1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova tehnologija „napala“ Škodu Enyaq
Nova tehnologija „napala“ Škodu Enyaq
3

Nova tehnologija „napala“ Škodu Enyaq

1.22K
3
Podelite sa prijateljima:

Električni krosoveri zvani Škoda Enyaq i Škoda Enyaq Coupe su dobili bogatiju opremu, a samim su i klasifikovani, u skladu s tradicijom češške marke, kao primerci s indeksom Laurin & Klement. To ime je dodeljeno u čast osnivača kompanije. 

Sa spoljne strane posmatrano, primerci u novoj najprestižnijoj verziji se raspoznaju po drugačijem dekoru školjke, pa je tako niži poajsa ofarban u boju karoserije, a ne u crnu kao kod „smrtničkih“ alternativa, a bride imamo i isečeke s natpisom RS, a koji su dodati u branike i kućišta. Oni su sive nijanse.

Lajsne koje prate liniju prozora su izvedene od hroma, ugrađeni su farovi u tehnologiji matriks, dok su implementirani i osobeni naplaci prečnika od 20 ili 21 inča u standardnoj opremi. Enterijer se deli u dve verzije koje se zovu Shell, i tu se ističu kožne presvlake crne ili bež boje.

Prednja sedišta su elektropokretana, a pride su i hlađena ili grejana, već po potrebi, a čovek se lako zbuni kada su aktuelne vremenske prilike kao kod nas u poslednja dva meseca. Kod verzija češkog SUV-a s najviše prestiža je proširena i paleta ambijentalnog svetla. Jednom rečju, ovde imamo posla s najbogatije opremljenom Škodom u celoj paleti.

Ali u prilog svemu tome, oduvek su važne inovacije i unapređenja svoj debi doživljavala u modifikacijama s oznakama Laurin & Klement, da bi se kasnije prenosile i na prostije verzije. Tako je na primer, ovde donet multimedijalni sistem s novim softverskim rešenjem zvanim ME4. Podrazumeva inoviranu grafiku, strukturu menija i logiku kontrole rada uređaja za klimatizaciju. Sve je to izmenjeno, a nadamo se i unapređeno.

Top verzija je prvo ponuđena na naovim modifikacijama zvanim Enyaq 85 i Enyaq 85x, onima koje će zameniti varijante sa sufiksom 80 i 80x. Glavna odlika će im biti električni motor s indeksom APP550. Biće montiran na zadnju osovinu i reprezentuje novo pokolenje agregata na struju. Kao takav je nedavno debitovao na novom liftbeku, Volkswagenu ID.7-u.

Taj motor proizvodi 286 konjskih snaga i 550 Nm obrtnog momenta, dok je štedljiviji od onog ranije koji je omogućavao razvoj značajno skromnije ergele (204 „grla“). Verzija s integralnim pogonom, Enyaq 85x pruža i pomoćni agregat i on je smešten na prednju osovinu. Snaga ove varijante je identična kao one koja podrazumeva samo zadnji pogon. Podsetićemo, pričamo o 286 konjskih snaga. Ubrzanje iz mirovanja do “stotke” traje 6,7 sekundi, odnosno 6,6 sekundi kada „nagnamo“ alternativu s pogonom na sva četiri kraja karoserije.

Konačno, krosoveri indeksirani kao 85 i 85x donose veću dozu bezbrižnosti vlasnicima. Poznato je da ljude tišti autonomija elektromobila, pa je Škoda instalirala trakcione baterije izdašnijeg kapaciteta na ovim vozilima. Umesto jedinica od 82 kWh, sada imamo posla s pakovanjem kapaciteta 91 kWh. Povrh toga, napredak se ogleda i u mogućnosti brže dopune, pa od kapaciteta dopunjenosti na koti od 10% do 80% se u najsrećnijim okolnostima može stići i za svega pola časa.

Dodatno, u ovim varijantama su omogućene opcije predgrejanja pre nego što se napusti „toplina doma“. Deklarisana auotnomija iznosi 570 kilometara za verziju s pogonom na zadnjoj osovini, dok je ista na nivou od 550 km za varijantu na kojoj su svi točkovi „seksualno aktivni“. Svi pobrojani parametri efikasnosti su dobijeni poštovanjem pravila ciklusa WLTP.

Elektromobili kršteni kao Škoda Enyaq Laurin & Klement bi trebalo da se pojave u prodaji negde tokom leta. Kasnije će se varijante opisane kao „osamdesetpetice“ pojaviti i u prostijim konfiguracijama. Još jedna stvar je vredna pomena ovde: plasmanom varijateta Laurin & Klement, iz imena modela nestaje sufiks “iV”. Škoda ga je uvela 2019. godine i bio je odrednica za elektrifikovana vozila, ali sada samo ona i ostaju u paleti…

AutoRepublika

(1222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne znam koliko sve ovo sa vrhunskom opremom ima smisla kada deo percepcije tog brenda čini i bazna fabija … Škoda će „u očima sveta“ uvek ostati samo škoda. I nema smisla pokušavati je opremiti kao „Maybach“-a.

Vladimir

Ti koji proizvode Maybach proizvode i kamione đubretarce, dostavna vozila, kombije, A klasu, boraniju….. i svi nose isti znak, za razliku od BMW, Audija, Tesle, pa i Škode koji proizvode samo manje ili vise luksuzne automobile, a ostalu boraniju su ostavili drugima.

moron

Ali, zamisli, udješ u salon škode ( onakav kakvi su u Srbiji ) i stoje ti, fabija klotara, sa 65 ks i 5MT i odmah pored ovaj Enyaq u L&K spremi. Ti došao da gledaš Enyaq od možda 65-70 hiljada ( toliko i sada može da dobaci sa onim starijim motorom i slabijom baterijom od onne u kojoj se u tekstu govori ), jer misliš da ima smisla toliko dati novca za jednu škodu, ali, nekako ti oku i duši malo smeta što ona klotara pored nosi isti znak, posebno jer znaš da u Srbiji više ni Sandero ne možeš… Pročitaj više »