1. Home
  2. Vesti
  3. DeLorean ponovo ulazi u serijsku proizvodnju
DeLorean ponovo ulazi u serijsku proizvodnju
2

DeLorean ponovo ulazi u serijsku proizvodnju

4.35K
2
Podelite sa prijateljima:

Ove sedmice se navršava tačno 40 godina od kada je prvi DeLorean DMC-12 napustio proizvodnu traku fabrike u Severnoj Irskoj. Iako je poslovao samo tri godine (od 1981. do 1983.) i u tom periodu pronašao samo 8.583 vlasnika, američki proizvođač je ostavio duboki trag u automobilskom svetu iz nekoliko razloga. Spomenućemo futuristički dizajn, pojavljivanje u filmovima „Povratak u budućnost“, ali i po načinu na koji je „loš dečko Detroita“ Džon Dilorijan uhvaćen u hotelskoj sobi sa povećom količinom kokaina.

Ukoliko vas interesuje više detalja, preporučujemo priču o istoriji brenda kao i zanimljivost šta bi budućnost donela da je sve išlo po planu.


Originalni DeLorean je bankrotirao pre skoro četiri decenije, ali je 1995. godine jedna firma iz američke države Teksas otkupila pravo na ime, dizajn, tehničke detalje, rezervne delove i mašineriju. Nova firma se i dalje zove DeLorean i tokom poslednjih 25 godina se bavila restauracijom i popravkama originalnih modela.

Izgleda da su „Jenkiji“ pronašli partnera u vidu čuvene italijanske dizajnerske kuće ItalDesign, koja je na svom nalogu društvene mreže Twitter postavila vest da će moderni DeLorean uskoro krenuti sa serijskom proizvodnjom.

Postavljena je samo jedna mračna fotografijama koja nam nagoveštava da će novitet ponovo pružati takozvana „gull-wing“ vrata, to jest ona u vidu galebovih krila koje je proslavio Mercedes sa modelom 300SL tokom pedesetih godina prošlog veka.

Dok se dizajn sigurno neće menjati u velikoj meri, moderni DeLorean će sasvim sigurno biti na struju da bi se pratili moderni trendovi. Spomenućemo da je originalni DMC-12 pokretao benzinac u konfiguraciji sa šest cilindara koji je razvijao svega 130 konjskih snaga, a čak i za standarde osamdesetih godina se činio preslabim i defintivno je bio najveća mana sportiste.


U Americi je nedavno doneto pravilo kojim se dozvoljava proizvodnja modernih kreacija tuđih klasika, naravno pod licencom, pa nas neće iznenaditi ako ItalDesign preuzme celokupni posao dok bi se Amerikanci orijentisali na očuvanje originala. U tom slučaju godišnja proizvodnja ne sme da pređe brojku od 325 jedinica.

Moderni DeLorean je sigurno udaljen nekoliko godina od ideje pokretanja serijske proizvodnje, pa je izvesno da ćemo više detalja saznati u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(4347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zeljko

Zalijecu se vec odavno, radili su nekw studije i redizajn starog modela da bi iskoristili djelove koje imaju. Madam se da ce poceti, jer se svakih par godina pusta buva o pokretanju proizvodnje.

Bungi

Treba da prave orginalan model po narudžbi sa mehaničkim poboljšanjima, jače kočnice, anemični PRV V6 2.7 motor zamijeniti jačim derivatom V6 biturbo sa el. ubrizgavanjem iz Reno Alpine. „Y“ šasiju iz Lotusa zamijeniti novijom „Y“ šasijom koja je izrađena od aluminijumskih profila i spojena super ljepilom i čeličnim zakivicama.Nelogično je da karoseriju od prohroma postavljaš na šasiju koja je izgrađena od materijala sklonih koroziji.Sve ostalo eksperimentisanje sa el. pogonom, bilo bi srljanje glavom kroz zid.