1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Amerikanci su u ovu „ajkulu“ ubacili V8 motor
Amerikanci su u ovu „ajkulu“ ubacili V8 motor
7

Amerikanci su u ovu „ajkulu“ ubacili V8 motor

5.23K
7
Podelite sa prijateljima:

Citroen ID/DS, ili kako je kod nas kulturno prekršten pod imenom „ajkula“, jedna je od najvećih ikona u istoriji automobilske industrije. Sa karijerom koja je trajala preko 20 godina (od 1955. do 1976.) je isporučeno približno 1,5 miliona primeraka i mnogi ga danas smatraju najboljim četvorotočkašem ikada proizvedenim.

Dok je odnos prema dizajnu uvek veoma subjektivno mišljenje i otvoreno za diskusiju, naredne dve činjenice koje ćemo spomenuti obično nisu predmet rasprave. Kao prvo, „ajkula“ je u svoje vreme bila ubedljivo najnapredniji automobil na svetu i pružala tehnologiju koju će konkurencija pratiti tek posle nekoliko decenija. Istovremeno, Citroen je u potpunosti zakazao sa motorima i tokom većine svoje istorije ID/DS će dobijati kritike da nije dovoljno moćan.

Ruku na srce, Francuzi su originalno planirali bogatu ponudu modernih agregata sa šest cilindara, ali oni nikada nisu ugledali svetlost dana zbog slabe finansijske situacije Citroena. Prva „ajkula“ je razvijala svega 69 konjskih snaga iz benzinca zapremine 1,9 litara i bilo mu je potrebna čak 21 sekunda da ubrza iz mirovanja do 100 km/h. Čak i na vrhuncu slave po pitanju mehanike početkom sedamdesetih godina prošlog veka, snaga nije prešla brojku od 140 „grla“. Neko će reći, „bila je to posleratna Evropa, nije mogao da ima 300 i više konja“, što i jeste istina, ali od automobila koji je ulazio u cenovni rang Mercedesa, BMW-a, Jaguara, Cadillaca i ostalih „velikih igrača“ se jednostavno očekivalo više.

„Jenkiji“ su imali još više zamerki, kao što su nedostatak automatskog menjača, klima uređaja i elektronike po pitanju otvaranja prozora i centralne brave. A onda je jedan samostalni tjuner pokazao kako bi „Ajkula“ izgledala u očima Amerikanaca.

Sve je naravno krenulo od motora. Iako General Motors ima imidž i reputaciju da ne ume ništa da uradi kako treba, najvećem američkom proizvođaču ipak treba odati priznanje da u svojoj ponudi ima možda najbolji V8 motor na svetu. Reč je o dugogodišnjoj generaciji poznatoj kao „Small Block“ i ugrađuje se u mnoge automobile još od 1955. godine.

„Small Block“ je stekao ime zahvaljujući visokom kvalitetu, pouzdanosti, tjuningu i fleksibilnosti da se izvuče velika snaga za ne baš mnogo novca. I dalje ih je moguće kupiti kao zaseban artikal direktno iz fabrike, a ovaj DS iz 1964. godine pokreće upravo takva mehanika. Konkretnije, reč je o 5,7-litarskom atmosferskom benzincu sa preko 400 „konja“ koji se originalno ugrađivao u Chevrolet Corvette (1997-2004.).

Četvorostepeni automatski menjač je takođe iz američkog velikana. Kuća Kumbera Motors, koja se inača postarala za ovu preradu, kaže da je zadržala sve one karakteristike koje su proslavile „ajkulu“ po pitanju tehnologije, a zatim izmenila ono na šta su se Amerikanci žalili. Zaključite sami da li ovaj automobil sada vredi 115.000 dolara, koliko iznosi tražena cena, ili bi možda bolja opcija bila ona da se ID/DS restaurirao u originalno stanje.

Lično, smatram da snage nikada nije dosta i General Motorsov takozvani „LS“ motor samo može da pomogne, ali istovremeno bi na Goli otok poslao osobu koja je odlučila da zameni prelepi Citroenov originalni enterijer sa onim koji uglavnom viđamo na nekim hot rod automobilima … Što bi Amerikanci rekli, „Just my $0.02“ (izraz za lično mišljenje).

Zoran Tomasović

(5228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Harnovski

„Petrolhead“ u meni rekao bi: „Svaka cast!“, dok bi „citroendzija“ takodje u meni pomislio: „Bogohuljenje!“

Balkanboj

Kakav seljak, kakav seljak!!

Laki

Nema onaj šarm nikako a kod PSA je falilo snage!

Petar

Bolje da su ugradili neki manji motor, tipa 2.5-2.8. Mislim da bi imao pristojnu snagu i manju kilažu. Ali to su Jenkiji, da može stati oni bi ugurali i 632 u njega. Sto je previše, previše je. Pozdrav

Bungi

Legenda kao što je sitroenova Ajkula svakako zaslužuje V8 i automatski mjenjač.To bi morala da budu 2 sitroenova 2.0 spojena u V i ZF automatik a ne ovaj američki brundo-medo.Ovo budalijesanje sa alu niskoprofilkama, istrument tablom i zadnjim(ružnim) svetlima je američki kič i skrnavljenje kultnog auta. Pretjeraše, kao i u većini stvari.

Laki

Jeste bogohuljenje, al’ je prelepa! Uh, kako bih je rado vozio…

Matija

Za mene je ovo vrlo interesantan eksperiment! Jer, Sitroen ima motor u tzv. prednjoj centralnoj poziciji koja omogucava eliminaciju negativnog efekta inercije motora ispred osovine. Veoma me interesuje ponasanje ovako preradjenog automobila na putu, tacnije, u krivini. Zoran je u pravu – trebalo je ostaviti originalni enterijer! Da podsetimo: velike V8 motore i prednji pogon Amerikanci su ugradjivali u nekoliko poznatih modela, kao na primer Buick Riviera. Kod njih je motor stajao iznad osovine, sto je takodje dobro. Kazu da je ponasanje automobila na putu bilo znatno bolje nego kod onih klasicnih. Dalje, kazu da prednje gume nisu dugo izdrzavale… Pročitaj više »