1. Home
  2. Testovi
  3. BMW serija 6 GT 630d xDrive – Samo za mame i tate (40+)
BMW serija 6 GT 630d xDrive – Samo za mame i tate (40+)
2

BMW serija 6 GT 630d xDrive – Samo za mame i tate (40+)

19.80K
2
Podelite sa prijateljima:

Najava razvoja i skorog nastupa serije 6GT je izazvala pomešana osećanja među većinom autofilne populacije.

Radostan momenat se odnosio na uočljivo, čak i na maskiranim prototip primercima, dopadljiviji dizajn, u odnosu na odlazeću seriju 5 GT, ali se istovremeno pojavila i bojazan da će BMW ukinuti (legendarnu) seriju 6, kakvom je decenijama unazad znamo. Žal za velikim kupeom iz minhenske game je, i te kako kompenzovana skidanjem vela tajne sa serije 8, doduše u konceptnom izdanju, ali svakako indikativnog i spektakularnog dizajna. Govoreći o dizajnu BMW game, a u svetlu najavljenih noviteta, pa i nedavno predstavljenog X3, možemo samo da zaključimo da će u narednoj deceniji, biti puno superlativ ocena, po ovom pitanju.

Prvi susret sa serijom 6 GT se odigrao u postojbini nemačkog proizvođača, odnosno na frankfurtskom aerodromu, početkom oktobra. Izloženi eksponat na najprometnijem evropskom aerodromu je potvrdio prve (onlajn) utiske, a šezdesetak dana kasnije, imamo ga na testu.

Proporcije

Automobil je ogroman u svim smerovima. Blizu 5,1 metar dužine, uz širinu od 1,9 metara i visinu od 1,54 metara, predstavlja grdosiju na točkovima, koja je jedino u visinu nešto manje izdašna od prethodnika. Konceptualno prepoznatljivih BMW proporcija, izuzev pomenute visine, u kombinaciji sa samo na oko, povišenim klirensom. Na parkingu posmatran, 6 GT deluje kao 70% kupe, 30% SUV; međutim, kao što ćemo kasnije opširnije obrazložiti, u vožnji srazmera je obrnuto proporcionalna.

Kupe automobil, kakva je serija 6 GT svakako jeste, nikada ne može da nas ostavi ravnodušnim. Dugačka hauba i kabina izmeštena maksimalno ka nazad, padajuća linija krova, zadnje svetlosne grupe izvedene uz trodimenzionalni efekat i bočna stakla bez okvira, recept su za neizbežan uzdah u grudima. Jako lepo. Da je visina automobila manja, kupe utisak bi bio potpun, a silueta još prijemčivija, ali upravo se poenta ovog modela i krije u opisanim atributima.

Za razliku od (naj)lepših čistokrvnih kupea, 6 GT raspolaže izvanrednim nivoom praktičnosti, a što se odnosi i na komfor putnika u kabini (3,07 metara razmaka među osovinama), i na prostor u prtljažniku (610 litara sa niskim utovarnim pragom), ali i na prohodnost po raznim neasfaltnim terenima (xDrive uz promenljivi klirens).

Brojna aerodinamička unapređenja koja su svojstvena i osnovnom modelu u ponudi, poput aktivnih usisnika vazduha koji se otvaraju samo onda kada je to potrebno, aktivnog spojlera nazad sa aktiviranjem pri brzinama višim od 120 km/h, skoro potpuno zatvorenog prostora ispod vozila, dodatno su obogaćena dodacima svojstvenim M paketu, kojim je test primerak opremljen. Sav trud inženjera, na ovom polju, priznanje doživljava kroz postignuti fenomenalan koeficijent otpora vazduha od 0,25. Za današnje standarde, ovo je odličan rezultat čak i za vozila iz dva segmenta niže.

Kabinski prostor

Unutrašnjost izgleda veoma plemenito, sa pravim izborom braon kože, za izvanredno udobna sedišta, koja se podešavaju električnim putem, po svim osama. Karakteristična je pozicija sedenja koja je donekle izdignuta, odnosno koja otkriva da nismo u klasičnom kupeu. Potpuno ličan, subjektivan osećaj da ste SUV vozilu, sa ove pozicije gledano, je čak izraženiji nego u X6. Zadnja klupa je veoma nalik onoj u seriji 7. Prostora za kolena i ramena ima napretek, a po običaju, jedino je centralni tunel taj koji donekle kompromituje opšti komfor. Čak i mesta za glave ima sasvim dovoljno, a zadnjoj klupi se pristupa značajno lakše nego u pomenutom X6. Pritom je i deljiva u poznatoj proporciji iz tri cifre.

 

Preglednost je dobra u svim smerovima, dok je blago ugrožena jedino pri skretanjima, zbog neobično masivnih A stubova. Nedavno unapređeni, iDrive sistem koji, evo već dugo, oduševljava BMW vozače, širom sveta, u primeni je i u ovom modelu. Nikada nije dovoljno puta pomenuti da je za jednu do tri klase bolji od celokupne konkurencije. Imponuje brzina kojom se njemu prilagođavaju i ljudi iz našeg okruženja, koji do tog trenutka, nisu bili za volanom BMW modela, i to je najjača potvrda superiornosti.

Osećaj za volanom u raznim situacijama

Još od prvog susreta sa ovim vozilom, javila se radoznalost koja se, u najvećoj meri, odnosila na upoznavanje sa voznim karakteristikama neobičnog koncepta. Lek za znatiželju je stigao u vidu odlične kombinacije 30d agregata, koji je donedavno bio najsavremenija trolitarska dizel opcija, jer je u međuvremenu unapređen i 40d, a što se po kulturi rada i brzini reakcije na pritisak papučice gasa, pa i izmerenoj potrošnji, vrlo brzo nameće; i osmostepene automatske transmisije koja je (već doživljeno u novom X3) još bolja od fenomenalne prethodne i poseduje dodatne opcije, poput sadejstva sa navigacionim sistemom; i xDrive sistemom pogona na sve točkove.

I zaista, ovaj dobitni trougao funkcioniše perfektno. Ubrzanja su izvanredna, agregat je veoma elastičan, a to što je početak najvećeg obrtnog momenta nešto iznad uobičajenih 1.750 obrtaja, zaista se ne oseća. Verujemo da je razlog tome u cifri od ukupno raspoloživih 620 Nm, a da je verovatno ogroman procenat tih njutn metara dostupan već malo iznad hiljadu obrtaja. Preticanja se obavljaju munjevito, a očas posla ste u prekoračenju brzine, čak i na autoputu, ukoliko niste dovoljno pažljivi sa papučicom gasa. Direktnost elektromehaničkog upravljačkog sistema podržava doživljaj dinamične vožnje u punoj meri. Progresivno je, odličnog odziva, a narav mu se menja, uostalom kao i motora, oslanjanja i transmisije, u zavisnosti od izabranog režima vožnje. Ovo treba zahvaliti primeni Servotronic funkcije koja poseduje četiri nivoa asistencije pri upravljanju.

Sa izabranim M paketom opreme, po pravilu dolazi i M oslanjanje. Ne i ovoga puta, a razlog tome ne treba tražiti u opremljenošću test primerka sistemom pogona na sve točkove, jer je i ovaj do tada nespojivi duet uparen u M5, već u činjenici da svaki 6 GT koji siđe sa proizvodnih traka, poseduje samonivelišuće ogibljenje na zadnjoj osovini. Zahvaljujući primeni ovakvog rešenja, nezavisno od tereta kojim je opterećen zadnji par točkova, odstojanje od tla je konstantno.

Naš primerak poseduje identičan opcioni sistem na obe osovine (malo preko 2.000 evra), koji je doneo nešto mekšu vožnju, po ceni ležanja u krivinima koje nije u rangu sa ostatkom game. Odsustvo, čak i sa liste opcionala dinamičke kontrole amortizera, kao i M oslanjanja, koji su nas potpuno osvojili u novom X3, samo potvđuje da je 6 GT izrađen po ukusu porodičnih kupaca, kojima u prvom planu, svakako nije adrenalinska igrica, ona koju obično igramo sa svojim BMW primerkom, ma koje klase bio. Zato, kao kompenzaciju imamo i manuelno, ili automatsko podizanje (2 centimetra) i spuštanje (1 centimetar) karoserije, zavisno od terena i brzine kretanja. A ovo je zaista dobrodošlo, s obzirom na ozbiljnu optičku iluziju u pogledu klirensa. Na prvi pogled deluje da je u SUV rangu, odnosno nekih 18 – 20 centimetara. Ali, nije, sa 13,8 centimetara, čak je i manji od klirensa serije 5.

Kočioni sistem je izvanredan i izlišno je trošiti reči o njemu. Apsolutno svaki testirani BMW, imao je jednako ubedljive kočnice. Zvučna izolacija je na nivou udobnih limuzina a primetno je i odsustvo šumova kojima su ovako visoka vozila, prirodno izloženija od klasičnih kupea ili limuzina.

Celokupan utisak u vožnji je relaksirajući, dugoprugaški, ultraluksuzan, i nekako podešen za očeve željne mira i porodične idile. Nije čest slučaj sa BMW-om da, kroz pres materijale plasira podatak o maksimalno dozvoljenoj težini prikolice, a kada smo ga pronašli za seriju 6 GT (2.100 kilograma), bilo je jasno da su naši utisci, potpuno u ravni sa osnovnom idejom proizvođača. Dakle, ovakav kakav je, nije baš karakterističan za brend, ali je svakako otmen i nema dileme da će privuću novu grupu kupaca.

BMW navodi da je potrošnja goriva, u proseku, za 15% niža u odnosu na prethodnika, pa iako to ne možemo da uporedimo, jer je novi model doživeo značajna tehnološka unapređenja celokupnog pogonskog sklopa, u prilog tome da verujemo izjavi proizvođača, pored neukaljanog obraza, idu i činjenice vezane za materijale korišćene u izradi agregata i karoserije. Naime, svi motori su zasnovani na upotrebi alumijuma i optimizovanoj termodinamici, a ista legura/metal, uz napredni čelik visoke čvrstoće je korišćena i za elemente šasije, vrata, poklopac motora i prtljažnika. Sledstveno, masa noviteta je niža za oko 150 kilograma, u odnosu na odlazeći 5 GT.

Bilo kako bilo, prosečna potrošnja na testu se kretala oko 8,9 litara na sto kilometara, a test ruta je ravnomerno uključila sve vrste saobraćajnih uslova. Neko pre nas, imao je prilično težu nogu na gasu, jer je kompjuter registrovao 10,5 litara za istu kilometražu.

Oprema

Od opreme, izdvojili bismo: odlična adaptivna LED svetla, Driving i Parking Assistant Plus, Active Protection, kao i panoramsko krovno staklo koje atmosferu u automobilu podiže na kvalitativno viši nivo.

Cena testiranog primerka iznosi 95.628 evra, a uključuje dodatnu opremu vrednu skoro 30.000 evra. Fenomenalno opremljen 6 GT 30d xDrive, po specifikacijama iz cenovnika, može se dobiti i za sumu koja je 15-20% niža od navedene, a što je već odlična ponuda za automobil ove (među)klase.

Zaključak

Jedinstven po svemu, cilja na usku tržišnu nišu. Biraće ga novi, porodični kupci, kao i oni koji u garaži imaju nešto manje sa plavim propelerom na nosu. Ah da, i sa M oslanjanjem!

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

BMW serija 6 GT 630d xDrive

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: kupe/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.091 x 1.902 x 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.070 mm
Zapremina prtljažnika: 610 l
Masa praznog vozila: 1.955 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R6/ turbo dizel
Zapremina: 2.993 cm³
Snaga: 195 kW/265 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 620 Nm pri 2.000 – 2.500 o/min

Pogon

Tip: xDrive na sva četiri točka
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink u 5 tačaka
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,0 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 66 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,9/8,9 l
Emisija CO2: 154 g/km

Cena

Testiranog modela: 70.303 evra

Dobre strane:

funkcionalnost, kvalitet izrade i materijala, motor/menjač

Loše strane:

osetljivost na poprečne neravnine, ležanje u krivinama nije u skladu sa BMW imidžom
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9,5
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,5
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 9
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 9,00

(19795)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Meni je ovo jedno savršenstvo od automobila. Forma, izvedba, performanse- sve je tu. Da moram da biram automobil koji ću voziti dok mi policija ne oduzme vozačku dozvolu zbog godina-BMW 6 GT.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Stari Dejan
MRN

Pročitah ovaj test dva puta ( a sa skoro 6 godina zakašnjenja 😊 ) i nije mi jasno zašto je ovaj model tržišno „puk’o“ …