1. Home
  2. Prezentacije
  3. Presložen, umiven, podmlađen, resetovan nekadašnji Crossback, danas samo DS 7
Presložen, umiven, podmlađen, resetovan nekadašnji Crossback, danas samo DS 7
4

Presložen, umiven, podmlađen, resetovan nekadašnji Crossback, danas samo DS 7

1.30K
4
Podelite sa prijateljima:

Ovaj članak može biti i posebno popularan, ne samo zbog prelepog vozila koje je retuširano, već usled navale botova vladajuće stranke koji nisu čuli za marku DS, ali imaju instrukcije da se ostrve na sve što nosi ovaj „mafijaški“ akronim. Ne pitajte kako znamo 🙂 Elem, francuski krosover srednje veličine DS 7 Crossback je predstavljen pre dobrih pet godina i kada je lansiran, označio je početak druge faze razvoja marke DS. Ako se potsetimo pa kažemo da su svi raniji evropski modeli DS-a bili delo ruku inženjera Citroena, onda je „sedmica“ izvorno razvijena kao „punomasni“ DS.

Sada je evo kucnuo momenat za planiranu restilizaciju, a u isto vreme je kompanija skratila ime vozila, pa je sufiks Crossback eliminisan, a novajlija se nadalje zove DS 7.

Međutim, format i pozicija ovog modela ostaju isti, Francuzi nisu konvertovali krosover u klasični karavan što i jeste razumljiv potez. U principu, možemo odmah reći da promena nije bilo puno. Glavni napori razvojnog tima su usredsređeni na oblast dizajna, ali čak ni tu nije bilo revolucionarnih novina.

Maska hladnjaka je postala malo šira, instalirana su nova oružja rasvete i sada stižu pod komercijalnom oznakom DS Pixel LED Vision iza koje se kriju matriks farovi koji su kompaktniji od onih ranije. Svaki poseduje po 84 LED dioda i osvetljava put ispred sebe u dužini od 380 metara. DS 7 je lep kao pravi premijum, verovatno i lepši, ali laserski farovi kod vozila iz prestižne klase dobacuju i do 600 metara s ovakvim prednjim svetlosnim grupama.

Levo vidite šta novajlija beše, a desno šta postade!

A glavna karakteristika restilizovanog automobila su dnevna svetla pod izmišljenim imenom DS Light Veil: „očnjaci“ na bočnim stranama branika sastoje se od pet vertikalnih linija, sa 33 LED diode na svakoj strani.

Krosover je dobio nova peta vrata sa drugačijim šablonom reljefa, užim svetlima i drugim dekorativnim detaljima. Pored toga, tu su i novi točkovi koji integrišu naplatke prečnika od 19 inča. Ukupna dužina krosovera je porasla za neupadljivih 20 milimetara, pa sada dobacuje do 4.593 mm.

Nikakve fundamentalne promene nisu spopale kabinu. Novi multimedijalni sistem DS Iris System je zadržao ranije implementiran dvanaestoinčni displej, ali sada ima moderniji interfejs i kontrolu putem glasova. Možete se pametnim telefonom i bežično spojiti sa uređajima na automobilu putem funkcije i protokola Mirror Screen. U ponudi se našao i koktel kamera unapređene rezolucije i napredniji sistem kontrole vozačkog umora.

Opcionali i dalje nose imena koja se odnose na znamenitosti Pariza: Rivoli, Bastille, Louvre, Opera, a tu je i sportska verzija Performance Line. Sve nude revidirane materijale završne obrade. Na primer, top verzija Opera poseduju proširenu implementaciju presvlaka s kožom nappa debljine 4 milimetra, a to se odnosi i na unutrašnje panele vrata. Na početku prodaje će se nuditi i verzija dobrošlice koja se zove La Premiere.

Na vanevropskom tržištu će biti jedino moguće pazariti čisto benzinske turbo verzije. One se oslanjaju na motore od 1,2 litra sa 130 konjskih snaga i na onaj zapremine 1,6 litara sa 215 ili 225 „konjića“. Tu kao primer možemo navesti Narodnu Republiku Kinu. Na Starom kontinentu će i dalje biti dostupan kao DS 7 s motorom 1.5 Blue HDi. Da, turbodizel sa 130 „grla“ i dalje živi, ali je glavni pik Francuza u segmentu dopunjivih hibrida. Nude se sa sufiksom E-Tense, a sada je dodat i treći varijatet iz ove klase, pored ranije postojećeg dvojca.

Bazični hibrid DS 7 E-Tense 225 je opremljen turbobenzinskim motorom od 1,6 litra i nudi 180 „konja“, a uz električni motor koji raspolaže sa 11o „grla“ i koji je ugrađen u osmostepeni automatik, razvija pomenutih 225 ks. Pogonski točkovi su jedino oni prednji u ovom vozilu.

DS 7 se može dobiti i kao krosover s integralnim pogonom. Tada nosi nalepnicu DS 7 E-Tense 4×4 300. Turbo motor je navijen na 200 konjskih snaga, dok zasebni električni motor ima 112 konjskih snaga i on je na zadnjoj osovini. Tu je maksimalna moć pogonskog sklopa narasla do 300 „konjića“.

Nova top verzija je nazvana DS 7 E-Tense 4×4 360 i nju je doneo tim koji radi u odeljenju DS Performance. Najviša snaga sve tri „mašine“ nije izmenjena, ali je zahvaljujući novom programu za upravljanje hibridnim sistemom, snaga narasla na 350 „grla“. Pride je snižen i klirens za nekih santimetar i po, dok je trag točkova napred uvećan za 24 milimetra, a nazad za 10 mm.

Snažnije kočnice s diskovima prečnika 380 mm su montirane, dok su ugrađeni i originalni točkovi koji integrišu felne prečnika 21 cola. Krosover u ovom izdanju ubrzava od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi, naspram 5,9 sekundi koliko za obavljanje istog zadatka potroši hibrid s konjicom od trista grla.

Svi priključni hibridi su opremljeni novom trakcionom baterijom čiji je kapacitet uvećan sa 13,2 na 14,2 kWh. Zahvaljujući tome je bešumni režim moguće uživati do 65 kilometara, umesto nekadašnjih 55 do 58 km prema pravilima iz ciklusa WLTP. Snaga punjača je takođe uvećana sa 7,2 na 7,4 kW.

Na listi opcionala se nalaze adaptivni amortizeri, oni čija se tvrdoća menja u zavisnosti od podataka koje obezbedi kamera zadužena za snimanje puta pred vozilom. Dobacuje do pet metara ispred vozila, barem što se tiče pomenute namene. Unapređeni adaptivni tempomat može da obezbedi da se automobil pokrene nakon potpunog zaustavljanja.

Restilizovani krosoveri s oznakom DS 7 će se naći među kupcima počev od septembra. Automobili će se sklapati u Evropi i u Kini. Uzgred budi rečeno, „sedmica“ je na našem kontinentu dobacivala do 24 do 28 hiljada kupaca za godinu, dok je u Kini spala na nivo statističke greške. Tamo je u 2018. godini isporučeno svega 2.244 komada, dok je prodaja u potpunosti obustavljena 2019. godine, nakon čega su zalihe rasprodavane večnost i po. Nastavak proizvodnje u postrojenjima u Šenženu, zakazan je za ovu jesen.

AutoRepublika

(1298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa ova top sedišta. Baš bogato izgledaju.

TheStig

Ova led svjetla naprijed užas. Kao da ih je Saša Popović dizajnirao 🤣

Iznogud Časni

odlican, sa ovim dizelom…

DUDE

Izgleda bolje od prethodnika, a ne moras da brines hoces li ga ujutro zateci na parkingu.
Jedino komsije nece biti ljubomorne.