1. Home
  2. Vesti
  3. Evropska unija zatvara „rupe“ u WLTP testnoj proceduri
Evropska unija zatvara „rupe“ u WLTP testnoj proceduri
4

Evropska unija zatvara „rupe“ u WLTP testnoj proceduri

363
4
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija je „zategla“ WLTP testni režim za nove automobile, koji se prodaju u uniji, nakon tvrdnji da proizvođači manipulišu testovima.

Ažurirana regulativa, koja je na snagu stupila u februaru, zahteva od proizvođača automobila da implementiraju tehnologiju smanjenja izduvnih gasova poput start-stop funkcije, kao i da koriste isti selektivni režim vožnje koji bira vozač za svaki testirani model, primera radi „eko“ umesto „sport“.

Komisija je otkrila da su proizvođači tokom testiranja pred uvođenje WLTP-a aktivirali funkcije koje su povećavale emisiju izduvnih gasova. Takođe, ovo evropsko telo je otkrilo da su neki proizvođači manipulisali na taj način što su trošili više goriva i povećavali emisiju uz pomoć metoda kao što su isključivanje start-stop funkcije, podešavanja obrasca promena stepena prenosa, aktiviranja „sport“ režima umesto „eko“ itd.

Suština je u tome što su se nadali da će povećavanjem emisije ugljen-dioksida pred uvođenje WLTP-a sniziti buduće limite određene od strane regulatornog tela.

Ovo delimično objašnjava zašto je došlo do velikog dispariteta u prosečnoj emisiji među različitim proizvođačima.

Emisija CO2 se povećala kada su se homologacioni testovi u Evropi prebacili na WLTP sa bivše NEDC procedure. Raspon povećanja je varirao od jedan od 81 odsto u zavisnosti od proizvođača. Nažalost, nije obelodanjeno o kojim markama se radi.

ACEA, organizacija koja predstavlja proizvođače koji prodaju automobile u Evropi, pozdravila je pooštravanje regulative. Promene će sprečiti bilo kakve manipulacije, saopštila je ACEA.

Ponovni testovi

Neki proizvođači bi mogli ponovo da testiraju svoje modele.

„Ukoliko kompanije žele da ih prodaju 2020., kada WLTP bude vrednovao CO2 ciljeve za 2025., oni će morati ili da dobiju odobrenje od vlasti da su u skladu s novim zahtevima ili će morati ponovo da idu na homologaciju“, rekla je Julija Poliscanova, menadžer u ekološkoj grupi Transport i ekologija. „Ostaje da se vidi da li će nove dopune WLTP-a zatvoriti sve „rupe“. To je nešto što ćemo pomno pratiti u narednim godinama.“

Ova organizacija je apelovala na evropske vlade da prestanu da koriste ugljen-dioksid da bi izračunavali poreske stope za automobile testirane pre februara ove godine: „Podaci sugerišu da su WLTP vrednosti nestabilne.“

Proizvođači automobila su očigledno u problemu kada je u pitanju usklađivanje s Evro standardima, tako da pokušavaju da pronađu „rupe“ u testnoj proceduri. NEDC koji im je u velikoj meri odgovarao i koji je bio krajnje nerealan, zamenjen je WLTP-om, koji se očigledno „brusi“ tako da isključi bilo kakvu mogućnost manipulacije.

Po NEDC-u, razlika između rezultata dobijenih u laboratorijskim testovima i onih postignutih u realnom saobraćaju, povećala se sa osam odsto 2001. na 31 odsto 2013.

AutoRepublika

 

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ljudski“ je varati … Ili, barem pokušati. Možda Vas i „ne uhvate“ …

Balkanboj

Ljudski je varati.
Još je ljudskije krivicu svaliti na drugoga.

Mad Max

Propisi , pravilnici i zakoni, ne bi bili to da nemaju „rupa“. Onaj ko ume da ih iskoristi je majstor posla. Sve što je veći pravilnik, to je rupa više. Tako da ovaj WLTP verovatno ima više „rupa“ od NDEC-a. A svi zaboravljaju kako je nastao problem, to jeste kako je VW napravio obmanu „totalni falsifikat“ , to jese nije koristio rupe, nego je godinama varao prvo konkurenciju i državu za EKO takse, pa tek onda kupce (kojih realno zabole za sve). Sad na osnovu toga, pati cela Evropa, a VW se ponovo uzdigao i baškari se u filozofiranju WLTP-a.… Pročitaj više »

Rade

Znači, nema više dugmenceta za deaktivaciju Stop&Start sistema?