1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Honda i Nissan zbog deficita poluprovodnika isporučuju četvrt miliona vozila manje
Honda i Nissan zbog deficita poluprovodnika isporučuju četvrt miliona vozila manje
0

Honda i Nissan zbog deficita poluprovodnika isporučuju četvrt miliona vozila manje

167
0
Podelite sa prijateljima:

Drugi i treći po veličini proizvođač automobila iz Japana, Honda Motor i Nissan Motor će ukupno prodati za oko 250.000 manje vozila u tekućoj poslovnoj godini, a sve zahvaljujući nestašici poluprovodničkih mikro procesora koja ometa tečan proizvodni ciklus.

Ova objava japanskih kompanija je došla uporedo s predstavljanjem optimističke prognoze za poslovnu godinu koja se završava (za preduzeća iz te države) sa zadnjim danom marta 2021. Svetliji tonovi u očekivanjima su utemeljeni u oporavku kineskog tržišta koje je živnulo ekspresno nakon što je savladan prvi talas zloglasnog virusa. Honda i Nissan su takođe izvestile i o tome da su poslovali bolje od očekivanja u poslednjem tromesečju godine koju smo nedavno ispratili.

Ali, Honda je svela svoje prodajne ciljeve na količine koje su za 100 hiljada vozila skromnije od inicijalno planiranih, što je pad u očekivanjima od 2,2%. To znači da su ranije danas predstavnici Honde izjavili da se nadaju isporuci od 4,5 miliona vozila, dok je Nissan splasnuo s očekivanjima za 150 hiljada četvorotočkaša ili 3,6%, na ukupno prodatih 4,015 miliona isporuka. Uzrok za redukovana nadanja je isti i tiče se nestašice pomenutih komponenti.

“Prodaja popularnih modela će biti posebno pogođena nestašicom poluprovodnika,” rekao je Seidji Kuraiši, rukovodilac koji u Hondi zauzima mesto odmah iza izvršnog direktora. To je izrekao na beskontaktnoj konferenciji za medije. “Morali smo da se prilagodimo i da izmenimo proizvodne planove. Ali, ni to nije bilo dovoljno,” dodao je on.

Inače, celokupna svetska automobilska industrija je u velikom problemu s deficitom poluprovodnika, a sve je počelo krajem 2020, inicirano sankcijama koje je bivša američka administracija uvela nekim fabrikama u Kini.

Azijski proizvođač mikroprocesora Taiwan Semiconductor Manufacturing Co širi proizvodne kapacitete kako bi odgovorio nabujaloj tražnji, ali za svaki zahvat tog tipa je potrebno vreme kako bi postao vidljiv u lancima snabdevanja.

Neke kompanije, poput japanske firme Renesas Electronics pokušavaju da iskoriste situaciju i podignu cene poluprovodnika koji služe za kontrolu rada motora, senzora i ostalih sistema na savremenom automobilu. Bilo kako bilo, pomenuti rukovodilac iz Honde smatra da će nestašica popustiti u prvoj polovini 2021.

Honda je morala da smanji kontigent proizvedenih vozila za 4 hiljade primeraka samo tokom prošlog meseca, a na svet je iz tog razlog došao manji broj modela, uglavnom s oznakama Fit i Jazz. Smanjuje se obim proizvodnje i pet modela koji se sklapaju u pet fabrika razasutih u Americi i Kanadi.

Kineski GAC se takođe oglasio tekstom da je i zajednički poduhvat u Kini dobio obaveštenje o nestašici mikroprocesora iz kog razloga se mora pristupiti prilagođavanju proizvodnog ciklusa.

Kod Nissana će proizvodnja modela Note morati da se prilagođava, a to je vozilo kod kog je implementirana nova hibridna tehnologija. Proizvodi se u japanskoj prefekturi Kanagava. Međutim, propatiće i Nissanove fabrike u Severnoj Americi.

Nissan, koji pokušava da se povuče iz velike globalne ekspanzije koju je zamislio osramoćeni predsednik iz prošlosti Karlos Gon, je smanjio prognozirani gubitak za više od trećine, što je omogućeno oporavkom kineskog tržišta i smanjenjem troškova.

Nissan sada očekuje gubitak od samo 1,96 milijardi američkih dolara, što je kako rekosmo dramatično manji iznos od onog za koji su strahovali da će biti ubeležen u centrali japanskog proizvođača.

Kinesko automobilsko tržište je u decembru zabeležilo rast od 6,4% olakšavajući tako poziciju brojnih proizvođača vozila širom sveta.

Čak je i najmanji partner u franko-japanskoj alijansi Mitsubishi Motors Corp izašao s prognozom za ostvarenje skromnijeg gubitka. Inače, baš ta alijansa je jedan od proizvođača koji je najnepripremljeniji ušao u krizu s pandemijom, pre svega jer je nedostajalo jasno liderstvo i plan za budućnost.

Zato iz odeljenja plana i analize Honde očekuju da će profit biti veći za oko četvrtinu od pre nekih tri meseca planiranog.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments