1. Home
  2. Vesti
  3. Da li to stiže električni Audi R8?
Da li to stiže električni Audi R8?
0

Da li to stiže električni Audi R8?

117
0
Podelite sa prijateljima:

„Takav model bi imao smisla“, kaže šef nemačke marke – Markus Disman. 

Juče smo govorili o tome koje marke su već najavile da će se odreći SUS motora, i tu smo istakli jednu važnu informaciju. Kako pišu nemački mediji, Audi će se u narednih 10-15 godina potpuno okrenuti električnim modelima, što u prevodu znači da svi aktuelni automobili moraju preći na EV tehnologiju ili jednostavno nestati.

U razgovoru sa Top Gearom, na pitanje da li bi Audi mogao da stvori električni R8, Disman je kazao da je tako nešto logično. „Mogli bismo to da uradimo ako bi želeli“, navodi prvi čovek brenda sa četiri prstena.

Dugo se već govori o budućnosti R8. Jedni ga vide kao „mrtav“ model, odnosno vozilo bez ikakve budućnosti u duhu aktuelne elektrifikacije, dok drugi upiru prstom u konkurente koji listom i dalje nude razne superautomobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Evidentno je da će Audi uskoro morati da donese odluku o sudbini ovog modela, jer se bliže kraj karijere aktuelne generacije.

Ipak, nemački proizvođač je i ranije eksperimentisao sa EV tehnologijom u ovom segmentu. Ne tako davno, 2015. godine su na Salonu automobila u Ženevi predstavili Audi R8 e-tron, odnosno električno izdanje svog superautomobila. Ova verzija raspolagala je sa dva elektromotora i ukupno 462 ks i 920 Nm, no od baznog SUS modela bio je teži za gotovo 300 kg.

Električni R8 na kraju se ispostavio kao potpuni promašaj. Audi je prodao manje od 100 jedinica, Kao najveće mane tog automobila istakle su se ogromna cena (milion evra), i autonomija koja je u teoriji bila zadovoljavajuća (456 km), ali je u realnosti domet bio daleko manji.

Audi je nakon takve katastrofalne prodaje odlučio da ostavi planove o električnom R8 sa strane, sve u skladu sa narodnom poslovicom. „Koga zmija ujede taj se i guštera plaši“.

AutoRepublika 

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments