1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet predstavio novi Bolt EV i Bolt EUV
Chevrolet predstavio novi Bolt EV i Bolt EUV
1

Chevrolet predstavio novi Bolt EV i Bolt EUV

233
1
Podelite sa prijateljima:

Za kompaniju koja ima imidž i reputaciju da ništa ne može uraditi kako treba i pritom je navodno jednom nogom u grobu, General Motors posluje izuzetno dobro ovih dana. Čak i tokom krizne 2020. godine je ostvaren profit od oko pet milijardi američkih dolara, a predsednica Meri Bara je nedavno objavila da će najveći američki proizvođač prebaciti orijentaciju samo na električne automobile nakon 2035. godine.

Možda su očekivanja previše optimistična, ali mora se priznati da je General Motors u poslednje vreme predstavio veliki broj vozila na struju. Pričamo o vozilima kao što su GMC Hummer i Cadillac Lyriq, a na listu sada možemo da dodamo i par vozila iz divizije Chevroleta.

Najveći odeljak General Motorsa zapravo proizvodi Bolt još od 2017. godine u heč izdanju, dok je EUV (Electric Utility Vehicle) omanji krosover koji će biti dodat u ponudu počev od naredne godine.

Iz tog razloga možemo odmah zaključiti da Bolt iz naše priče nije nove generacije već samo prvo osveženje pre nego što vidimo naslednika u narednih nekoliko godina. To ne krije ni sam Chevrolet, pa kaže da je unapredio izgled i enterijer, dok je autonomija od 416 kilometara s jednim punjenjem baterija ostala identična.

Nešto veći EUV će moći da prevali 14 kilometara kraće rastojanje s jednim punjenjem baterija, zahvaljujući većoj masi. Američki proizvođač vozila je posebno ponosan i na cenu, pa je za Bolt potrebno izdvojiti „samo“ 31.995 dolara. Možda brojka ne zvuči toliko privlačno na prvi pogled, ali to je za čak 5 hiljada najmanjih zelenih novčanica niža cifra nego što je bila u prošlosti. Za veći Bolt EUV je potrebno izdvojiti oko 2 hiljade „zelembaća više“.

Dok je generalna stilska ideja ostala ista, razliku je ipak moguće primetiti u vidu nešto kraćih farova i povećih otvora na rešetki hladnjaka. Mnogo veća izmena je uočljiva u enterijeru sa 10,2-inčnim monitorom i potpuno novom kontrolnom tablom.

Bolt pruža gotovo sve šta se može poželeti od nekog električnog automobila u 2021. godini, kao što je povezivanje na mobilni telefon preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto, zatim tu je i 4G bežična konekcija i bežično punjenje telefona. Heč je dobio i nova sedišta i navodno kvalitetnije materijale sa kojima više neće podsećati na jeftino prevozno sredostvo. Chevrolet je ponosan i na svoju verziju „auto-pilota“ nazvanu Super Cruise, koji je do sada korišćen samo na Cadillacu, a za njega kupac će morati da doplati dodatnu sumu novca.

 

S druge strane, mehanika je ostala ista. Bolt se ponovo može naručiti samo sa električnim motorom koji razvija 200 konjskih snaga i 360 Nm obrtnog momenta, dok je baterija zapremine 65 kWh. Kao što smo spomenuli, s jednim punjenjem baterija može preći 416 kilometara, a na brzom punjaču vlasnik može da napuni baterije za vožnju do 160 km za samo trideset minuta.

Nešto veći Bolt EUV je za 16 centimetara duži, da bi se osloborio prostor na zadnjim sedištima i prtljažniku, ali osim toga razlika između dva modela ne postoji.


Oba Bolta će moći da se naruče tokom leta, dok će prva isporuka uslideti do kraja godine. Bolt i Bolt EUV su deo plana General Motorsa da širom sveta ponudi čak 30 električnih četvorotočkaša do 2025. godine.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Meni se koncepcijski sviđa ovaj Bolt. Naravno, cijene to baca u sjenu…