1. Home
  2. Vesti
  3. Tatra od MAN-a kupuje fabriku Steyra!
Tatra od MAN-a kupuje fabriku Steyra!
0

Tatra od MAN-a kupuje fabriku Steyra!

763
0
Podelite sa prijateljima:

Posledice pandemije novog korona virusa nastavljaju da utiču na razvoj zbivanja u globalnoj ekonomiji, što uključuje i sektor koji se bavi transportom robe. Mnogi proizvođači pokušavaju da stanu za vrat nabujalim rashodima, pa tako ni nemački MAN nije nikakav izuzetak, i čelnici kompanije su postigli dogovor s vlastima da smanje broj radnih mesta za 3,5 hiljada.

Ranije je bilo reči o tome da je situacija i u ostalim evropskim fabrikama kompanije prilično nejasna, a to se odnosilo i na austrijsku podružnicu Steyr. Sada se stvari bistre i izgleda da će fabrika biti prodata!

Tatra Phoenix se pojavljuje na holandskim mašinama u Evropi

Čini se niotkuda se pojavio i kupac za ovu imovinu. Umesto rivala iz „velike sedmorke“, ispostavilo se da će novi vlasnik biti češka Tatra! Iako je Češka Republika stvarni ekonomski tigar bivšeg istočnog bloka, ipak je to neočekivani epilog jer je ovaj konkretan proizvođač tokom cele protekle godine montirao ukupno oko 1,2 hiljade kamiona.

Postavlja se onda logično pitanje – odakle im toliki keš?

Česi su već pokušavali da uđu u srednju klasu s modelom 810 koji je koristio kabinu i dizel motor Renaulta. Umesto sopstvene šasije vozilo je posedovalo osovine sa sistemom oslanjanja na bazi opruga. Maloserijski kamion je bio prilično skup!

Potraga za odgovorom traje taman toliko dugo koliko nam je potrebno da se prisetimo (ili da saznamo) da 19% kapitala češke kompanije pripada holandskom DAF-u, čije motore i kabine Tatra ugrađuje u familiju vozila s oznakom Phoenix. Naposletku, ni DAF nije nezavisan već pripada američkom koncernu Paccar, trećem najvećem svetskom proizvođaču kamiona. Prva dva mesta drže Daimler i Volvo, dok se pod upravom Paccara nalaze čuvene marke: Kenworth, Peterbilt i pomenuti DAF.

Ovaj koncern definitivno raspolaže s dovoljno likvidnih sredstava, ili barem moći da se zaduži kod poverilaca, kako bi prisvojim omanju fabriku.

Austrijski kamioni marke Steyr s pogonom na sve točkove se i danas mogu videti u eksploataciji

Interesovanje Čeha za ovom fabrikom nije daleko od logike. Poslednjih godina Tatra aktivno radi na razvoju izvoznog potencijala pa su se kamioni ove marke pojavili na više tržišta evropskih i azijskih zemalja, kao i u Australiji. Ali, celokupna današnja ponuda je utemeljena na teškašima ukupne bruto težine od 18 tona.

Sada se fabrika MAN-a u Austriji takođe bavi sklapanjem kamiona s pogonom na sve točkove. Proizvodnja će biti izmeštena u poljsku fabriku u gradu Starahovice

A nemačka fabrika je trenutno u postupku sklapanja izuzetno lakih primeraka iz familija TGL i TGM. Dodatno, ako se protumači i istorijski kontekst, treba se prisetiti da je ovo preduzeće pripadalo u prošlosti austrijskom brendu Steyr, koji je nekada bio vrhunski autoritet u svetu teškaša s pogonom na sve točkove.

Pride je i tekst koji je izgovorio šef Tatre prilično jasan, gde on govori o tome da „je kompanija zainteresovana za kupovinu konkretne fabrike zbog tehnologije proizvodnje, ekspertize i iskustva zaposlenih“, pa nema dileme da će Česi ući u razvoj lakih i srednje teških kamiona. Dakle, razumno je očekivati manje jedinice s oznakama češke Tatre u budućnosti.

AutoRepublika

(763)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments