1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. U Ferrariju smatraju da nema smisla kupovati druge egzotične marke
U Ferrariju smatraju da nema smisla kupovati druge egzotične marke

U Ferrariju smatraju da nema smisla kupovati druge egzotične marke

264
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo marke predstavljene kroz simbol propetog konjića smatra da je poželjnije graditi partnerske odnose, neko pazariti kapital ciljanih kompanija, koje bi zatim poslovale u sastavu grupacije.

Ferrari je početkom 2016. godine postao nezavisna javna kompanija, akcionarsko društvo, nakon što je nastao izdvajanjem iz kompanije Fiat Chrysler Automobiles, a na temelju odluke iz 2014. godine. FCA je danas deo Stellantisa koji čini i grupacija PSA. Pre spajanja je FCA prodao svojih 1o% koje je posedovao u Ferrariju, ali je još 10% ostalo u vlasništvu Pjera Ferarija, sina čuvenog Enca Ferarija. Preostalih 80% je razdeljeno ostalim akcionarima nekadašnjeg giganta po imenu FCA.

Najveći aktuelni akcionar Ferrarija je firma Exor N.V. sa udelom u kapitalu od 24,4%. Podatak je u stvari iz februara 2023. To je holandska firma koju kontroliše porodica Anjeli. Tržišna kapitalizaicja Ferrarija na milanskoj berzi je nadmašila analognu vrednost matične kompanije Stellantis, što se dogodilo nakon rekordne 2022. godine i isporuke 13.221 jedinica u istoj. Nakon svih pobrojanih događaja i ne čudi što izvršin direktor Ferrarija uživa u nedavno uspostavljenoj nezavisnosti i što želi da stvari ostanu onakvim kakve su sada.

Benedeto Vinja, pominjani menadžer na čelu Ferrarija je na konferenciji koju organizuje Bloomberg, na pitanje da li kompanija želi da pazari neku rivalsku, odgovorio da to nije u planu. Pedesetčetvorogodišnjag je kazao da to po njegovom mišljenju „nema puno smisla“. Nastavio je rečima da Ferrari namerava da dalje razvija partnerstva s drugim kompanijama, ali je naglasio i da je izrazito važno da luksuzni brend zadrži svoj DNK.

Ferrari će prestati s isporukama motora Masertiju, što će se zbiti krajem godine, onda kada aktuelni ugovor prestane da proizvodi pravna dejstva. Poslednji modeli koji će posedovati tvin turbo motore V8 s 3,8 litara zapremine pojaviće se na Festivalu brzine u Gudvudu, a koji se održava sledećeg meseca. Motori su proizvedeni u Maranelu, a modeli koji će imati čast da ih poslednji ponesu će biti Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima. Pride, Ferrari je naglasio da novi motor u V6 konfiguraciji nema nikakve veze s agregatom Nettuno, a koji se ubacuje u vozila Maseratija.

Ferrari ima pun raspored što se tiče novih dogodovština i planira da predstavi tri nova modela u ovoj godini, uključujući i SF90 a koji će moguće nositi sufiks „LM“ (Le Mans), a očekujemo i zamenu za 812 Superfast. Špijunske slike otkrivaju hiperautomobil koji je na testovima i čija je premijera u planu za 2024. Prvi elektromobil s oznakama Ferrarija nastupa 2025. godine, dok je Vinja naglasio da će zgrada u kojoj će se sklapati elektormobili biti gotova za tačno godinu dana.

Plug-in hibridi 296 GTB/GTS i SF90 Stradale/Spider su nagovestili vetar promena u Ferrariju. Plan je da samo 40% modela i dalje poseduju konvencionalnu (SUS) postavku do 2026. godine, pri čemu će 55% biti predstavljeno kroz hibride i 5% kroz EV. Ako pogledamo planove do 2030. godine, verzije pokretane motorima SUS će činiti samo 20% proizvodnog portfelja, a hibridi i električni automobili će svaki ponaosob činiti po 40%.

U međuvremenu, šef Ferarija je izrazio želju da „zadrži veliku fleksibilnost“ tokom ovog prelaznog perioda, jer će se nova fabrika za montažu koristiti i za proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments