1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi elektromobil marke Bentley će nuditi jedinstven dizajn, ali s „ikoničnim elementima“
Prvi elektromobil marke Bentley će nuditi jedinstven dizajn, ali s „ikoničnim elementima“
1

Prvi elektromobil marke Bentley će nuditi jedinstven dizajn, ali s „ikoničnim elementima“

105
1
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da će se linija električnih vozila Bentleya, prema planu, sastojati od pet modela do kraja decenije. U isto vreme, u leto 2022. godine postalo je poznato da realizacija projekta stvaranja prvog „električnog vozila“ brenda ne ide glatko. Tada je postalo poznato da „zeleno“ prvorođenče neće krenuti u proizvodnju 2025. godine, kako je prvobitno planirano.

Pretpostavlja se da će premijera novog proizvoda u svakom slučaju biti sledeće godine, ali će model na montažnu traku, kao i do prvih kupaca, stići 2026. godine.

Britanski Autocar je obavio razgovor sa aktuelnim direktorom dizajna Bentleya Robinom Pejdžom o tome kakav će biti prvi električni automobil marke. Podsetimo, naziv budućeg novog modela se i dalje drži u tajnosti. Sudeći po rečima top menadžera, Bentleyev prvi električni automobil imaće jedinstven dizajn, koji će imati niz uočljivih razlika u odnosu na sadašnji korporativni identitet brenda.

Robin Pejdž je primetio da električnim automobilima nije potreban takav element kao što je rešetka hladnjaka, tako da dizajneri imaju priliku da dizajniraju prednji deo na nov način, kao i da se „poigraju“ tehnologijom osvetljenja. Rekao je da bi proizvođač „propao“ ako bi prvi potpuno električni model izgledao kao još jedan naslednik porodične linije Bentley.

Ali u isto vreme, kompanija je obećala da neće zanemariti „ikonične elemente“ svojstvene svim modelima brenda kako bi sačuvala njihovu inherentnu individualnost.

Prema rečima glavnog dizajnera, projekat za Bentleyev prvi električni automobil se razvija u bliskoj saradnji sa Audijem (obe kompanije su deo nemačke VW grupe). On je dodao da nam „ovo daje mogućnosti koje ranije nismo imali kada smo radili sa Porscheom“ (brend je takođe u vlasništvu VW-a).

Još uvek ima malo informacija o budućem novom proizvodu. Kompanija nije čak ni naznačila tip karoserije, ali kao što smo ranije pretpostavili, novi proizvod će biti nešto između kupea i krosovera solidnih dimenzija i prostranog enterijera. Očekuje se da će najbliži tehnički rođak ovog modela biti Audijev vodeći električni automobil (naziv projekta je Artemis).

Ranije je postalo poznato da će oba nova proizvoda biti zasnovana na platformi PPE koju su zajednički razvili inženjeri Audija i Porschea, kojoj su dodati elementi nove objedinjene Volkswagenove arhitekture nazvane SSP. Zvanični detalji o platformi i tehnologiji električnih vozila marki nemačkog koncerna pojaviće se kasnije. Prema preliminarnim podacima, vršna snaga pogonskog sistema prvog električnog Bentleya će premašiti 1.300 KS, a takvom modelu će biti potrebno oko dve sekunde da ubrza od nule do stotke.

U pozadini razvoja potpuno „zelenih“ modela, Bentley je prošle godine najavio opraštanje od šestolitarskog W12 tvin-turbo benzinskog motora. Poslednji primerci ovog motora otišli su u ograničeno izdanje kupea Bentley Batur, snage 750 KS uz maksimalni obrtni moment od 1.000 Nm.

Na slikama je koncept Bentley EXP 100 GT iz 2019. godine.

AutoRepublika

(105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U pogledu sa strane dizajn pokazuje izduzenu, nisku, aerodinamicnu konturu i muskulozno telo karoserije na kome bi mu i cuvena AC Cobra pozavidela! Veoma interesantan spoj futurizma i klasike! Svaka cast, veoma uspelo! Pogled s preda, na protiv, pokazuje nam nevidjen kiceraj, na kome bi i Svarovski mogao da mu pozavidi! Odakle potice ovakva diskrapancija? Da nisu dva dizajnera radili eksterijer? Zadnji deo sa cipkastim svetlima je OK, originalan i lep. Felge bi mogle da zadrze postojecu grafiku ali da budu manje reljefne, u cilju bolje aerodinamike i uskladjenosti sa minimalistickim dizajnom stranica. Ogromna vrata koja se uspravno otvaraju, bice… Pročitaj više »