1. Home
  2. Prezentacije
  3. Heč i kabriolet Mini su ponovo restilizovani
Heč i kabriolet Mini su ponovo restilizovani
0

Heč i kabriolet Mini su ponovo restilizovani

181
0
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna porodica Minijevih modela konfigurisanih u formi heča i kabrioleta, iz serije F55/F56/F57 je debitovala još 2013. godine, da bi pet godina kasnije bila podvrgnuta prvoj operaciji zatezanja bora. Tada smo dobili priliku da zapazimo britansku zastavu u čijem obliku je izvedena grafika zadnjih signalnih grupa.

Iako bismo svi pomislili da je posle skoro osam godina došlo vreme za smenu generacija, to se neće dogoditi. Zato treba znati da je novi talas modernizacije koji je zapljusnuo marku Mini, uneo dosta svežine u ponudu, kako po broju, tako i po dubini izvršenih unapređenja.

Tradicionalni Minijevi modeli su dobili novi lik s velikim poklopcem u sredini stilizovanog otvora za usis vazduha. Novi branici poseduju ravniji dizajn, i više nisu „upotpunjeni“ svetlima za maglu koji postaju samo jedna od zasebnih funkcija glavnih prednjih svetlosnih grupacija, koje sada već od osnovnog paketa opreme nude LED diode.

Zadnje singlane grupe inkorporiraju pomenute diode u istom stilu kao ranije, ali je promena to što su deo paketa serijske opreme, dok se za takve „stopaljke“ u prošlosti doplaćivalo. Zadnje središnje postavljeno svetlo da bi razbijalo maglo, ostalo je na svom mestu, ali je sada uspešno kamuflirano transparentnim difuzorom.

Ostale izmene uključuju nove rešetke na prednjim blatobranima, novorazvijenu kolekciju točkova s felnama dijagonale 17 ili 18 inča, kao i obogaćenu paletu dostupnih nijansi boja za karoseriju. Mađutim, u kompaniji su ponajviše ponosni na dvobojni krov i navode da je takva opcija dostupna po prvi put u istoriji automobilske industrije. Naravno, misli se na vozilo koje izađe iz fabričkih hala, a ne na sekundarno tržište.

Nekoliko je kombinacija boja moguće naručiti u tom duhu, a na kupcu je da iskaže stil i meru, mada mu ni proizvođač neće dozvoliti da ispolji neukus, to je sigurno.

Puno je novina i u unutrašnjosti mališana. Različiti su otvori za ventilaciju, obruč upravljača, pa i ručica menjača. Kupci imaju širi izbor kombinacija dostupnih boja, materijala i završne obrade.

Opcioni petoinčni ekran je ponuđen umesto instrumentacionog klastera još nešto ranije, a sada je unapređena grafika istog. Informativno-zabavni sistem je takođe redizajniran, bez razlike u odnosu na to što su gabariti monitora ostali identični, to jest 8,8 inča. Novi opcionali donose grejani obruč upravljača kao i elektromehaničku ručnu kočnicu.

Nisu ovom zgodom „minići“ ostali bez dizela, već se to zbilo još 2019. godine, u predvečerje uvođečan ekološkog normativa Euro-6d. To ni sada nije menjano, pa gama obuhvata samo benzinske i električne modele. Pogonski sklopovi nisu modernizovani prilikom ove restilizacije.

Dakle, nudi se pet benzinskih verzija u različitim zemljama, iako je u opticaju samo dva motora s unutrašnjim sagorevanjem. Turbo motor zapremine je ponuđen sledećim izdanjima One First (75 ks), One (102 ks) i Cooper (136 ks), dok je četvorocilindarski dvolitraš zapremine 2.0 litra, na tržištu skriven pod indeksima: Cooper S (178 ks) i John Cooper Works. (231 ks).

Transmisija može biti šestostepena ručna, sedmostepena automatska s dvostrukom spojnicom (kod četiri verzije), kao i osmostepena automatska kod najpoželjnije varijante, one na kojoj piše John Cooper Works. Električni heč Mini Cooper SE će i dalje nuditi 184 konjskih snaga i trakcionu bateriju kapaciteta 32,6 kW/h.

Za Minijeva vozila konfigurisana u formi heča ili kabrioleta predviđeno je da se u ponudi nađe i sistem adaptivnog vešanja gde je hod amortizera prilagodljiv, varijabilan. Ranije je ova opcija bila „pod nosom“ samo kupaca hot heča Mini John Cooper Works. Kroz ovu restilizaciju, ugrađen je i savremeniji adaptivni tempomat, pa on sada može ponovo pokrenuti vozilo nakon što se vozač prethodno zaustavio.

Prodaje ažuriranih Minija u Evropi kreće u martu. Za cene novajlije je najbolje raspitati se kod ovlašćenog dilera. Oni se posebno raduju svakom kupcu, što doduše važi i za matičnu marku BMW, s tim da se veći brat ipak dosta bolje prodaje.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments