1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M3 G80 – sve što znamo o nadolazećem modelu
BMW M3 G80 – sve što znamo o nadolazećem modelu
0

BMW M3 G80 – sve što znamo o nadolazećem modelu

499
0
Podelite sa prijateljima:

Mada se očekivalo da nova generacija performantne „trojke“ bude predstavljena na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, do toga ipak nije došlo. BMW i dalje čuva kao tajnu većinu detalja u vezi sa G80 iteracijom modela M3 i sve se više govori o narednom Salonu automobila u Ženevi kao potencijalnoj lokaciji za premijeru ovog vozila. 

Mnogo se i dugo priča o novom duetu M3/M4. Svakako, ovo su vozila od kojih se mnogo očekuje, kako u smislu prestiža samog BMW-a i M odeljenja, tako i u prodajnim rezultatima. Očigledno je da BMW pažljivo razmatra sve opcije koje su na stolu, pa stoga i još uvek nema mnogo proverenih informacija u vezi sa M3 G80, ipak ovo je ono što sigurno znamo.

Ne odustaje se od rednog šestaka

Potpuno očekivano, jer je ipak ovaj motor duboko utkan u DNK modela M3. „Novi“ redni šestak zapravo je već imao svoju premijeru u performantnim SUV izdancima – X3 M i X4 M. U pitanju je agregat koji nosi kodnu oznaku S58 i razvija 480 konjskih snaga uz 600 njutn metara obrtnog momenta, dok su Competition verzije dodatno ojačane za 30 “konja”.

Očekuje se da će slične brojke, ako ne malo „jače“ biti dostupne i kod novog M3.

Competition, CS i CSL

Kao što smo napisali na početku. M3 ima poprilično dobru prodaju, ali čelnici BMW-a veruju da to može još i bolje, stoga veća ponuda varijacija na istu temu.

Frank van Mil potvrdio je početkom ove godine da će u ponudi biti četiri varijante. Standardna, Competition, CS i CSL. Competition će nuditi bolje performanse od baznog modela, CS će biti fokusiran za upotrebu na stazi, dok će slavna oznaka CSL označavati pravog perfomantnog monstruma.

Ipak, poslednje glasine kažu da se BMW trenutno neća u vezi sa M3 CSL, već da to izdanje ostane rezervisano samo za M4.

Nekadašnji BMW M3 CSL

Manuelni menjač ne ide u istoriju

Klaus Frelih, šef razvoja BMW-a, izjavio je da će novi M3/M4 dolaziti i sa manuelnim menjačem. Kako je Frelih rekao, ovo će važiti za uvodne modele koji će imati pogon samo na zadnje točkove. Prema prvim najavama, ove varijante trebalo bi da nose sufiks Pure, kako su i namenjene za puriste.

Naravno, snažnije verzije nudiće i opcionalno pogon na obe osovine, kao i upotrebu automatskog menjača.

Sedan, kupe, kabriolet

BMW ne odustaje od prvobitnog plana. M3 ostaje sedan, dok će bratski M4 dolaziti kao kupe i kao kabriolet. Špijunske fotografije ukazuju na to da će M4 kabriolet napustiti koncept tvrdog krova i preći na mekani, što znači da će ujedno biti i mnogo lakši od svog prethodnika.

Poslednjih par meseci pojavio se i trač da BMW razmatra plasman modela M4 Gran Coupe. Kako smo nedavno videli Seriju 2 u tom izdanju, nije sasvim nemoguće da do ovoga dođe, ali Gran Coupe svakako nije u tradiciji modela M3 tj. M4, iako se mogao videti kod standardne „četvorke“.

AutoRepublika 

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments