1. Home
  2. Vesti
  3. Pitanje je hoće li Model S moći da zadrži onakav „volan“
Pitanje je hoće li Model S moći da zadrži onakav „volan“
3

Pitanje je hoće li Model S moći da zadrži onakav „volan“

891
3
Podelite sa prijateljima:

Da je limuzina Tesla Model S prošla kroz seriju najtemeljnijih unapređenja od momenta lansiranja do danas, izvestili smo juče. Jedan od detalja koji je tom prilikom privukao najviše pažnje jest, umalo da napišemo obruč upravljača, ali to više nije obruč, a pitanje je koliko se može nazvati i volanom. Naime, američki konstruktor je zamislio da vozač upravlja velikim sedanom, između ostalog, i tako što će u rukama držati komandu koja deluje kao da je preuzeta iz aviona ili neke letilice.

Sumnje nema da je Tesla ponovo privkla ogromnu pažnju ovakvim rešenjem, ali ako ono bude primenjeno i na serijskoj verziji, moglo bi da proizvođača uvede u probleme s regulatronim telima. Američki mediji izveštavaju da se za volan na novom Modelu S posebno zainteresovala (Nacionalna administracija zadužena za bezbednost saobraćaja (National Highway Traffic Safety Administration -NHTSA), pozivajući se na izjavu portparola ovog regulatornog tela koji je najavio da će administracija zatražiti dodatne pojedinosti od Tesle s tim u vezi.

To u osnovi znači da, iako volan deluje atraktivno i bez sumnje futuristički, nije izvesno da će biti legalizovan za serijsku proizvodnju u automobilu namenjenom učešću u javnom saobraćaju.

Već na prvi pogled je jasno šta je to na novom volanu privuklo toliku pozornost svih. Za razliku od konvencionalnih obruča, koji su kao što i ime kaže kružnog oblika, uz poneke primerke koji nude i zaravnjen donji deo, ovom rešenju „nedostaje“ deo kruga s gornje strane, ili je bolje reći da nedostaje deo zamišljene elipse. Dodatno, volan nema dršku i koristi veštačku inteligenciju.

Sve u svemu, teško je poverovati da je Tesla planirala serijsku proizvodnju ovakvog tehničkog rešenja bez da se konsultovala s nadležnim organima. Zvaničnici kalifornijskog proizvođača se nisu izjašnjavali po ovom pitanju pa i to stvara dodatnu konfuziju, u smislu imaju li oni uopšte namere da ovako opremljenu limuzinu šalju u masovnu manufakturu.

AutoRepublika

(891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako je letva volana i servo podešen tako da oponaša volan od motocikla, t.j. da bude direktan i ne mora da se pravi bilo kakav okret volana veći nego što su točkovi zakrenuti, meni je cool. Ionako ne volim one kamionske koje moraš da smotaš 2 kruga da se nešto desi.
Kao formula što ima, samo sa varijabilnim servom i tzv. „speed dependant“ odzivom, da pri većim brzinama bude manji otklon točkova.

da11

Nece moci u EU ima propisani standard od kojeg ne moze odstupati.

J4ZZ3R

A jesu ga dizajnirali, sve imam osecaj da ce cupavi ALF da se pojavi i da ga zgrabi i odleti nazad kuci…