1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Ioniq 5 debituje 23. februara
Hyundai Ioniq 5 debituje 23. februara
1

Hyundai Ioniq 5 debituje 23. februara

114
1
Podelite sa prijateljima:

Novi model predstavlja veliki korak za južnokorejskog proizvođača iz nekoliko razloga. Osim što je prvi automobil na novoj platformi za električna vozila, ujedno i začetnik podbrenda Ioniq. 

Dakle Ioniq 5 biće prvi član istoimene familije modela, i koristiće E-GMP modularnu arhitekturu namenjenu isključivo EV modelima. Hyundai najavljuje „fundamentalnu promenu pravca kod dizajna baterijskih vozila“ sa ovim nadolazećim električnim hečbekom. Korejci veruju da će sam sklop automobila sa manje delova u odnosu na četvorotočkaše sa SUS motorima omogućiti značajno više slobode dizajnerima.

To bi trebalo posebno da se odrazi na kabinu vozila, gde Hyundai najavljuje veliku količinu modularnosti, ali i veći komfor od onoga što se očekuje od automobila takvih gabarita. Na osnovu podataka koji su procurili u javnost još prošle godine znamo da je dugačak 4.640 mm, širok 1.890, visok 1.600 mm i poseduje međuosovinsko rastojanje od tačno 3.000 mm.

Tada su se pojavili i drugi podaci. Tako smo saznali da će Ioniq 5 First Edition raspolagati sa ukupno 313 ks, dok će maksimalan domet iznositi 450 km prema WLTP protokolu. Sprint do 100 km/h obavlja se za svega 5,2 s.

Posle Ioniqa 5, koji će se postaviti kao direktan konkurent za Volkswagenov ID.3 i budući Renault Megane eVision, pojaviće se i električni sedan Ioniq 6, te veliki sedan Ioniq 7.

Hyundai želi da do 2025. godine plasira čak 16 novih električnih modela, kao i da uveća godišnju prodaju svojih EV izdanja na pola miliona jedinica. Novi talas EV ofanzive započeće 23. februara sa premijerom Ioniqa 5.

AutoRepublika 

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Wb od tri metra? A visina 160 cm. Uz dužinu od 464 i širinu od 189 mogla bi to da bude grdosija.