule 1 zbog preprodaje klasika
Tužba protiv šampiona iz šampionata Formule 1 zbog preprodaje klasika

Tužba protiv šampiona iz šampionata Formule 1 zbog preprodaje klasika

205
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Bronco prve generacije je jedan od najpoželjnijih klasičnih terenaca trenutno u prodaji. Iako nije zabeležio neki komercijalni uspeh kao novi, a pri tom ne može dobiti ni dosta pohvala, Bronco napravljen od 1966. do 1977. godine danas uživa u kultnom statusu i često menja vlasnike za rekordnu sumu novca.

Jedan Britanac je platio čak 166 hiljada dolara za svoj primerak iz 1970. godine, ali ne samo zato što je Bronco u pitanju. Naime, reč je o terencu koji je reklamiran sa pričom da je njegov vlasnik čuveni Dženson Baton. Sigurno ga se sećate, pošto je ipak slavio na petnaest trka tokom svoje karijere, a takođe se mogao pohvaliti i sa osvojenom titulom u sezoni voženoj 2009. godine. Ali, sada je kupac pokrenuo tužbu protiv Batona sa tvrdnjom da je teško prevaren. Pa u čemu je onda reč?

Kupac ovog specijlanog Bronca je čovek po imenu Lio Ekles i tvrdi da je platio spomenutu sumu novca najviše iz navedene povezanosti sa Batonom. Eksperti kažu da bi vrednost ovog terenca bila za oko 20% manja da nema povezanosti sa britanskim vozačem, ali Ekles očigledno nije žalio pare.

Međutim, nakon što je kupovina kompletirana, kupac je shvatio da Baton nikada nije bio vlasnik već njegova tadašnja devojka Britni Vord. Baton je tada bio u vezi sa američkom manekenkom, a kasnije su se i venčali, pa tako Bronco svakako ima povezanosti sa njim. Često je takođe viđen u javnosti kako ga vozi. Ali Ekles tvrdi da dokumentacija pokazuje samo spomenuti Britni kao vlasnicu i na taj način ovaj klasični Ford je automatski izgubio na vrednosti.

Oglas zaista potvrđuje ono šta kupac kaže. Aukcijska kuća „Collecting Cars“ je zaista reklamirala Bronco sa pričom da je, „Baton njegov vlasnik poslednje četiri godine“, iako će britanski vozač kasnije priznati da je „gospođin automobil, ali voli da kaže da je njegov“.

Kolege sa sajta „Daily Mail“ kažu da je Baton ponudio da registruje Bronco na svoje ime, čime bi barem na račun dokumentacija bio njegov, ali je Ekler odbio takvu ponudu. Takođe se spomenjuje da je Ekler zatražio određene modifikacije, koje je profesionalni vozač ugradio, a takođe je zadržao terenca u svojoj garaži dok Ekler nije bio spreman da ga preuzme. Kupac međutim smatra da mu je načinjena velika šteta i hoće mnogo više od spomenutih 166 hiljada dolara koje je originalno platio.

Konačnu odluku će na kraju imati sud…

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments